Αρχική » Σχολιασμός » Έκθεση για την Ισλαμοφοβία στην Ελλάδα

Έκθεση για την Ισλαμοφοβία στην Ελλάδα

Η παρούσα έκθεση εξετάζει την Ισλαμοφοβία στην Ελλάδα για το έτος 2015 λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σημαντικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία ενδεχομένως να συνέβαλαν στην εμφάνιση ή στην αύξηση της Ισλαμοφοβίας, όπως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, που κορυφώθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, η ενίσχυση του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι (Ιανουάριος και Νοέμβριος). Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση προέρχεται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τον τύπο, το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνία με ΜΚΟ (π.χ. την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), με τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και από συνεντεύξεις με ειδικούς σχετικά με το Ισλάμ στην Ελλάδα. Επίσης, διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με εκπροσώπους Μουσουλμανικών ομάδων και οργανώσεων.

Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι η Ισλαμοφοβία στην Ελλάδα διαπιστώνεται, κυρίως, σε συγκεκριμένους κύκλους, όπως για παράδειγμα στους χώρους της ακροδεξιάς και ειδικότερα στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και σε άλλες ακροδεξιές ομάδες, καθώς και σε χώρους, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου καταγράφεται στον δημόσιο λόγο ορισμένων Μητροπολιτών. Από την άλλη μεριά οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν χαρακτηρίζονται από Ισλαμοφοβικές απόψεις, τουλάχιστον όχι σε κεντρικό επίπεδο. Παρά ταύτα η κωλυσιεργεία τους στην εφαρμογή νόμων, όπως εκείνου για την κατασκευή ενός Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, που έχει ψηφιστεί από το 2006 και ακόμα εκκρεμεί, ενδέχεται να δημιουργεί την εντύπωση ότι βασίζεται σε Ισλαμοφοβικές αντιλήψεις. Με τα υπάρχοντα ελλιπή δεδομένα, η Ισλαμοφοβία φαίνεται να είναι περιθωριακή στους χώρους της εκπαίδευσης, της εργασίας και της δικαιοσύνης. Από την άλλη μεριά φαίνεται να έχει ισχυρά ερείσματα και να αυξάνεται στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτελούν εύφορους χώρους για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια αυτών των απόψεων.

Ως προς την αντιμετώπιση της Ισλαμοφοβίας απουσιάζει μια κεντρική κρατική πολιτική και λαμβάνουν χώρα μόνο δευτερεύουσες και αποσπασματικές δράσεις από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Μεταξύ των πιθανών δράσεων θα μπορούσαν να είναι η δημιουργία ενός κοινού ή περισσότερων παρατηρητηρίων για την καταγραφή Ισλαμοφοβικού λόγου και πράξεων στους χώρους της εκπαίδευσης, της εργασίας και των ΜΜΕ, διότι διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό. Η διοργάνωση σεμιναρίων για δημοσιογράφους και δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με Μουσουλμάνους, όπως οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, υπάλληλοι των γραφείων μετανάστευσης, θα ήταν μια άλλη πρόταση προς εφαρμογή . Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο ελέγχοντας και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή Ισλαμοφοβικού λόγου από συγκεκριμένους Μητροπολίτες και λαμβάνοντας μια περισσότερο μετριοπαθή στάση. Συνολικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η έλλειψη γνώσης για το Ισλάμ, φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την άνοδο της Ισλαμοφοβίας καθώς σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις στρέφει τους ανθρώπους σε άλλες αμφιλεγόμενες πηγές πληροφόρησης, προκειμένου να ενημερωθούν και αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κατανόηση του Ισλάμ.

Αλέξανδρος Σακελλαρίου,  Δρ. Κοινωνιολογίας

Δείτε την έκθεση εδώ


Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.