Το χρονοδιάγραμμα της Ιρανικής – Σιιτικής τρομοκρατίας

Από την Ιρανική επανάσταση και μετά (1979) το Ιράν συχνά καταγράφεται να έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες χαοτικές ταραχές σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής

1982

 • 96 ξένοι απήχθησαν στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 25 Αμερικανών, σε αυτό που είναι γνωστό ως «ομηρία», η οποία διήρκεσε 10 χρόνια. Οι περισσότερες από τις απαγωγές έγιναν από τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες υποστηριζόμενες του Ιράν.

1983

 • Η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 63 ανθρώπους.

 • Ο Ισμαήλ Ασκαρί, ένας Ιρανός υπήκοος, πραγματοποιεί μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 241 στρατιώτες της Αμερικής.

 • Η Χεζμπολάχ στέλνει ένα βομβιστή αυτοκτονίας με φορτηγό στο στρατώνα Γαλλικού στρατού στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 64 Γάλλους πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό.

 • Τα μέλη της Χεζμπολάχ και της Χεζμπούτ Ντάουα πραγματοποιούν μια σειρά από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στις ΗΠΑ και στη Γαλλική πρεσβεία στο Κουβέιτ, ένα διυλιστήριο πετρελαίου, καθώς και μια κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ανθρώπων.

 • Το Ιράν επιτίθεται σε δεξαμενόπλοια πετρελαίου του Κουβέιτ στον Κόλπο. Στη συνέχεια, τα δεξαμενόπλοια του Κουβέιτ αλλάζουν σημαία ως Αμερικανικά και τους παρέχεται συνοδεία από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

1984

 • Η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο παράρτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ανατολική Βηρυτό, με αποτέλεσμα το θάνατο 24 ατόμων.

1985

 • Αρκετοί στρατιώτες του Κόλπου και πολίτες σκοτώθηκαν όταν έγινε προσπάθεια να βομβαρδιστεί η αυτοκινητοπομπή του Εμίρη του Κουβέιτ Σέιχ Τζάμπερ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ.

 • Το Ιρανικό καθεστώς οργανώνει την πειρατεία στη πτήση της TWA. Οι 39 Αμερικανοί επιβάτες κρατήθηκαν αιχμάλωτοι επί εβδομάδες.

1986

 • Το Ιράν ζητά από τους προσκυνητές του να πραγματοποιήσουν ταραχές κατά τη διάρκεια του Χατζ, το οποίο οδηγεί σε μια άτακτη φυγή και το θάνατο 300 ατόμων.

1987

 • Η Χεζμπολάχ αλ Χιτζάζ βάζει φωτιά σε μια εγκατάσταση πετρελαίου στη Ρας Τανούρα στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας.

 • Η προ-Ιρανική οργάνωση επιτίθεται σε Σαουδική Πετροχημική Εταιρία (Sadaf) εγκατάσταση στο Τζουμπέιλ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

 • Ιρανοί δολοφονούν το Σαουδό διπλωμάτη Μοσάεντ αλ Γάμντι στην Τεχεράνη.

 • Η Σαουδική Αραβία ματαιώνει τις προσπάθειες Ιρανών προσκυνητών να περάσουν λαθραία εκρηκτικά στο Βασίλειο.

 • Επιτίθενται στη πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και στο Σαουδάραβα διπλωμάτη Ρεζα Αμπντούλ Μοχσέν Αλ Νόζχα που λαμβάνεται από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης. Αφήνεται ελεύθερος μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

1989

 • Το Ιράν δολοφονεί τον Ιρανό ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντούλ Ραχμάν Γασσεμλού και τον αναπληρωτή του, Αμπντουλάχ Αζάρ στη Βιέννη.

 • Το Ιρανικό καθεστώς απαγάγει και σκοτώνει μια σειρά από Αμερικανούς διπλωμάτες στο Λίβανο.

1990

 • Το Ιρανικό καθεστώς εμπλέκεται στη δολοφονία στην Ταϊλάνδη Σαουδαράβων διπλωματών του Αμπντουλλάχ αλ Μάλκι, Αμπντουλάχ Αλ Μπάσρι, Φάχαντ αλ Μπάχλι και Άχμαντ αλ Σαίφ (μεταξύ 1989 και 1990).

1991

 • Η Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης δολοφονεί το Σαπούρ Μπαφτιάρ, τον τελευταίο πρωθυπουργό του Ιράν επί Σάχη Ρεζά Παχλεβί Μοχάμμαντ, στη Γαλλία.

1992

 • Το Ιράν δολοφονεί το Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν  Σάντεγ Σαραφκάντι, τους βοηθούς του Φατάχ Αμπντουλιέ, Χουμαγιούν Αρνταλάν και Νουρί Ντέχρντα, στο Βερολίνο.

 • Το Ιρανικό καθεστώς εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση του εστιατόριου Μύκονος στο Βερολίνο. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή εισαγγελέας εκδίδει ένταλμα σύλληψης εναντίον του υπουργού Πληροφοριών Αλί Φαλλαχιάν του Ιράν για το σχεδιασμό και την εποπτεία του στους βομβαρδισμούς του εστιατορίου.

1994

 • Το Ιράν συμμετέχει σε βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες το 1994, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 85 ανθρώπων. (Το 2003, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Χάντε Πούρ Σολειμανπούρ, πρώην πρεσβευτή του Ιράν στην Αργεντινή, για συνωμοσία στη πραγματοποίηση της επίθεσης.)

 • Το Υπουργείο Εξωτερικών Βενεζουέλας εκδίδει ένα δελτίο τύπου δηλώνοντας ότι τέσσερις Ιρανοί διπλωμάτες ενεπλάκησαν σε μια μυστική επιχείρηση στο Σιμόν Μπολιβάρ Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καράκας που αποσκοπούσαν να εξαναγκάσουν Ιρανούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στη χώρα τους.

1996

 • Το Ιράν συμμετέχει στις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Χομπάρ το 1996, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη φιλο-Ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ αλ Χιτζάζ, με αποτέλεσμα το θάνατο 120 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 19 Αμερικανοί. Το Ιράν παρείχε προστασία στους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων του Άχμαντ αλ Μουγάσιλ, υπήκοος της Σαουδικής Αραβίας που συνελήφθη στο Λίβανο το 2015 να φέρει ένα Ιρανικό διαβατήριο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατευθύνθηκαν από Ιρανούς στρατιωτικούς ακολούθους στο Μπαχρέιν. Οι δράστες εκπαιδεύτηκαν στο Λίβανο και το Ιράν. Τα εκρηκτικά εισήχθησαν λαθραία από το Λίβανο προς τη Σαουδική Αραβία από την Χεζμπολάχ.

2001

 • Το Ιράν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο για πολλούς ηγέτες της Αλ Κάιντα από το 2001, συμπεριλαμβανομένων των Σάαντ μπιν Λάντεν, Σαΐφ αλ-Αντέλ και άλλους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το 2001. Αρνούνται να παραδώσουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία, παρά τα συνεχή αιτήματα του Βασιλείου.

 • Το Ιράν συμμετέχει στους βομβαρδισμούς τριών οικιστικών συγκροτημάτων στο Ριάντ το 2003, στα οποία σκοτώθηκαν πολλοί Σαουδάραβες πολίτες και ξένοι κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, κατόπιν εντολής ενός από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στο Ιράν.

2003

 • Το Μπαχρέιν συλλαμβάνει μέλη νέων τρομοκρατικών πυρήνων που λαμβάνουν στήριξη από Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 • Το Ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει σιιτικά στοιχεία στο Ιράκ με τη διαμόρφωση πολιτικών κομμάτων και πολιτοφυλακών πιστά στο Ιράν. Οι δραστηριότητες αυτές οδηγούν στο θάνατο περίπου 4.400 μελών των υπηρεσιών των ΗΠΑ και δεκάδων χιλιάδων αμάχων, κυρίως σουνιτών. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί που έχασαν τη ζωή τους σκοτώθηκαν σε πράξεις που πραγματοποιούνται από ομάδες που υποστηρίζονται άμεσα από το Ιράν.

2006

 • Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι το Ιράν υποστηρίζει τους Ταλιμπάν εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και ότι έχει ένοπλες ομάδες διαφορετικών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων για να χτυπήσει τις ΗΠΑ κοντά στα σύνορα του Ιράν. Λέει ότι το Ιρανικό καθεστώς έχει προσφέρει αμοιβή ύψους $ 1.000 για κάθε σκοτωμένο Αμερικανό στρατιώτη στο Αφγανιστάν.

2007

 • Η Γερουσία των ΗΠΑ περνά ένα ψήφισμα το οποίο αποκαλεί τη Φρουρά της Ιρανικής Επανάστασης μια τρομοκρατική οργάνωση.

2011

 • Το Ιράν εμπλέκεται στη δολοφονία του Σαουδάραβα διπλωμάτη Χασάν αλ Καχτάνι στο Καράτσι.

 • Οι ΗΠΑ ματαιώνουν μια απόπειρα δολοφονίας του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ και αποδεικνύουν την εμπλοκή του Ιρανικού καθεστώτος. Η μηνυτήρια αναφορά αποκάλυψε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, τον εντοπισμό δύο ατόμων που εμπλέκονται στην πλοκή: Μανσούρ Αρμπαμπσεάρ, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε για 25 χρόνια, και Γολάμ Σακούρι, αξιωματικός της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, ο οποίος είναι σήμερα στο Ιράν και καταζητούμενος από το δικαστικό σώμα των ΗΠΑ.

2012

 • Χάκερ από την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο. Ο γραμματέας Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα περιγράφει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως από τους πιο καταστροφικούς στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα λέει ότι γνωρίζει ότι αυτό είναι έργο της Ιρανικής κυβέρνησης.

 • Μια συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανών αξιωματούχων και διπλωματών στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, ανακαλύπτεται. Μια ομάδα σιιτών στο Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από το Ιράν και εργάζεται υπό τις οδηγίες της Επαναστατικής Φρουράς, είναι πίσω από την πλοκή.

2016

 • Το ποινικό δικαστήριο του Κουβέιτ καταδικάζει δύο μέλη σε θάνατο. Κάποιος έχει Ιρανική υπηκοότητα. Έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα και την ασφάλεια του Κουβέιτ, και με τη δυναμική συνεργασία του Ιράν και της Χεζμπολάχ διενεργούν πράξεις εχθρότητας.

 • Το Ιράν παραδέχεται επισήμως μέσω του διοικητή της Φρουράς της Ιρανικής Επανάστασης, Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί, ότι έχει 200.000 Ιρανούς μαχητές έξω από τη χώρα – στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: