Στρατηγική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας

H Σαουδική Αραβία και η Κίνα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας Σι Τσινπίνγκ στο Βασίλειο, οι δύο χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τεράστια ανάπτυξη των σχέσεις που έχει δημιουργηθεί από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τον Ιούλιο του 1990, ιδίως μετά την σύσταση της στρατηγικής φιλίας μεταξύ τους το 2008.
Οι δύο χώρες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της ανάπτυξης της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο λαών και χωρών και την ενίσχυση της ισχυρής συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου, των πολιτιστικών, ανθρωπιστικών, στρατιωτικών, της ασφάλειας και της ενέργειας, καθώς και στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή που θα ωθήσουν τις Σαουδο-Κινέζικες σχέσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με την επιθυμία των δύο χωρών στην εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ανέφερε το ανακοινωθέν .
Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ο στρατηγικός και παγκόσμιος χαρακτήρας των Σαουδικο-Κινεζικών σχέσεων αυξάνεται υπό το πρίσμα της συνεχούς ανάπτυξης της πολυ-πόλωσης και παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και ως σημαντικοί εταίροι σε διεθνές επίπεδο. Οι δύο χώρες βλέπουν τις σχέσεις τους μακροπρόθεσμες.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή ιδιωτικής φύσεως επισκέψεων και την ενίσχυση στρατηγικών επαφών για τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας και της κοινής στρατηγικής εμπιστοσύνης μεταξύ τους.
Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν επίσης συμφέροντα στο μηχανισμό διαβούλευσης μεταξύ τους σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα και της διευκόλυνσης ανταλλαγής ατόμων και παροχών σε όλους τους τομείς. Επιβεβαίωσαν την ενίσχυση κοινών ζωτικών συμφερόντων.
Η Σαουδική πλευρά επανέλαβε τη συνέχιση μιας μακρά καθιερωμένης πολιτικής με τη Κίνα, ενώ η Κινέζικη πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στις Σαουδικές προσπάθειες να διατηρήσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού της, και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις.
Ενεργειακή Συνεργασία
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και τη σημασία της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία. Η Κινέζικη πλευρά εκτιμά το βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.
Η Κινέζικη πλευρά εκτίμησε επίσης τη συμβολή της Σαουδικής Αραβίας ως ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB).
Οι δύο πλευρές έχουν απορρίψει σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και εξέφρασαν ετοιμότητα για την ενίσχυση συνεργασίας για την ασφάλεια στο πλαίσιο αυτό. Η Κινέζικη πλευρά εκτιμά τις Σαουδικές προσπάθειες στην ίδρυση του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι πολιτισμοί πρέπει να επιδείξουν σεβασμό και ανοχή για την προώθηση της συνύπαρξης. Η Κινέζικη πλευρά επαινεί τις Σαουδικές προσπάθειες για την ίδρυση του Κέντρου Διαλόγου Βασιλιά Αμπντουλλάχ μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών στη Βιέννη. Οι δύο πλευρές ενθαρρύνουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και την υποστήριξη της συνεργασίας στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ζήτησαν επίσης την απαγόρευση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) και εξέφρασαν την υποστήριξή τους να κάνουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής περιοχή απαλλαγμένη από όπλα μαζικής καταστροφής.
Σαφίγια

3 σκέψεις σχετικά με το “Στρατηγική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κίνας

Add yours

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: