Η Χεζμπολλάχ δεν είναι πια τρομοκρατική ομάδα;

Ο Αραβικός σύνδεσμος επίσημα κατονόμασε το Λιβανέζικο κόμμα Χεζμπολλάχ ως μια ομάδα τρομοκρατών κατά τη διάρκεια  μιας συνάντησης στο Κάιρο την Παρασκευή (11-3-2016). Πριν από αυτό, η ομάδα χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική από τους Άραβες υπουργούς εσωτερικών στην Τυνησία.

Ωστόσο, η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική εδώ και μια δεκαετία, όταν δολοφόνησε υψηλόβαθμους Λιβανέζους ηγέτες και όταν συμμετείχε στη δολοφονία χιλιάδων αμάχων της Συρίας. Ήταν μια τρομοκρατική ομάδα από τότε και συνεχίζει να είναι και σήμερα. Ωστόσο, κανείς δεν τόλμησε να το πει αυτό επίσημα μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν οι Αραβικές κυβερνήσεις επίσημα ανακήρυξαν το ίδιο.

Εκείνοι που υπερασπίστηκαν τη Χεζμπολλάχ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, ήταν οι εκπρόσωποι του Λιβάνου και το σχεδόν αβοήθητο Ιράκ μαζί με την Αλγερία.

Ο Σύνδεσμος έχει συνηθίσει σε αυτή την υποστήριξη υπέρ του Ιράν, δεδομένου ότι έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή στην απελευθέρωση ομήρων της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Οι άλλες 19 Αραβικές χώρες στάθηκαν εναντίον της Χεζμπολλάχ, υπογραμμίζοντας την σημαντική πολιτική και λαϊκή οργή των Αράβων προς την συγκεκριμένη οργάνωση.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι περισσότερες Αραβικές κυβερνήσεις απέφευγαν τη δημόσια κριτική της Χεζμπολλάχ, ακόμη και από την στιγμή που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Συρία. Ακόμη και πριν από αυτό, ήταν προφανές ότι δολοφόνησε αρκετούς ηγέτες του Λιβάνου, με τον πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι να είναι ο πιο σημαντικός ανάμεσά τους.

Κανείς δεν τους επέκρινε δημοσίως, ακόμη και όταν η Χεζμπολλάχ δελέαζε το Ισραήλ να επιτεθεί στο Λίβανο και να το καταστρέψει το 2006, απαγάγοντας δύο Ισραηλινούς στρατιώτες. Αυτή ήταν μια κίνηση που το κόμμα αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν την είχε υπολογίσει σωστά. Τότε, μόνο δύο Αραβικές κυβερνήσεις τόλμησαν να επικρίνουν τη Χεζμπολλάχ, ενώ οι άλλοι παρέμειναν σιωπηλοί, παρά την καταστροφή που υπέφερε ο Λίβανος.

Μακρά ιστορία

Ο καθένας ξέρει ότι η Χεζμπολλάχ υπήρξε μια τρομοκρατική οργάνωση από τότε που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980. Κατέλαβε το Λίβανο, κατάσχεσε τους πόρους του, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και παρεμπόδισε την πολιτική και οικονομική του ανάπτυξη, πολύ περισσότερο από ότι αντιμετώπισε με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των 30 ετών.

Η κριτική προς το κόμμα και ο τρομοκρατικός χαρακτήρας του παρέμεινε το θέμα των κατ ‘ιδίαν συναντήσεων πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο, έχει πλέον καταστεί γνωστό, ότι οι περισσότερες Αραβικές κυβερνήσεις έχουν τώρα το θάρρος να ομολογήσουν τις θέσεις τους, καθώς δεν υπάρχει πλέον τίποτα να αποφύγουν ή να ντραπούν.

Περίπου μισό εκατομμύριο Σύριοι έχουν σκοτωθεί από την επανάσταση που ξεκίνησε και μερικοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί από τους μαχητές της Χεζμπολλάχ και του Ιράν, το οποίο αγωνίζεται μαζί με το καθεστώς του Άσαντ. Μια τέτοια κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς και ευγένειες και φέρνει την κατάσταση σε σημείο χωρίς επιστροφή.

Όλοι ήξεραν ότι η Χεζμπολλάχ είναι μια τρομοκρατική ομάδα πριν καν τις πρόσφατες διαφωνίες σχετικά με αυτή, μιας και δολοφονεί το Λίβανο, τη Συρία, Άραβες και ξένους πολίτες από το 1980. Ωστόσο, ήλπιζαν ότι θα έρθει μια μέρα όταν η Χεζμπολλάχ αποφασίσει να εγκαταλείψει το ρόλο της ως πληρεξούσιο του Άσαντ και του Ιράν και να γίνει ένα πολιτικό κόμμα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο πριν από 16 χρόνια.

Παρόλαυτα, η Χεζμπολλάχ παρέμεινε η ίδια και η κτηνωδία της επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν.

Αμπντουραχμάν αρ Ρασιντ

Μετ. Σαφίγια

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑