Η ρητορική περί «φονταμενταλισμού» ως εργαλείο ποινικοποίησης της πίστης

Η πολιτική ορθότητα της σύγχρονης εποχής προσπαθεί να ποινικοποιήσει την θρησκευτική και θεολογική παράδοση και την τήρηση της ορθοδοξίας χρησιμοποιώντας τον όρο «φονταμενταλιστής» και «φονταμενταλισμός».

Δεν αναφέρομαι στην Χριστιανική ορθοδοξία, αλλά στην Ισλαμική. Διότι και το Ισλάμ έχει την ορθοδοξία του και είναι ο Σαλαφισμός. Το Σαλαφιστικό Ισλάμ δεν είναι τίποτα περισσότερο η λιγότερο από το Ορθόδοξο Ισλάμ, το Ισλάμ που έχει σαν πηγή το Κοράνι, την Προφητική διδασκαλία (Σούννα) και την κατανόηση των μαθητών του Προφήτη (Σαχάμπα)

Εφόσον λοιπόν ακολουθείς την παράδοση της πίστης σου, ακολουθείς τις βασικές αρχές της, επιστρέφεις σε αυτές, δεν καινοτομείς και δεν εισάγεις νεωτερισμούς στο δόγμα και στη λατρευτική έκφραση, σε βαφτίζουν και σε δαιμονοποιούν ως «φονταμενταλιστή».

Τον φονταμενταλιστή τον ορίζουν ως ακραίο, βίαιο, απειλή για την κοινωνία, ενάντια στην πρόοδο, απειλή για την κοινωνική συνοχή και άλλα παρόμοια αρνητικά, έχοντας ως μοναδικό στόχο την επίθεση στις βασικές αρχές της πίστεως και του δόγματος.

Αν και οι λέξεις «φονταμενταλισμός» και «φονταμενταλιστής» επιχειρούν να αναδείξουν την ακραία εκδοχή ενός θρησκευόμενου με τάσεις ριζοσπαστικοποίησης και βίας που μακροπρόθεσμα καταλήγουν σε τρομοκρατικές ενέργειες, το κοσμικό – αθεϊστικό στοιχείο χρησιμοποιεί την έννοια της λέξης έτσι ώστε να επιτεθεί στις αρχές της πίστεως, στην παράδοση και στο δόγμα του. Δεν τους ενδιαφέρει η ριζοσπαστικοποίηση, όσο η κατάλυση της ίδιας της πίστεως με τα θεμέλια της.

Γιαυτο το λόγο, η θρησκεία η οποία βασίζεται σε αρχές, δογματική και ανάλογες πράξεις, χαρακτηρίζεται από το κοσμικό στοιχείο ως εχθρό και απειλή για την δήθεν «δημοκρατία» και την «πρόοδο».

Το κοσμικό μοντέλο αγωνίζεται για θρησκεία δίχως παράδοση έτσι ώστε να είναι σε θέση να δώσει την δικιά του ερμηνεία στη θρησκεία. Μια θρησκεία δηλαδή που η κάθε αμαρτία επιτρέπεται και κάθε αιρετική θεολογία θα μπορεί να επιβεβαιώνεται. Όλα αυτά στο όνομα της προοδευτικότητας και του φιλελευθερισμού. Επιθυμούν μια θρησκεία και ένα πιστεύω δίχως αρχή, δίχως βάσεις, δίχως δόγμα. Ένα ξέφραγμα αμπέλι έτσι ώστε να διευκολύνονται να το καταπατούν, να το παρερμηνεύουν και να το περιορίζουν όπως επιθυμούν.

Ο ορθόδοξος Μουσουλμάνος είναι ενάντια σε κάθε μορφή ριζοσπαστικοποίησης μιας και το ίδιο το Ισλάμ είναι ο ορισμός της μετριοπάθειας. Μετριοπάθεια που ορίζεται από την αποκάλυψη και την Ισλαμική παράδοση του Προφήτη (Σούννα) και όχι με βάση τις δυτικές ερμηνείες περί Ισλάμ. Συνεπώς συμφωνούμε στην εναντίωση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

Αν όμως ο φονταμενταλισμός ορίζεται ως η συντηρητική τήρηση και προσκόλληση της παράδοσης με επιστροφή στις βασικές αρχές της πίστεως, κάνοντας πράξη το Ισλάμ έτσι όπως το έκανε πράξη η πρωτορθοδοξη κοινότητα των πιστών, ο Προφήτης και οι Σαχάμπα δηλαδή, τότε δηλώνουμε με περηφάνια φονταμενταλιστές.

Ρίχνοντας μια μάτια στο φασιστικό μοντέλο της πολιτικής ορθότητας και των πολιτικών κομμάτων με τις πολιτικές ιδεολογίες τους, συνειδητοποιούμε ότι οι ακρότητες και ο εξτρεμισμός που προσπαθούν να προσάψουν στο θρησκευόμενο, επειδή είναι προσκολλημένος στην παράδοση, επί της ουσίας παρατηρείται σε αυτούς τους κοσμικούς δημοκράτες και «φιλελεύθερους». Για παράδειγμα παρατηρείς τον φασισμό της πολιτικής ορθότητας η οποία δεν σου επιτρέπει να εκφράζεσαι θρησκευτικά και επιβάλει μια συγκεκριμένη φρασεολογία και τρόπο σκέψης. Σε περίπτωση που δεν υποταχτείς στο νέο αυτο θρήσκευμα τους, στην φρασεολογία τους και την ιδεολογία τους, προχωρούν σε απομόνωση και δολοφονία χαρακτήρα. Ότι αναγνωρίζουν εκείνοι ως αξίες, πρέπει να τις αναγνωρίζεις και εσύ, αν δεν το κάνεις τότε δέχεσαι καρατόμηση.

Ο δικός τους φονταμενταλισμός όμως (με την έννοια του εξτρεμισμού) είναι ο καλός. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός (με την έννοια της επιστροφής στις βασικές αρχές) είναι ο κακός. Η επιστροφή στις αρχές της πίστεως είναι κάτι κακό ενώ η επιβολή της κοσμοαντίληψης τους είναι κάτι καλό.

Το παιχνίδι με τις λέξεις και η προπαγάνδα τους είναι σε απίστευτα υποκριτικά επίπεδα, γεμάτα ασυνέπεια. Οι έννοιες των λέξεων πλέον έχουν χαθεί και η ουσία επιτηδευμένα αποκρύπτεται.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ρητορική περί «φονταμενταλισμού» ως εργαλείο ποινικοποίησης της πίστης

Add yours

  1. Πολύ ορθά τα πιο πάνω. Ειδικά στην Ελλάδα και στην μή-κατεχόμενη «ελεύθερη» Κύπρο, αυτή η συστηματική προπαγάνδα μέσω της οποίας ταμπελώνονται ως «ακραίοι» οι γνήσιοι πιστή κάθε ανεπιθύμητης από το κατεστημένο θρησκείας ή πνευματικής κίνησης, ασκείται καθημερινά από την τετρακέφαλη συμμαχία των Τεσσάρων Κάππα: Κεφάλαιο, Κράτος, Κόμματα και Κλήρος.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: