Παιδιά της Αφρικής κακοποιηθήκαν σεξουαλικά από Ευρωπαϊκά στρατεύματα

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ λέει ότι βρέθηκαν έξι ακόμη περιπτώσεις καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από Ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου ενός 7χρονου κοριτσιού, που είπε ότι έπρεπε να εκτελέσουν σεξουαλικές πράξεις σε στρατιώτες με αντάλλαγμα νερό και μπισκότα.

Μια ομάδα του ΟΗΕ πήρε πρόσφατα συνέντευξη από πέντε κορίτσια και ένα αγόρι που ισχυρίστηκαν ότι αυτοί που τους κακοποίησαν ήταν μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ταραγμένη χώρα της Αφρικής, δήλωσε το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζείντ Ραάντ αλ Χουσείν.

Η σεξουαλική κακοποίηση φέρεται ότι έλαβε χώρα το 2014 σε ή κοντά σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στο αεροδρόμιο M’Poko στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, αλλά ήρθε στο φως μόνο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, το αργότερο σε μια σειρά από ανάλογες καταγγελίες.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακός κυβερνήτης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, παράταξε αρκετές χιλιάδες στρατιώτες στη χώρα στα τέλη του 2013, καθώς η βία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων έκανε χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μια αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, εξαγοράστηκε από μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ πέντε μήνες αργότερα, ενώ οι δυνάμεις της ΕΕ έληξαν μια αποστολή 11 μηνών τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ακόμα τις νέες καταγγελίες εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Αντώνιος Μπάνμπερι ήταν έτοιμος να δακρύσει, καθώς περιέγραφε τέσσερις νέες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που εμπλέκουν στρατεύματα του ΟΗΕ και της αστυνομίας από το Μπαγκλαντές, το Κονγκό, το Νίγηρα και τη Σενεγάλη.

Ήταν η πρώτη φορά που ο διεθνής οργανισμός είχε δημοσίως ονοματίσει χώρες των οποίων κατηγορούνται τα στρατεύματα του ΟΗΕ, ως μέρος μιας νέας πολιτικής. Το

Μπάνμπερι ανακοίνωσε επίσης έναν ισχυρισμό για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανήλικου από μέλος του Μαροκινού στρατού που υπηρετούσε με την προηγούμενη  αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης.

Για όλες του 2015, o Μπάνμπερι είπε, είναι πιθανό να υπάρχουν 69 επιβεβαιωμένες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση σε 16 ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 22 στην Κεντροαφρικανική ∆ηµοκρατία. Αυτές είναι μέχρι 51 από το 2014, όταν δεν υπήρχαν κρούσματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είπε.

Ο Μπάνμπερι είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα εκδώσει μια έκθεση τον επόμενο μήνα με τα στοιχεία όλων των καταγγελιών από το 2015, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των χωρών των οποίων τα στρατεύματα κατηγορούνται. Οι πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης των ερευνών, θα πρέπει να ενημερώνεται τακτικά στο διαδίκτυο, είπε.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την οργή που αισθάνονται οι άνθρωποι που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη στο όνομα της ειρήνης και της ασφάλειας όταν αυτού του είδους οι ισχυρισμοί έρχονται στο φως,» δήλωσε ο Μπάνμπερι, με τρεμάμενη φωνή.

Ο ΟΗΕ είναι υπό πίεση να δράσει πιο γρήγορα μετά από μια ανεξάρτητη επιτροπή τον περασμένο μήνα που περιέγραψε το διεθνής οργανισμό ως «κατάφωρη θεσμική παραβίαση» στο χειρισμό παρόμοιων καταγγελιών στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία εναντίον Γάλλων και άλλων ειρηνευτών. Η έκθεση της ειδικής ομάδας δήλωσε ότι η πολύμηνη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των αναφορών των παιδιών κακοποίησης οδήγησε σε ακόμη πιο εκδηλωμένες επιθέσεις.

Ο ΟΗΕ μπορεί να αναφέρει τέτοιες καταγγελίες, αλλά οι ίδιες οι χώρες είναι υπεύθυνες για να ασκήσουν δίωξη στα στρατεύματά τους κατά τη διάρκεια αυτών των εγκλημάτων. Πολλές δεν το κάνουν.

Το γραφείο δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι τα εν λόγω τρία από τα κορίτσια είπαν ότι πιστεύουν ότι αυτοί που τις κακοποίησαν ήταν μέλη μιας Γεωργιανής ομάδας εντός των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα άλλο κορίτσι φέρεται να κακοποιήθηκε από έναν στρατιώτη από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν ονομάστηκε επειδή «απαιτούνταν επιπρόσθετη επιβεβαίωση εργασιών» σε αυτή την περίπτωση.

Υπάλληλοι του ΟΗΕ που πήραν συνέντευξη από ένα 7χρονο κορίτσι και ένα 9χρονο αγόρι δήλωσαν ότι είχαν κακοποιηθεί από τα στρατεύματα της Γαλλικής επιχείρησης «Σάγγαρις». Η κοπέλα είπε ότι είχε εκτελέσει «στοματικό σεξ σε Γάλλους στρατιώτες με αντάλλαγμα ένα μπουκάλι νερό και ένα μικρό πακέτο μπισκότα» είπε η ανακοίνωση από το γραφείο του Ζείντ.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Ζείντ δήλωσε ότι το 7χρονο ήταν το νεότερο υποτιθέμενο θύμα μέχρι στιγμής απο όλες τις περιπτώσεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Τα δυο παιδιά είπαν ότι άλλα παιδιά είχαν κακοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται πολλοί Γάλλοι στρατιώτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αποστολή του ΟΗΕ της Γαλλίας έγραψε την Παρασκευή: «Η Γαλλία παραμένει πολύ κινητοποιημένη στον αγώνα κατά της βίας και των σεξουαλικών κακοποιήσεων  & κατά της ατιμωρησίας των υπευθύνων.»

Υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ενημερωθεί για τους ισχυρισμούς στις 19 Ιανουαρίου και αμέσως προσέφεραν βοήθεια στους ερευνητές του ΟΗΕ.

«Η ΕΕ παίρνει τους ισχυρισμούς αυτούς πολύ σοβαρά», ανέφερε η δήλωση.

Το Υπουργείο Άμυνας της Γεωργίας δήλωσε ότι έλαβε τις καταγγελίες «με μεγάλη ανησυχία», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο στόχος μας να ερευνήσουμε το θέμα με μεγάλη λεπτομέρεια και στην περίπτωση που τα εν λόγω σοβαρά εγκλήματα αποδεικνύονται, οι δράστες αυτών των εγκλημάτων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.»

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του γραφείου του Ζείντ, εκτιμά ότι τα στρατεύματα,  ξένα στρατιωτικά αποσπάσματα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν πλέον εμπλακεί σε ισχυρισμούς σεξουαλικών παραπτωμάτων. Είπε ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι μεμονωμένοι στρατιώτες θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί.

«Αυτό που είναι σαφές στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι ότι έχει γίνει ανεξέλεγκτο» δήλωσε ο Κόλβιλ στους δημοσιογράφους. «Αυτό που φαίνεται είναι ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα με στρατιές, με τις στρατιωτικές δυνάμεις, και για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνονται αρκετά για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει – δε φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα».

Ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε για καμία από τις καταδίκες που είχαν έρθει στο φως, σε καμία από τις περιπτώσεις.

Πηγή: Αλ Αραμπίγια

Σαφίγια

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: