Αντιμετωπίζοντας την Αραβοφοβία και την Ισλαμοφοβία

Η αντιμετώπιση του αυξανόμενου μίσους κατά των Αράβων και Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, ειδικά για εκείνους που είναι ήδη αδύναμοι. Καμία κυβέρνηση ή κόμμα δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα παρά τη ζημιά που έχει προκαλέσει σε Άραβες και Μουσουλμάνους.

Δεν δέχονται την πρόκληση επειδή ακολουθούν πολλαπλές κυβερνήσεις ή βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τους επιτρέψει να το πράξουν. Έτσι συμβαίνει και με τις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που δεν αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο με εκείνους που είναι Αφρικανικής καταγωγής, οι Λατίνοι και οι Ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ίδιο.

Ορισμένες ΜΚΟ μπορεί να προσπαθούν να υπερασπιστούν τις περιπτώσεις τους και τα δικαιώματά τους και να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο νομικό, πολιτικό έργο για να εξυπηρετήσουν τις κοινότητές τους η να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτών των οργανισμών ήταν μάταιες. Όσο για τους Εβραίους στη Δύση, και στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, δεν είναι σε μεγάλους αριθμούς, και την ίδια στιγμή, η ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη σημασία της ομαδικής εργασίας είναι πραγματικά προχωρημένη. Το Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του έναν εταίρο που είναι υπεύθυνος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, και αντιστρόφως, ορισμένοι  από αυτούς υπερασπίζονται τις ανάγκες του Ισραήλ.

Παρά την αυξανόμενη εκστρατεία κατά των Αράβων και Μουσουλμάνων, λίγα είναι τα άτομα που εργάζονται με περιορισμένη και προσωρινή νομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι σε θέση να ασχοληθούν με το θέμα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η κατάσταση μπορεί να έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω της παρουσίας των Ενώσεων και των κέντρων, κυρίως Μουσουλμανικών που ασχολούνται με τέτοιου είδους προσπάθειες. Οργανισμοί όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν βλέπεται με καχυποψία μόνο στη Δύση, αλλά επίσης απορρίφθηκε από μια σειρά Μουσουλμανικών κυβερνήσεων.

Το συναίσθημα του μίσους κατά των Αράβων και Μουσουλμάνων προκύπτει από τις πράξεις των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα και η Ντάες (ΙΣΙΣ). Είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς σειράς πράξεων που κατανέμονται σε Άραβες και Μουσουλμάνους οι οποίοι πιστεύουν σε εξτρεμιστική ιδεολογία και εκφράζουν τις θέσεις τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Λόγω της έλλειψης πολιτικής και γενικής ενημέρωσης, είναι σύνηθες η λεκτική αντιπαράθεση και ο θεωρητικός διάλογος να διευρύνεται μεταξύ των εξτρεμιστών και από τις δύο πλευρές. Το θύμα αυτού του χάσματος είναι Άραβες και Μουσουλμάνοι που πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη. Η προκύπτουσα ζημιά δεν είναι μόνο η απλή παραμόρφωση της εικόνας ή δημόσιες προσβολές, η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται στις κυβερνήσεις και σε άτομα, που επηρεάζουν τον τουρισμό, δυσχεραίνουν τις εξαγωγές και βλάπτουν τις σχέσεις.

Μπορούμε να δούμε πώς η βία αυξάνεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω πολλά για το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει για την εικόνα και τη φήμη των Αράβων και Μουσουλμάνων σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία και Νότια Αμερική. Αλλά μπορώ να φανταστώ ότι η κατάσταση είναι παρόμοια, διότι το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο και η ευρεία πρόσβαση στη κοινωνική δικτύωση σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό.

Αυτό είναι το πρόβλημα και η επίλυσή του δεν θα είναι εύκολη, εκτός αν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα εργαστούν για τη βελτίωση της Αραβικής και Μουσουλμανικής φήμης στο εξωτερικό. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους στις δυτικές χώρες που μπορεί να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων, για αμοιβαία θέματα και λόγους.

Η εργασία μπορεί να επικεντρωθεί πρώτα στους Άραβες και τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη, από ότι εκείνους που ζουν στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν για την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τη σημασία της συνύπαρξης και του σεβασμού των διαφορετικών πολιτισμών και να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να σταματήσουν τον εξτρεμισμό. Έπειτα, η εστίαση μπορεί να μετατοπιστεί προς τη διάδοση της πραγματικής εικόνας του Ισλάμ, που γέννησε έναν υπέροχο αρχαίο πολιτισμό γνωστό για την ιδεολογία της ανεκτικότητας των διαφορετικών κουλτούρων του, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και τις επιστήμες του.

Αμπντουραχμάν αρ-Ρασίντ

Μετ. Σαφίγια

6 σκέψεις σχετικά με το “Αντιμετωπίζοντας την Αραβοφοβία και την Ισλαμοφοβία

Add yours

 1. Όπως οι Άραβες μισούν το Ισραήλ και τη Δύση, έτσι κι αυτοί έχουν δικαίωμα να τους απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Όταν καταλήστευαν τους Ευρωπαίους και τους Ορθόδοξους και τους Εβραίους ήταν καλά; Όταν εισέβαλαν στις χώρες των άλλων ήταν καλά; Όταν 2 φορές πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη ήταν καλά; Όταν κατέλαβαν την Κρήτη και την Κύπρο ήταν καλά; Όταν οι Άραβες πειρατές ερήμωναν τα νησιά της Μεσογείου ήταν καλά; Και για να δείτε πόσο καλοί είναι μαζί σας οι Δυτικοί, για τα παιδιά στο Νταρφούρ δε μιλάει κανείς. Το Ισραήλ, που τόσο μισείτε, είναι το μόνο κράτος στη Μ.Ανατολή, στο οποίο έχει αυξηθεί ο χριστιανικός πληθυσμός. Οι χριστιανοί στη Μ. Ανατολή αιώνες τώρα υφίστανται διώξεις και φυσικό είναι να εγκατασταθούν σ’ ένα σοβαρό κράτος που τους παρέχει ασφάλεια, εργασία, παιδεία και ελευθερία. Οι Άραβες είχαν μεγάλη επιτυχία στο να κλέβουν Ορθόδοξους, αλλά οι Δυτικοί, και οι Εβραίοι πολύ περισσότερο, δεν είναι κορόϊδα και δε θα κάτσουν να υποδουλωθούν. Όσον αφορά την Κορέα και την Ιαπωνία, οι άνθρωποι εκεί έχουν μέσο όρο IQ από 100-110 και αυτό τα λέει όλα. Οι Εβραίοι, άντρες και γυναίκες, δουλεύουν, δημιουργούν και παράγουν. Τα χρήματα που αποκτούν, τ’ αποκτούν με το μυαλό τους, όχι επειδή βρήκαν πετρέλαιο στην αυλή τους ένα πρωί. Δεν κάθονται στα σπίτια που τους παραχωρεί το Κράτος να ζουν από τα επιδόματα που πληρώνουν οι συμπολίτες τους. Οι Εβραίοι είναι ένας θαυμάσιος, ευφυέστατος λαός, που αντιστέκεται, που δεν εγκαταλείπει τα έθιμα του, δεν παραδίδεται και δίνει μεγάλη σημασία στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Και αυτό είναι που σας ενοχλεί περισσότερο.

  1. Προσπερνώ την αναχρονιστική μάτια σου για την ιστορία και τους Άραβες καθώς επίσης τα χοντροκομμένα σχόλια περί δήθεν ληστείας των Ευρωπαίων και τον «Ορθοδόξων». Με εντυπωσιάζει ο θαυμασμός σου προς το Εβραϊκό κράτος, το οποίο δομήθηκε με δολοφονημένες αραβικές ψυχές. Βασικά, εγώ ξέρω μια ληστεία που δεν έχει σταματήσει ακόμα και είναι σε πλήρη εξέλιξη: Την ληστεία, πιο σωστά την αρπαγή, του Μουσουλμανικού – Αραβικού φυσικού πλούτου από την Δύση. Εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και Άραβες έχουν δολοφονηθεί γιαυτο το πετρέλαιο από τους Ευρωπαίους και Δυτικούς που χλευάζεις, το οποίο αν δεν το είχες θα επέστρεφες στον μεσαίωνα.

   Αλήθεια, πότε οι Άραβες Μουσουλμάνοι «έσφαξαν» Ευρωπαίους, «Ορθόδοξους» και Εβραίους; Μήπως άθελα σου μπερδεύτηκες και στην θέση του θύτη έβαλες το θύμα; Όλος ο πλανήτης είναι μάρτυρας στη λαίμαργη και αδιάκοπη ληστρική επιδρομή της Δύσης στον Ισλαμικό πλούτο, που δεν τους ένοιαξε και πολύ αν το βρήκαν στην αυλή τους η όχι. Τουλάχιστον οι Άραβες το βρήκαν στην αυλή τους και είναι δικό τους. Ο χριστιανικός κόσμος στην Μέση Ανατολή έχει μειωθεί διότι υπάρχει κατευθυνόμενος πόλεμος που εξυπηρετεί δυτικά συμφέροντα χρόνια στην περιοχή. Δεν υπάρχουν διώξεις αλλά πόλεμος και εσωτερικός αναβρασμός που επηρεάζει πρώτα τους Μουσουλμάνους και μετά τους Χριστιανούς. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν ευνοεί την ανάπτυξη. Σε κατεστραμμένη χώρα με πολεμικές συγκρούσεις περιμένεις ρυθμούς ανάπτυξης;

   «Οι Εβραίοι έβγαλαν τα χρήματα με το μυαλό τους»: Τέτοια αθωότητα στις εποχές μας Νίκο είναι ανεπίτρεπτη. Το ψευτο-Ισραήλ έβγαλε τα χρήματα του με κύριο όπλο την αποσταθεροποίηση των γύρω κρατών.

 2. Το ποιος εισέβαλε στη χώρα ποιου είναι ολοφάνερο. Οι Άραβες ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν στον ορθόδοξο και Εβραϊκό κόσμο τον 7ο αιώνα. Από τον 7ο εως και το 19ο αιώνα οι λεγόμενοι «Κουρσάροι» δεν άφησαν νησί για νησί που να μην το ερημώσουν. Όταν ο Thomas Jeferson το 1785 πήγε στο Λονδίνο να συναντήσει τον Πρέσβη της Τρίπολης Sidi Haji Abdrahaman, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την Πειρατεία και τον ρώτησε γιατί αντιμετώπιζαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους Ευρωπαίους. Κι ο Πρέσβης του έδωσε μια εμετική απάντηση, η οποία θα έπρεπε να προκαλεί ντροπή σε όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος.
  Θα πρέπει να ενημερώσετε νομίζω τους Έλληνες ότι οι Άραβες προσπάθησαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη δύο φορές, ότι άρπαξαν Κρήτη και Κύπρο και άλλα ελληνικά νησιά και ότι υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ληστές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που τόσο πολύ αγαπάνε. Μου κάνει εντύπωση που προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα Αραβικό προφίλ τύπου «παρθεναγωγείου», αποκρύπτοντας από τους Έλληνες αυτά τα πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Θα είχε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν ποια η γνώμη του μέσου Άραβα για τις γυναίκες της Δύσης, γιατί έτσι θα εξηγηθούν πολλά φαινόμενα των τελευταίων καιρών. Μη μου πείτε ότι και γι αυτό φταίνε οι Εβραίοι;
  Οι Εβραίοι έβγαλαν χρήματα με το μυαλό τους και γι αυτό το 25% των βραβευμένων με Νόμπελ επιστημόνων (Ιατρική, Χημεία, Φυσική, Οικονομικά) είναι εβραϊκής καταγωγής. Όλα σας τα άρθρα είναι αντιεβραϊκά και κατά του Ισραήλ. Δαιμονοποιείτε τους Εβραίους και τους κατηγορείτε για όλα σας τα προβλήματα, αλλά όταν οι άλλοι σας φέρονται με τον ίδιο τρόπο, δε σας αρέσει. Σιγά πια… Οι Άραβες άρπαξαν το μισό χριστιανικό, ολόκληρο τον Εβραϊκό κόσμο και προσπάθησαν να αρπάξουν και όλη την Ευρώπη και τώρα ενοχλούνται που ένας ταλαιπωρημένος λαός έχει κι αυτός λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα γη, έπειτα από αιώνες προσπαθειών και κόπων. Και μετά κατηγορείτε τους άλλους για Αραβοφοβία. Εσείς δηλαδή δεν είστε Εβραιοφοβικός και Δυτικοφοβικός; Και σεισμός στην Ιαπωνία να γίνει, στους Εβραίους και στο Ισραήλ θα το ρίξετε.

  1. Οι αραβικές κατακτήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό πολιτισμό, έγιναν στα πλαίσια του επεκτατισμού, κάτι που ήταν απολύτως αποδεκτό για την οποιαδήποτε αυτοκρατορία. Ξανατονίζω ότι την ιστορία την διαβάζουμε με τα γυαλιά της εποχής και των ιστορικών συμφραζομένων. Όταν την ιστορία την διαβάσεις με συγκεκριμένες τάσεις, τότε, είναι πολύ λογικό να καταλήξεις με αυτά τα στερεότυπα που έχεις. Εάν επιμένεις σε αυτήν ανάγνωση οφείλεις να αποδεχτείς και την εγκληματική ιστορία του Χριστιανικού Βυζαντίου, των Εβραίων της Παλαιάς Διαθήκης και των Αρχαίων Ελλήνων. Σε περίπτωση που θα επιχειρήσεις να τους υπερασπιστείς απλώς αποδεικνύεις τα δυο μέτρα και σταθμά της αντίληψης σου, πέρα βεβαίως που διαπράττεις σφάλμα στο πεδίο της έρευνας που λέγεται ιστορικός αναχρονισμός. Έρευνα από Wikipedia, μπλόγκς και συζητήσεις καφενείου δεν γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για την οθωμανική αυτοκρατορία, όπως το ίδιο ισχύει και για όλες τις αυτοκρατορίες, ηγεσίες, πολιτισμούς κτλ.

   Όσον αφορά τους κουρσάρους και τους πειρατές, είναι μέρος της Δυτικής μυθοπλασίας και μυθιστορηματικής αφήγησης, για να δοθεί μετέπειτα το κατάλληλο πάτημα στους δυτικούς αποικιοκράτες να σφάξουν Μουσουλμάνους. Όπως ακριβώς γίνεται σήμερα. Πολλοί οριενταλιστές μάλιστα παραδέχονται την υπερβολική ρητορική τους ενάντια στους Μουσουλμάνους καθώς επίσης ομολογούν ότι η υπερβολή αυτή έγκειται στον φόβο τους να μην αλλαξοπιστήσουν οι Χριστιανοί. Οι κουρσάροι, και όχι «πειρατές», ήταν ένα φαινόμενο σε όλη την περιοχή (ανεξάρτητα θρησκείας και καταγωγής) που βυθιζόταν στην δυτική προπαγάνδα. Παρατηρώντας τις ιστορικές πηγές, που καταγράφονται από μη Μουσουλμάνους ιστορικούς, βλέπεις την ευσπλαχνία των Μουσουλμάνων προς τους Χριστιανούς αιχμαλώτους (δίνοντας τους θέσεις στο κράτος και πολλά άλλα πλεονεκτήματα) ενώ ταυτόχρονα οι Χριστιανοί βασάνιζαν στις φυλακές τους Μουσουλμάνους. Το ιστορικό κομμάτι λοιπόν των δήθεν «Μουσουλμάνων πειρατών» σε αναιρεί, αρκεί βεβαίως να διαβάσεις κανα σοβαρό βιβλίο.

   Δεν προσπαθώ να δημιουργήσω κανένα προφίλ άγιου άραβα. Το συγκεκριμένο ιστολόγιο έχει κατακρίνει πολλές αραβικές συμπεριφορές και έχει καλέσει επανειλημμένα στην αλλαγή νοοτροπίας που έχει υιοθετηθεί από πολλούς άραβες Μουσουλμάνους. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε και εμπαθείς ούτε θα διαβάσουμε την ιστορία καταυτόν τον τρόπο.

   Λες ότι όλα μας τα άρθρα είναι αντιεβραϊκά και κατά του Ισραήλ. Φαίνεται ότι δεν διαβάζεις το ιστολόγιο ούτε κατανοείς την θεματολογία του. Έχουμε ασκήσει κριτική σε οτιδήποτε στέκεται λάθος προς τις θέσεις του Ισλάμ. Υπερβάλεις με μεγάλη ευκολία. Εκτός αν δεν σαρέσει η αντίθετη άποψη. Σε αυτό δεν μπορώ να βοηθήσω. Σε κάθε κριτική πάντως υπάρχει η ανάλογη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση. Εάν διαφωνείς μπορείς να σχολιάσεις στα συγκριμένα άρθρα παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα και θέσεις, όχι αερολογίες και γενικεύσεις. Με το να αοριστολογείς όμως δεν πετυχαίνεις κάτι. Εάν έχεις απορίες για την γυναίκα στο Ισλάμ μπορείς να δεις εδώ. Δες και εδώ την θέση των Γερμανίδων για τις δήθεν «αραβικές» επιθέσεις.

   Μπράβο στους Εβραίους για τις διακρίσεις στον επιστημονικό τομέα. Αλλά οφείλεις να παραδεχθείς ότι οι επιστημονικές διακρίσεις των Αράβων, όταν η Ευρώπη και η δύση βυθιζόταν στο σκοτάδι, ήταν αυτές που έδωσαν την ώθηση για τα μοντέρνα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα. Εάν δεν υπήρχαν οι Άραβες, η Δύση και οι Εβραίοι, δεν θα γνώριζαν καν να μετρούν και να υπολογίζουν. Επίσης οι Εβραίοι χρωστούν πολλά στους Άραβες όταν οι πρώτοι βρήκαν καταφύγιο σε πολλές αραβικές χώρες για να γλυτώσουν τους Χριστιανικούς διωγμούς. Και σαν Έλληνας είσαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσεις τους Άραβες που διέσωσαν την ελληνική γραμματεία από την χριστιανική μεσαιωνική θηριωδία.

   1. Οχι μόνο θα ευχαριστησω τους Αραβες,ΘΑ ΚΑΤΑΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΥς ΑΡΑΒΕΣ,χαριν στους οποίους η πραγματική Ελλάδα θα αναγεννηθεί απο τις σταχτες της.Θα επανελθω με στοιχεια που θα σε βοηθήσουν αφάνταστα στο θεάριστο έργο σου ,αγαπητέ Αχμαντ Ελντιν.Είσαι μεσα στην καρδια μου!
    Θεμιστοκλής

 3. Κανείς γνώστης της στοιχειώδους ιστορίας δεν μπορει να αμφισβητήσει τον τεραστιο πολιτισμό των Αράβων και γενικότερα του Ισλάμ που έλαβε χώρα την περίοδο που η Χριστιανική Ευρώπη βυθιζόταν στη βαρβαρότητα όπως επίσης οτι ο αντισημιτισμός (ή αντισιωνισμός με κυριο στόχο τη διάλυση του κράτους του Ισράηλ) ισοδυναμεί σε φασισμό με την Ισλαμοφοβία.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: