Πρόκειται για μια εκπληκτική παραδοχή που πηγαίνει στην καρδιά της παρακολούθησης πληροφοριών των Μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Αμερική στα χρόνια μετά την 9/11. Ενώ η αστυνομία και οι ηγέτες του FBI επέμεναν ότι ενεργούν για να υπερασπιστούν την Αμερική από μια τρομοκρατική επίθεση, διάφορες ελευθερίες πολύ γρήγορα εξαφανίστηκαν ώστε να αντιμετωπιστεί μια ολόκληρη θρησκευτική ομάδα ως ύποπτη.
Ο Μοντέιλχ συμμετείχε σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες τακτικές: στη χρήση των «εμπιστευτικών πληροφοριοδοτών» στις λεγόμενες περιπτώσεις παγίδευσης. Αυτό συμβαίνει όταν οι ύποπτοι διεξάγουν ή συνωμοτούν ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις», κατόπιν αιτήσεως ή υπό τη στενή επίβλεψη μιας μυστικής επιχείρησης του FBI χρησιμοποιώντας μυστικούς πληροφοριοδότες. Συχνά αυτοί οι πληροφοριοδότες έχουν σοβαρά ποινικά μητρώα ή τους δίνουν ένα οικονομικό κίνητρο για να ψαρέψουν υπόπτους.
Στην περίπτωση του Newburgh Four – όπου τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν για μια ψεύτικη τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκούς στόχους στο Μπρονξ – ένας εμπιστευτικός πληροφοριοδότης προσέφερε $ 250.000, δωρεάν διακοπές και ένα αυτοκίνητο σε έναν ύποπτο για βοήθεια σχετικά με την επίθεση.
Στην περίπτωση του Fort Dix Five, στο οποίο εμπλέκεται ένα πλαστό σχέδιο για να επιτεθεί μια στρατιωτική βάση του Νιου Τζέρσει, το ποινικό παρελθόν ενός πληροφοριοδότη περιλαμβάνει απόπειρα δολοφονίας, ενώ ένας άλλος παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι τουλάχιστον δύο από τους υπόπτους, που αργότερα φυλακίστηκαν ισόβια, δεν γνώριζαν για καμία συνωμοσία.
Τέτοιες ενέργειες έχουν οδηγήσει Μουσουλμανικές ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων να αναρωτιούνται αν οι κοινότητές τους έχουν στοχοποιηθεί άδικα μέσα από ένα παιχνίδι κατασκοπείας που είναι στημένο εναντίον τους. Ο Μοντέιλχ λέει ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. «Ο τρόπος που το FBI διεξάγει τις επιχειρήσεις του, σχετίζεται με την παγίδευση … Ξέρω το παιχνίδι, ξέρω τη δυναμική του. Είναι τόσο αστείο, ένα πραγματικά αστείο. Δεν υπάρχει πραγματικό κυνήγι. Είναι φτιαχτό», είπε.
Αλλά ο Μοντέιλχ έχει μετανιώσει τώρα για τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Επιχείρηση Φλεξ. Καθισμένος στην κουζίνα του σπιτιού του στην Ιρβάιν, κοντά στο Λος Άντζελες, ο Μοντέιλχ είπε ότι το FBI πρέπει να ζητήσει συγγνώμη δημοσίως για τις άκαρπες προσπάθειες να ξεριζώσει Ισλαμιστές ριζοσπάστες στο Orange County, αν και δεν τρέφει πολλές ελπίδες ότι θα συμβεί. «Δεν έχουνε την ταπεινότητα να παραδεχτούνε ένα λάθος», είπε.
Η ιστορία του Μοντέιλχ ακούγεται βγαλμένη από δεύτερης κατηγορίας θρίλερ. Υπό την επίβλεψη δύο πρακτόρων του FBI ένας σωματώδης γυμνασμένος εκπαιδευτής δημιουργεί έναν εικονικό Γαλλο-Συριακό δεύτερο εαυτό, που ονομάζεται Φαρούκ Αζίζ. Σε αυτή τη μεταμφίεση, το 2006 ο Μοντέιλχ ξεκίνησε να περιφέρεται γύρω από τα Τζαμιά στο Orange County – μεγάλο τμήμα των προαστίων νότια του Λος Άντζελες – και προσποιήθηκε ότι ασπάστηκε το Ισλάμ.
Του είχε ανατεθεί να συμφιλιώνεται με Μουσουλμάνους και να καταγράφει τις συνομιλίες τους. Όλες αυτές οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν πίσω στο FBI το οποίο του είπε να ενεργεί σαν ριζοσπαστικός Μουσουλμάνος για να προσελκύει Ισλαμιστές υποστηρικτές.
Ωστόσο, η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής και ο Μοντέιλχ προκάλεσε τέτοιο τρόμο στη Μουσουλμανική κοινότητα του Orange County ώστε να εκδώσουν περιοριστική εντολή εναντίον του. Η ειρωνεία είναι ότι ανέφεραν επίσης τον Μοντέιλχ στο FBI: αγνοούσαν ότι στην πραγματικότητα εργάζονταν ως μυστικός πράκτορας για τον οργανισμό.
Ο Μοντέιλχ δεν μοιάζει με κατάσκοπο. Έχει ένα αρκετά καλοφτιαγμένο σώμα, είναι γλυκομίλητος και φιλικός. Είναι 49 ετών, αλλά φαίνεται νεότερος. Ζει σε ένα μικρό σπίτι που νοικιάζει στην Ιρβάιν, που βρίσκεται κοντά στα προάστια της νότιας Καλιφόρνια. Ωστόσο ο Μοντέιλχ ξέρει το παιχνίδι κατασκοπείας πάρα πολύ καλά.
Με δική του πρωτοβουλία ο Μοντέιλχ μπήκε σε μυστική υπηρεσία μετά τη συνάντησή του με μια ομάδα αστυνομικών εκτός υπηρεσίας που εργάζονταν σε ένα γυμναστήριο. Ο Μοντέιλχ τους είπε ότι είχε περάσει χρόνο στη φυλακή στο Τσίνο, με την κατηγορία πλαστών επιταγών.
Πρόκειται για ένα εγκληματικό παρελθόν εξηγεί ο ίδιος, λέγοντας ότι είχε τραυματιστεί από ένα άσχημο διαζύγιο. «Ήταν μια κακή στιγμή στη ζωή μου», είπε. Οι αστυνομικοί και εκείνος άρχισαν να μιλάνε για τους εγκληματίες που είχε συναντήσει ο Μοντέιλχ ενώ βρισκόταν στο Τσίνο. Οι πληροφορίες ήταν τόσο χρήσιμες λέει ο Μοντέιλχ που ξεκίνησε να δουλεύει σε μυστικές υποθέσεις ναρκωτικών και υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
Τελικά ζήτησε να εργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μεταβιβάστηκε στους δύο χειριστές του FBI, που ονομάζονται Κέβιν Άρμστρονγκ και Πολ Άλεν. Αυτοί οι δύο πράκτορες είχαν μια αποστολή και ένα ψευδώνυμο έτοιμα γι ‘αυτόν.
Προσποιούμενος τον Φαρούκ Αζίζ θα διεισδύσει σε τοπικά Τζαμιά και Ισλαμικές ομάδες γύρω από το Orange County. «Ο Πολ Άλεν είπε: ‘ Κρέιγκ, πρόκειται να είσαι ο υπολογιστή μας. Ο δικός μας άνθρωπος που μας δίνει το πραγματικό παλμό της Μουσουλμανικής κοινότητας στην Αμερική «, δήλωσε ο Μοντέιλχ.
Η επιχείρηση ξεκίνησε αρκετά απλά. Ο Μοντέιλχ ξεκίνησε παρέες σε τζαμιά ως Αζίζ, εξηγώντας ότι ήθελε να μάθει περισσότερα για τη θρησκεία. Τον Ιούλιο του 2006, στο Ισλαμικό κέντρο της Ιρβάιν, ασπάστηκε το Ισλάμ.
Ο Μοντέιλχ ξεκίνησε επίσης να παρακολουθεί και άλλα τζαμιά, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Ιδρύματος Orange County. Ο Μοντέιλχ ξεκίνησε να κυκλοφορεί ασταμάτητα από τζαμί σε τζαμί, περνώντας πολλές ημέρες στην προσευχή, διαβάζοντας βιβλία ή απλά περιπλανιόταν γύρω ώστε να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
«Σιγά-σιγά άρχισα να φοράω κελεμπίες, σκούφο, μαντήλι και με είδαν σιγά-σιγά να αλλάζω και να μεγαλώνω γενειάδα Σε εκείνο το σημείο, περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες αργότερα, [οι χειριστές μου του FBI ] είπαν: » Εντάξει, τώρα αρχίζεις τις ερωτήσεις».
Τα ερωτήματα αυτά αποσκοπούσαν να φέρουν στην επιφάνεια ριζοσπάστες. Ο Μοντέιλχ θα μιλούσε με αίσθημα περιέργειας για τις έννοιες του τζιχάντ και τι θα έπρεπε να κάνουν οι Μουσουλμάνοι για τις αδικίες που γίνονται στον κόσμο, ιδίως όταν αφορούσαν την Αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Μίλησε για την πρόσβαση σε όπλα, μια πιθανή επιθυμία να γίνει μάρτυρας και ρώτησε αν υπήρχαν ομοϊδεάτες. Ήταν όλα με στόχο την παγίδευση ατόμων μέσω κατηγοριματικών δηλώσεων. «Η δεξιότητα είναι να σε κάνω να πεις κάτι. Με ενδιαφέρει να πεις τη λέξη ‘τζιχάντ’ «, είπε.
Φυσικά, οι συνομιλίες καταγράφηκαν.
Σαν από σκηνές ταινίας του Τζέιμς Μπόντ ο Μοντέιλχ είπε ότι μερικές φορές φορούσε μια κρυφή κάμερα ραμμένη στο πουκάμισό του. Άλλες φορές ενεργοποιούσε μια συσκευή εγγραφής ήχου στο μπρελόκ του.
Ο Μοντέιλχ άφηνε τα κλειδιά του στα γραφεία και σε αίθουσες τζαμιών που παρευρίσκονταν έχοντας ελπίδα ότι καταγράφηκαν συνομιλίες που έλαβαν χώρα όταν δεν ήταν εκεί. Το έκανε τόσο συχνά που είχε κερδίσει τη φήμη του απρόσεκτου με τα κλειδιά του από τους άλλους προσκυνητές. Οι ηχογραφήσεις διαβιβάζονταν στους χειριστές του FBI τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Συναντιόταν επίσης με αυτούς κάθε δύο μήνες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο κοντινό Αναχέιμ για μια εντατικότερη προφορική αναφορά. Ο Μοντέιλχ λέει ότι ήταν σε εξονυχιστικό έλεγχο για συγκεκριμένα άτομα και ζήτησε να δει τα διαγράμματα που έδειχναν τις σχέσεις μεταξύ των δικτύων του Μουσουλμανικού πληθυσμού του Orange County.
Είπε ότι το FBI είχε δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, στόχευε να ανακαλύψει πιθανούς μαχητές. Δεύτερον, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία που ο Μοντέιλχ ανακάλυπτε – όπως μια παράνομη σχέση ή κάποιος να είναι γκέι – στοχεύοντας να μετατρέψει στοχοποιημένους ανθρώπους σε πληροφοριοδότες του FBI.
Τίποτα από αυτά δεν φάνηκε να εκνευρίζει τα αφεντικά του FBI, ούτε ακόμα όταν αυτός πρότεινε να αρχίσει να αποπλανεί Μουσουλμάνες γυναίκες για να τις καταγράφει.
Σε μια συνάντηση του ξενοδοχείου, ο πράκτορας του FBI Κέβιν Άρμστρονγκ εξήγησε τη στάση απέναντι στο τεράστιο εύρος της Επιχείρησης Φλεξ – και οποιεσδήποτε ανησυχίες για τα πολιτικά δικαιώματα – είπε απλά: «Ο Κέβιν είναι Θεός.»
Η στάση του Μοντέιλχ εξελίχθηκε σε κάτι πολύ παρόμοιο. «Ήμουν αλώβητος. Είμαι κακοποιός, είμαι υπό επιτήρηση και η αστυνομία δεν μπορεί να με συλλάβει. Πόση ισχύ έχει αυτό; Είναι μεγάλη δύναμη. Ξεκινάς να έχεις ένα είδος αλαζονείας γι ‘αυτό. Είναι σχεδόν κοροϊδία. Μου είπαν: ‘ Είσαι άτρωτος’ «, είπε.
Αλλά δεν ήταν πάντα εύκολο. «Ξεκινούσα στις 4 το πρωί. Τελείωνα στις 21:30. Πραγματικά, ήταν πολλή δουλειά. O Κρέιγκ δεν υπήρχε», είπε. Αλλά ήταν καλοπληρωμένο: στην κορύφωση της Επιχείρηση Φλεξ, ο Μοντέιλχ κέρδιζε περισσότερα από $ 11.000 το μήνα.
Μακριά από την εξάρθρωση των ριζοσπαστικών τρομοκρατικών δικτύων, ο Μοντέιλχ κατέληξε να τραυματίσει την κοινότητα στην οποία είχε σταλεί. Αντί να συμμετέχει σε προσκλήσεις για τζιχάντ ή να έχει ερωτήσεις σχετικά με βομβιστές αυτοκτονίας ή σχετικά με τη πρόσβαση του σε όπλα, ο Μοντέιλχ αντ ‘αυτού αναφέρθηκε στο FBI ως ένας δυνητικά επικίνδυνος εξτρεμιστής.
Ελήφθη επίσης μια περιοριστική εντολή εναντίον του τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας του να μείνει μακριά από το Ισλαμικό κέντρο της Ιρβάιν. Η επιχείρηση Φλεξ ήταν μια αποτυχία και ο Μοντέιλχ έπρεπε να αφανίσει τη ζωή του ως Φαρούκ Αζίζ.
Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Σε συνθήκες που παραμένουν άγνωστες ο Μοντέιλχ μήνυσε το FBI σχετικά με την αντιμετώπισή του, υποστηρίζοντας ότι τον εγκατέλειψαν όταν η επιχείρηση είχε τελειώσει.
Επίσης, κατέληξε στη φυλακή όταν η αστυνομία της Ιρβάιν του άσκησε δίωξη για εξαπάτηση δύο γυναικών, συμπεριλαμβανομένου μιας πρώην φίλης του, ως μέρος ενός παράνομου εμπορίου ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης σε γυμναστήρια. (ο Μοντέιλχ ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες αυτές εκτελέστηκαν ως μέρος μιας άλλης μυστικής επιχείρησης για την οποία αναγκάστηκε να μεταφέρει το δοχείο).
Σε αυτό που δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι η ταυτότητα του Μοντέιλχ, έγινε αργότερα δημόσια. Το 2009 το FBI έφερε μια υπόθεση εναντίον του Αχμάντ Νιάζι, ενός Αφγανού μετανάστη στο Orange County.
Τα στοιχεία περιελάμβαναν μυστικές ηχογραφήσεις και ακόμη χαρακτήριζαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ως «άγγελο». Αυτό ήταν το έργο του Μοντέιλχ και προέβαλε τον εαυτό του στον Τύπο, σοκάροντας τους Μουσουλμάνους που κατασκόπευε, και για τον οποίο συνειδητοποίησαν ότι ο Φαρούκ Αζίζ – ο ριζοσπαστικός που είχαν αναφέρει στο FBI δυο χρόνια πριν – ήταν στην πραγματικότητα ένας μυστικός πράκτορας του FBI .
Τώρα ο Μοντέιλχ λέει ότι εκείνος ξεσήκωσε το Νιαζί και το FBI προσπαθεί να εκβιάσει τον Αφγανό να γίνει πληροφοριοδότης. «Εγώ έφτιαξα τη σχέση με τον Νιαζί. Μέσα από τον εξαναγκασμό μου έχουμε μιλήσει πολύ για τζιχάντ», είπε. Οι κατηγορίες του FBI κατά του Νιαζί όντως αργότερα αποσύρθηκαν.
Τώρα, ο Μοντέιλχ έχει ενταχτεί στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών υποβάλλοντας αγωγή κατά του FBI. Περιέργως, μετά την πρώτη συμφιλίωση με Μουσουλμάνους ηγέτες στο Orange County ως Φαρούκ Αζίζ, και προδίδοντάς τους έπειτα ως Κρέιγκ Μοντέιλχ, έχει τώρα ξανά ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους για να πραγματοποιήσει εκστρατεία για τις Πολιτικές τους Ελευθερίες.
Η μαρτυρία του Μοντέιλχ για τα χρόνια του στη μυστική υπηρεσία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας νομικής προσπάθειας να αποδείξει ότι η λειτουργία του FBI στο Orange County στόχευε άδικα μια ευάλωτη Μουσουλμανική κοινότητα, καταπατώντας τα δικαιώματα στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
Το FBI δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό από την Guardian.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μοντέιλχ αλλάζει στάση. Στην περίπτωση της ACLU (Ένωση Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών) ο Μοντέιλχ παρουσιάστηκε ως θλιμμένος πληροφοριοδότης που είδε το λάθος των πράξεών του.
Αλλά στα προηγούμενα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο εναντίον της αστυνομίας της Ιρβάιν και του FBI, οι δικηγόροι του Μοντέιλχ τον απεικόνισαν ως μια αφοσιωμένη μονάδα πληροφοριών ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του Ισλαμικού ριζοσπαστισμού και προδόθηκε από τους ανωτέρους του.
Σε αυτά τα έγγραφα ο Μοντέιλχ παραπονέθηκε ότι πράκτορες του FBI δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα σε μια υπόδειξη που τους έδωσε για μια παρατήρηση υλικών για πιθανή κατασκευή βομβών. Τώρα, ο Μοντέιλχ λέει ότι αυτή η υπόδειξη δεν ήταν αξιόπιστη.
Είτε έτσι είτε αλλιώς αποτελεί μια ιστορία που διαφοροποιείται μέσα από την αφήγηση. Αλλά το γεγονός αυτό και μόνο πηγαίνει στην καρδιά της χρήσης των εμπιστευτικών πληροφοριοδοτών του FBI για τη διερεύνηση των Μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Οι πράκτορες του FBI με προφίλ παρόμοιο του Μοντέιλχ – μακροσκελές ποινικό μητρώο, επιθυμία για μετρητά και μια ευελιξία με την αλήθεια – έχουν οδηγήσει σε σημαντικές υποθέσεις δήθεν παγίδευσης που συγκλόνισαν ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Αμερική.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πληροφοριοδότες έχουν υποστεί διώξεις και απλά εξαφανίστηκαν. Ο Μοντέιλχ είναι ο μόνος που μιλά δημόσια. Αλλά οποιαδήποτε και αν είναι η πραγματικότητα στα χρόνια του ως μυστικός πράκτορας, ο Μοντέιλχ είναι σίγουρα βέβαιος για την επίπτωση της λειτουργίας της Επιχείρησης Φλεξ και την αποκάλυψη των μυστικών δραστηριοτήτων της: «Εξαιτίας αυτού η Μουσουλμανική κοινότητα ποτέ δεν θα εμπιστευτεί και πάλι το FBI» είπε.
Πηγή: TheGuardian
Σαφίγια
Σχόλιο:
Το άρθρο φέρνει στο φως διάφορες τακτικές παγίδευσης των μυστικών υπηρεσιών οπου εξαναγκαστικά προσπαθούν να ριζοσπαστικοποιήσουν αθώους Μουσουλμάνους. Και ενώ αυτό είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν κατά καιρούς διάφορες Μουσουλμανικές κοινότητες σε μη Μουσουλμανικές χώρες, ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πραγματικοί εξτρεμιστές που σκοπό έχουν να βλάψουν αθώους ανθρώπους μέσω τρομοκρατικών ενεργειών. Σαν Μουσουλμάνοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταπολεμάμε τέτοιες συμπεριφορές για την ασφάλεια των χωρών και των κοινωνιών που ζούμε μιας και το Ισλάμ δεν σχετίζεται και δεν εγκρίνει καμία μορφή τρομοκρατίας.
Άχμαντ Ελντίν
Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα