Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν σκοτώσει 2.000 άμαχους πολίτες μέσα σε 6 μήνες

Οι οργανώσεις δικαιωμάτων και οι παρατηρητές αποκαλύπτουν το ανθρώπινο κόστος της εκστρατείας της Μόσχας, καθώς ο Πούτιν δηλώνει στρατιωτική εκεχειρία.

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν σκοτώσει 2.000 άμαχους πολίτες μέσα σε 6 μήνες επιθέσεων σε αγορές, νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια, λένε οι οργανώσεις των εθελοντών και οι παρατηρητές, προειδοποιώντας ότι τα σχέδια για στρατιωτική εκεχειρία μπορεί να μη σημαίνουν και τέλος στους θανάτους.

Η Μόσχα επιμένει ότι προχώρησε μόνο σε ‘χειρουργικά’ χτυπήματα σε ‘τρομοκράτες’ αλλά τα θύματα και οι διάφοροι μαχητές λένε ότι τα χτυπήματα ήταν σε περιοχές πίσω από τις γραμμές πολέμου,  σε περιοχές μακριά από τα προπύργια του ΙΣΙΣ και των μαχητών της Αλ-Κάιντα.

Τα αεροπλάνα φαίνονται να έχουν βομβαρδίσει επίτηδες κατοικημένες περιοχές, σε μια προσπάθεια να διασπείρουν τον φόβο και να ‘καθαρίσουν’ τις περιοχές όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις εδάφους της κυβέρνησης σχεδίαζαν να προσχωρήσουν. Οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί υπό τις Η.Π.Α., έχουν επίσης σκοτώσει αμάχους, αλλά έχουν εφαρμόσει πιο αυστηρούς κανόνες συμπλοκής.

Κάθε στρατηγικό πλεονέκτημα της ανάμειξης της Ρωσίας έχει ένα μεγάλο αιματηρό κόστος στους πολίτες, με όλους όσους έχουν καταγράψει τα γεγονότα να συμφωνούν ότι 2.000 και περισσότεροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί” είπε ο Chris Woods, διευθυντής του οργανισμού παρακολούθησης Airwars ο οποίος συλλέγει και αξιολογεί αναφορές δολοφονιών και θανάτων αμάχων.

Χιλιάδες περισσότεροι μαχητές της αντιπολίτευσης έχουν επίσης σκοτωθεί, σε μια ρωσική εκστρατεία η οποία έχει ξεπεράσει τη συμμαχία και σε ρυθμό και σε επιθετικότητα,” λέει ο Woods.

Πολλά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός 5χρονου παιδιού του οποίου ο θάνατος καταγράφηκε και από τον Guardian, που σκοτώθηκε με έναν ξάδερφο της και τον παππού της πρόσφατα μετά που άρχισαν οι βομβαρδισμοί.

Το Κέντρο Καταγραφής της Βίας (Violations Documentation Centre) το οποίο καταγράφει και δίνει στοιχεία για τις τοποθεσίες των βομβαρδισμών από όλες τις πλευρές, με τα στοιχεία να εμπεριέχουν τα ονόματα και τις ηλικίες των νεκρών όπου αυτό είναι δυνατόν, τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε πάνω από 2.000 μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Syrian Observatory for Human Rights) τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 1.700 στο τέλος του Φεβρουαρίου, με τις τελευταίες του αναφορές, και το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Syrian Network for Human Rights) έδωσε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι αεροπορικές δυνάμεις του Bashar al-Assad ήταν διαβόητες για τη διασπορά αδιακρίτως βαρελιών-βομβών σε περιοχές όπου κυριαρχούσαν οι αντάρτες, πριν η Μόσχα αυξήσει τη συμμετοχή της το τελευταίο Φθινόπωρο, και είναι πιθανόν ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί τους επόμενους μήνες. Αλλά τα ρωσικά αεροπλάνα έχουν περισσότερο εξεζητημένα όπλα και είναι λιγότερο περιορισμένα από τον καιρό.

Με λιγότερες ρωσικές δυνάμεις να δρουν στη Συρία, οι πολίτες – ιδιαίτερα οι γιατροί – ίσως αισθάνονται ότι θα πάρουν μια λίγο-πολύ αναγκαία παράταση από τις επιθέσεις οι οποίες ήδη έχουν σκοτώσει χιλιάδες πολίτες,” είπε ο υπεύθυνος της καμπάνιας της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Συρία, Κριστιάν Μπένεντικτ.

Αλλά προειδοποίησε ότι με υπερβολικές στρατιωτικές υποδομές για τις ρωσικές δυνάμεις τώρα, και τους βομβαρδισμούς εν εξελίξει, οι πολίτες δεν θα έπρεπε να θεωρήσουν ότι θα είναι πιο ασφαλείς.

Είναι ακόμα αναγκαία πολύ μεγάλη προσοχή – οι ρωσικές δυνάμεις και ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός παραμένει στη Συρία, και ο Πούτιν εξετάζει χωρίς αμφιβολία να τις στείλει πίσω. Εντωμεταξύ, οι δυνάμεις του βομβαρδίζουν στη Συρία ακόμα και τώρα, και περιμένουμε ότι θα χτυπηθούν και άλλα ακόμα νοσοκομεία και σπίτια αμάχων.”

Το κόστος της εκστρατείας (της Ρωσίας) σε ανθρώπινες ζωές δεν έχει καταμετρηθεί, αλλά περισσότερο στην καταστροφή των βασικών δομών, όπως π.χ. στην προμήθεια καθαρού νερού για τα νοσοκομεία που έχουν επιβιώσει ή επισκευαστεί μέσα στα 5 χρόνια του πολέμου.

Οι θάνατοι και οι καταστροφές έχουν εξαναγκάσει δεκάδες χιλιάδες Σύριων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, καταφεύγοντας μερικοί και παραμένοντας στην Τουρκία, και άλλοι κατέφυγαν στην Ευρώπη, ή παρέμειναν σε ειδικούς καταυλισμούς παραμονής προσφύγων, στην ίδια τη Συρία.

Σε μία επικείμενη αναφορά, το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) μαζί με την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat, έχει αναφέρει λεπτομερώς το πώς άμαχοι θεωρήθηκαν αποδεκτοί ως στόχοι στα πλαίσια της εκστρατείας να υπονομευτεί η ένοπλη μετριοπαθής αντιπολίτευση, σε σχέση με το ΙΣΙΣ και τον Άσαντ.

Οι αεροπορικές επιδρομές χτυπούν ζωτικής σημασίας, για τους αμάχους πολίτες, κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, με τον ισχυρισμό ότι ήταν
διυλιστήρια και αποθήκες όπλων.

Σε τουλάχιστον δύο από τα βίντεο των βομβαρδισμών από την περίοδο μετά από τις 17 Νοεμβρίου, βίντεο στα οποία χτυπούνται αποθήκες πετρελαίου των ανταρτών, σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας, στην πραγματικότητα είναι εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού και μία αποθήκη σιταριού,” λέγεται στην αναφορά για τις αρχές του Απριλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης πυρομαχικά διασποράς που είναι πολύ επικίνδυνα για τους άμαχους πολίτες, αναφέρεται στις αναφορές, όπου παρατίθενται ακόμα και βίντεο, στα οποία φαίνονται καθαρά οι βόμβες.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε σε μία αναφορά τον Μάρτιο ότι οι ρωσικές και οι κυβερνητικές δυνάμεις επίτηδες χτύπησαν νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, ώστε να αδειάσουν τις πόλεις γύρω απ’ το Χαλέπι από πολίτες, επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 άμαχοι και τραυματίστηκαν 40. Η Αμνηστία είπε ότι οι βομβαρδισμοί αυτά ήταν εγκλήματα πολέμου.

Οι Συριακές και οι Ρωσικές δυνάμεις επίτηδες και συστηματικά έχουν επιτεθεί σε εγκαταστάσεις υγείας, μια ξεδιάντροπη παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων. Αλλά είναι πραγματικά εξωφρενικό ότι διαλύοντας νοσοκομεία, φαίνεται ότι είναι πλέον καθιερωμένη πρακτική της στρατιωτικής τους στρατηγικής,” είπε ο Χασάν Τιράνα, υπεύθυνος ανταποκριτής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα τελευταία χτυπήματα σε εγκαταστάσεις υγείας στα βόρεια του Χαλεπίου φαίνεται να είναι μέρος ενός σχεδίου επιθέσεων σε θεραπευτήρια και νοσοκομεία, μία στρατηγική κατά την οποία χτυπήθηκαν δεκάδες ιατρικές εγκαταστάσεις και σκοτώθηκαν εκατοντάδες γιατροί και νοσοκόμοι, από την αρχή των συγκρούσεων.”

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε πρόσφατα ότι τουλάχιστον 1.500 αντάρτες της αντιπολίτευσης και περισσότεροι από 1.100 μαχητές του σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: Guardian 

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: