Η πενθήμερη επίσκεψη του Σαουδάραβα Βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ στο Κάιρο, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη, έγινε πρωτοσέλιδο από την αναγγελία της κατά τους τελευταίους μήνες.
Αυτό δεν ήταν μόνο επειδή είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του από την ανάδειξή του στην εξουσία, με την εξαίρεση της συμμετοχής του στη Διάσκεψη της Οικονομικής Ανάπτυξης το Μάρτιο του 2015, αλλά και λόγω των επιπτώσεων της επίσκεψης για τις διμερείς σχέσεις.
Έμφαση δίνεται πάντα στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα με τα δισεκατομμύρια των δολαρίων να διοχετεύονται στην Αίγυπτο από τη Σαουδική Αραβία είτε με τη μορφή καταθέσεων σε μετρητά, επιδοτήσεις, ή προϊόντων πετρελαίου, και η επίσκεψη με κανένα τρόπο δε θα στερείται αυτής της πτυχής . Είναι, ωστόσο, αδύνατο να παραβλέψουμε το πολιτικό και στρατηγικό χαρακτήρα του ταξιδιού.
Ο πρώην Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αμπντέλ Ραούφ αλ-Ρίντι περιέγραψε την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία ως τις δύο μεγάλες δυνάμεις στην Αραβική περιοχή, οι οποίες καθιστούν μια συνεργασία ζωτικής σημασίας.
«Στην πραγματικότητα, η σταθερότητα της περιοχής εξαρτάται από τη συμμαχία μεταξύ της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας», είπε. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα με τις κρίσεις της Συρίας και της Υεμένης που χρειάζονται την είσοδο των δύο χωρών.»
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαασούμ Μαρζούκ συμφώνησε ότι η κατάσταση στην Υεμένη και τη Συρία αποτελεί μια σημαντική πτυχή της επίσκεψης του Βασιλιά Σαλμάν.
«Ο Σαουδάραβας Βασιλιάς και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα συζητήσουν τη δημιουργία ενός νέου συστήματος περιφερειακής ασφάλειας που αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις που συνδέονται με τις συγκρούσεις της Υεμένης και της Συρίας.»
Συρία, Υεμένη, Ιράκ και Λιβύη
Ο Sadqa bin Yehia Fadel, μέλος του Σαουδικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου υποστήριξε ότι εκτός από τη Συρία και την Υεμένη, η «Σαουδική – Αιγυπτιακή σύνοδο κορυφής», όπως αυτή ονομάστηκε, έχει επίσης στην κορυφή της ατζέντας της την κατάσταση στο Ιράκ και τη Λιβύη.
«Οι δύο χώρες έχουν επίγνωση της αναγκαιότητας της έγκρισής τους από μια ενιαία στάση έναντι των συγκρούσεων στις χώρες αυτές και η οποία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρη την περιοχή.»
Το Ιράν είναι επίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, είπε ο Fadel, προσθέτοντας: «Και οι δύο χώρες θα συζητήσουν τα μέσα για τη δημιουργία μιας ενιαίας Αραβικής θέσης στις Ιρανικές επεκτάσεις στην περιοχή και τα μέσα για την καταστολή τους.»
Ο Anwar Eshki, επικεφαλής στη Μέση Ανατολή του Κέντρου Στρατηγικών και Νομικών Σπουδών που βασίζεται στη Τζέντα, υπογράμμισε επίσης τη σημασία του Ιρανικού ζητήματος στις Σαουδικές-Αιγυπτιακές συνομιλίες.
«Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι η κορυφαία προτεραιότητά τους είναι η Αραβική εθνική ασφάλεια και αυτό απαιτεί να αντιμετωπιστεί η Ιρανική απειλή», είπε. «Όταν το Ιράν προχωρεί όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι είναι ήδη σε έλεγχο τεσσάρων Αραβικών πρωτευουσών, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να λάβουν μια σθεναρή στάση. Αυτό είχε ήδη εκδηλωθεί στη συνεργασία τους στην Υεμένη μέσω του Αραβικού Συνασπισμού. «
Ασφάλεια ναυσιπλοΐας και στρατιωτικές ασκήσεις
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο δημοσιογράφο Akram Ali, η επίσκεψη έχει και μια άλλη σημαντική στρατηγική πτυχή.
«Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα συζητήσουν την ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και τα μέσα για την προστασία του διεθνούς εμπορίου που εκτίθεται σε εξωτερικές απειλές», έγραψε, επίσης σε σχέση με το Ιράν.
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Tarek Fahmy επανέλαβε ένα παρόμοιο σημείο: «Οι δύο χώρες θα συζητήσουν το ρόλο της Αιγύπτου που μπορεί να παίξει στην ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου, ιδίως όσον αφορά τις πλωτές μεταφορές», είπε.
Οι διαπραγματεύσεις για στρατηγική συνεργασία, ο Fahmy πρόσθεσε, θα περιλαμβάνει επίσης τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις: «Αυτό το είδος της συνεργασίας έχει ήδη ξεκινήσει με τους ελιγμούς του ‘Northern Thunder’, που έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον.»
Σύμφωνα με τον Fahmy, οι συνομιλίες των αρχηγών κρατών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να ενταχθεί σε ένα συνασπισμό που περιλαμβάνει επίσης την Τουρκία.
Ενώ παραδέχεται ότι η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία δεν συμφωνούν σε μερικά περιφερειακά ζητήματα, ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Antar Farahat υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν στο Κάιρο αποδεικνύει ότι είναι πιθανό να μην επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις.
«Για παράδειγμα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, αλλά και οι δύο χώρες συμφωνούν ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των δύο συγκρούσεων», έγραψε.
Ο Farahat σημειώνει επίσης το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας που θα μπορούσε να διαδραματίσει στην επαναπροσέγγιση μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, η οποία είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Mohamed al-Orabi υποστήριξε ότι «μικρές διαφορές» είναι συνηθισμένες στις διμερείς σχέσεις.
«Αυτή είναι η φύση της πολιτικής και της διπλωματίας και εφ ‘όσον οι δύο χώρες δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και στο γενικό συμφέρον, οι διαφορές αυτές μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν.
«Η επίσκεψη του βασιλιά Σαλμάν στην Αίγυπτο αυτό αποδεικνύει», είπε. «Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα μέσα για την επίλυση της Συριακής σύγκρουσης, αλλά η επίσκεψη δείχνει ότι και οι δύο χώρες δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του Συριακού λαού και την ενότητα των Συριακών εδαφών.»
Πηγή: Αλ Αραμπίγια
Σαφίγια
Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα