Γιατί να απολογηθούμε για τους τρομοκράτες; (Βίντεο)

Είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω κάτι και να απολογηθώ για κάτι που δεν έκανα;

4 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί να απολογηθούμε για τους τρομοκράτες; (Βίντεο)

Add yours

  1. Φυσικά και δεν είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις άλλων.

    Όμως, το κοράνι πρέπει να γίνει αντικείμενο κριτικής, για να καταλάβουμε αν εμπνέει ή όχι αυτές τις πράξεις.

    Κατά τη γνώμη μου, οι βίαιοι στίχοι του κορανίου εμπνέουν αυτές τις πράξεις, όμως δεν θεωρώ πως όλοι οι μουσουλμάνοι ακολουθούν το κοράνι κατά γράμμα, γιατί όπως και η βίβλος, το κοράνι είναι γεμάτο αντιθέσεις και ο κάθε μουσουλμάνος επιλέγει ποια κομμάτια να ακολουθήσει και πώς να τα ερμηνεύσει και τέλος, οι μουσουλμάνοι που ζουν και έχουν μεγαλώσει στην Ευρώπη έχουν επηρεαστεί από το κοσμικό πνεύμα της Δύσης.

    1. 1) Όπως είναι γνωστό, και αποδεικνύεται και από την πραγματικότητα την οποία ζούμε, δεν είναι και τόσο αυτονόητο ότι οι Μουσουλμάνοι και το Ισλάμ δεν είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις των τρομοκρατών, δυστυχώς.

      2) Για να εξεταστεί το Κοράνι πρέπει να γίνει αντικείμενο αντικειμενικής μελέτης σύμφωνα με τις πηγές του, όχι αντικείμενο κριτικής οπου πολλές φορές αυτό μεταφράζεται αντικείμενο χλευασμού. Αυτή είναι λανθασμένη μεθοδολογία προσέγγισης.

      3) Οι «βίαιοι» στίχοι του Κορανίου εφόσον κατανοηθούν σύμφωνα με την πρωτορθόδοξη Μουσουλμανική κοινότητα και κυρίως σύμφωνα από τον Προφήτη (και όχι σύμφωνα με δυτικά – κοσμικά κριτήρια, διότι έτσι δεν έχουμε Ισλάμ άλλα διαστρεβλωμένο Ισλάμ) ασφαλίζουν το ορθό νόημα δίνοντας έτσι μηδενικό περιθώριο σε κάθε έκφραση εξτρεμισμού.

      4) Το Κοράνι ακολουθείται κατά γράμμα. Το κλειδί της κατανόησης του όμως έγκειται στην προτορθοδοξη αναφορά. Το πρόβλημα δεν είναι το «κατά γράμμα» αλλά η κατανόηση και η ερμηνεία.

      5) Δεν είναι συνεπής ένας άνθρωπος που κόβει και ράβει ποια χωρία θέλει να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, το σύνταγμα η το καταστατικό το ακολουθείς. Το τηρείς ολόκληρο δεν κάνεις επιλογές ούτε εκπτώσεις.

  2. Πρώτον, εφόσον δεν είμαι μουσουλμάνος φυσικά και δε θα κρίνω το κοράνι με μουσουλμανικά κριτήρια, θα το κρίνω με τα κοσμικά κριτήρια.
    Εσύ π.χ. δε θα θεωρούσες ανειλικρινή έναν χριστιανό αν σου έλεγε πως πρέπει να κρίνεις το μύθο της «αγίας» τριάδας με χριστιανικά κριτήρια;

    Δεύτερον, εάν το σύνταγμα είχε τόσες ανακρίβειες όσες η βίβλος ή το κοράνι, και δε λέω πως το ελληνικό σύνταγμα είναι τέλειο αντιθέτως, τότε θα πρότεινα την αναθεώρησή του ή και την δημιουργία ενός νέου πιο δίκαιου συντάγματος.

    Το πρόβλημα με τα θρησκευτικά κείμενα και τους απολογητές τους είναι πως αντί να κρίνουν αυτά τα κείμενα αντικειμενικά, προσπαθούν – πολλές φορές κακοποιώντας τη λογική – να δικαιολογήσουν τα φρικτά εδάφια των «ιερών» βιβλίων τους. Κοίτα για παράδειγμα, τους χριστιανούς απολογητές όταν μιλάνε για τα βίαια, μισογυνιστικά ή αντισημιτικά εδάφια της βίβλου σε πόσα λογικά σφάλματα πέφτουν.

    Αυτά τα «ιερά» βιβλία θεωρούνται τέλεια και κάθε κριτική, όσο καλοπραίρετη κι αν είναι, στιγματίζεται ως «αμαρτία» ή «αίρεση» ή στην περίπτωση του ισλάμ ως «ισλαμοφοβία».

    1. Απάντησα στο κομμάτι της ανάγκης που έχεις να «κριτικάρεις» επιλέγοντας, αντί για την λέξη «κριτική», την λέξη προσέγγιση. Και ξανα λέω ότι για να προσεγγίσεις κάτι πρέπει να το προσεγγίσεις σύμφωνα με την πρώτη του έκφανση και σύμφωνα με τις πηγές του. Αυτό επίσης είναι και επιστημονική μέθοδος.

      Το τριαδολογικό δόγμα το προσεγγίζω θεολογικά και φυσικά αναιρείται με Χριστιανικά κριτήρια (έχω σχετικό βίντεο που το αναπτύσσω σε συζήτηση με Χριστιανό Θεολόγο).

      Το παράδειγμα του συντάγματος το αναφέρω όχι με την έννοια της αναθεώρησης αλλά με την έννοια της τήρησης. Μέχρι την αναθεώρηση όπως λες, το τηρείς όλο η αποσπασματικά μόνο; Φυσικά και όλο. Όταν πας στην εργασία ακολουθείς η δεν ακολουθείς ευλαβικά ένα πρωτόκολλο; Είναι άσχετο το κομμάτι της αναθεώρησης. Τα κείμενα όμως τον θρησκευτικών λόγιων φυσικά και είναι ανοιχτά σε αναθεώρηση κριτική και διόρθωση

      Ο λόγος του Δημιουργού είναι αποκεκαλυμμένος λόγος και δεν συνάδει απαραίτητα με τα θέλω (το οποίο λάθος το αναφέρεις ως «λογική») των ανθρώπων. Τα θέλω της ανθρωπότητας είναι υποκειμενικά και πολλές φορές το πώς ορίζεται η λογική είναι κάτι το υποκειμενικό. Για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να κρίνω εσένα και την κοσμοαντίληψη σου και να καταλήξω, με λογικότατο επιχείρημα, ότι διαθέτεις «φρικτές» κοσμικές ιδεολογίες.

      Τέλος, Ισλαμοφοβία και κακοπροαίρετη κριτική είναι αυτή που δεν έχει στόχο την αλήθεια αλλά την τυφλή ιδεολογική – λεκτική επίθεση.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: