Έρευνα: Καταρρίπτοντας τους μύθους για τους Σαλαφιστές

Καταρρίπτοντας το μύθο ότι οι Σαλαφιστές υποστηρίζουν κρυφά την τρομοκρατία, ενώ δημοσίως ισχυρίζονται ότι σέβονται το δίκαιο της χώρας, μια Βρετανή ερευνήτρια μετά από μια εκτενή έρευνα, με διάρκεια περισσότερο από δυόμισι χρόνια, κατέληξε ότι στην πραγματικότητα είναι ρητά κατά της τρομοκρατίας, μη-βίαιοι και η αποστολή τους είναι να γαλουχήσουν ειρηνικά τη Μουσουλμανική ταυτότητα.

«Ο Σαλαφισμός, που συχνά αναφέρεται ως «Ουαχαμπισμός», θεωρείται ευρέως ως μια φονταμενταλιστική ερμηνεία του Ισλάμ που πυροδοτεί τον Τζιχαντισμό και εξουσιάζει τις γυναίκες. Μερικοί βάζουν στο ίδιο σακί το ΙΣΙΣ και τον Σαλαφισμό – δημιουργώντας καχυποψία για χιλιάδες Μουσουλμάνους που ταυτίζονται με το Σαλαφισμό στη Δύση. Μετά την απόκτηση πρόσβασης σε ομάδες Σάλαφι γυναικών στο Λονδίνο, ανακάλυψα την πραγματικότητα πίσω από τους μύθους», η Anabel Inge, μια Βρετανή ερευνήτρια, δήλωσε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Oxford University Press του blog (OUPblog).

«Ενώ πτυχές του παραδοσιακού δόγματος, συμμερίζονται ομάδες τζιχαντιστών, πιθανότατα η συντριπτική πλειοψηφία των Σαλαφιστών στην Ευρώπη είναι σαφώς κατά της τρομοκρατίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά τείνουν να αντιταχθούν σε κάθε επίσημη πολιτική μορφή οργάνωσης, όπως τα πολιτικά κόμματα και ομάδες εκστρατείας. Αν και πιστεύουν ότι η Σαρία είναι το καλύτερο σύστημα, δεν επιδιώκουν να την επιβάλλουν στις μη-Μουσουλμανικές χώρες «,  η Anabel Inge,  συγγραφέας του «Η παρουσίαση μιας Σάλαφι Μουσουλμάνας: Οι δρόμοι προς την αλλαγή»- που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε.

«Αντ ‘αυτού, η αποστολή τους είναι να γαλουχήσουν ειρηνικά τη διακριτή Μουσουλμανική ταυτότητα. Αυτό περιλαμβάνει την υποχρέωση να καλέσουν μη-Μουσουλμάνους και Μουσουλμάνους που έχουν, κατά την άποψή τους, παραστρατήσει από το σωστό δρόμο, είπε .

«Κατά τη διάρκεια σχεδόν δυόμιση χρόνων επιτόπιας έρευνας με Σαλαφιστικές ομάδες, ποτέ δεν είδα καμία ρητή ή σιωπηρή υποστήριξη του τζιχαντισμού, ή κάλεσμα στη Σαρία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μόνο που είδα ήταν η καταδίκη τους, και κάλεσμα να υπακούσουν στο νόμο της χώρας τους.

«Αν και είναι, βεβαίως, πιθανό ότι οι Σαλαφιστές μετριάζουν την ομιλία τους μπροστά στους ερευνητές, αυτό θα γινόταν σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί μετά από μερικούς μήνες τακτικής αλληλεπίδρασης. Γι ‘αυτό και η μακροπρόθεσμη έρευνα της συμμετοχικής παρατήρησης  είναι τόσο πολύτιμη», είπε .

«Μόλις έγινα ένα οικείο πρόσωπο στους Σαλαφιστικούς κύκλους, έγινα λιγότερο φανερή και οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν στην παρουσία μου. Στην πραγματικότητα, μερικές γυναίκες αισθάνθηκαν αρκετά άνετα για να μου πουν για την προηγούμενη συμπάθειά τους ή συμμετοχή τους σε τζιχαντιστικές ομάδες, όπως οι Al-Muhajiroun, και γιατί τις άφησαν. Άλλοι Σαλαφιστές τους είχαν βοηθήσει πραγματικά να κατανοήσουν ότι η τρομοκρατία ήταν απαγορευμένη από τις γραφές τους», πρόσθεσε.

«Στη Βρετανία, η ετικέτα «Σαλαφιστής» έχει συσχετιστεί με το μη-βίαιο, συχνά με μετριοπαθείς ομάδες, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτοί οι Σαλαφιστές έχουν καταδικάσει την Αλ-Κάιντα και την ΙΣΙΣ σθεναρά και κραυγαλέα σε δημόσιες πλατφόρμες- σε μερικές περιπτώσεις βάζοντας σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια και φήμη », είπε.

«Ένας ιεροκήρυκας, για παράδειγμα, ενθάρρυνε  τους οπαδούς του να διανέμουν μαζικά αντι-ΙΣΙΣ φυλλάδια που είχε γράψει, στα οποία προέτρεπε τον καθένα αν έχει πληροφορίες σχετικά με τρομοκρατικά σχέδια να ενημερώσει τις αρχές. Ο ίδιος ιεροκήρυκας αναφέρει τη λήψη απειλών θανάτου από συμπαθούντες της ΙΣΙΣ», είπε.

Η Anabel Inge κατέρριψε επίσης το μύθο ότι οι Σαλαφιστές Μουσουλμάνοι είναι καταπιεσμένοι, οπισθοδρομικοί, ότι έχουν υποστεί «πλύση εγκεφάλου», αγράμματοι, αποξενωμένοι περιθωριακοί της κοινωνίας των οποίων η έλλειψη παιδείας τους καθιστά μη κατάλληλα εξοπλισμένους για να κάνουν λογικές, ορθολογικές αποφάσεις για τη ζωή τους.

«Η εντύπωσή μου ως ερευνήτρια ήταν ότι οι γυναίκες είναι τουλάχιστον εξίσου πιθανό, με το γενικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασίλειου, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες μου είχαν ήδη αρχίσει ή τελειώσει το πανεπιστήμιο, και μόνο ένας δεν είχε σχέδια για περαιτέρω εκπαίδευση. Οι περισσότεροι ήταν επίσης πρόθυμοι να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις ήδη υφιστάμενες σταδιοδρομίες τους », είπε.

«Παρά το γεγονός ότι πέντε δεκαετίες της έρευνας για νέα θρησκευτικά κινήματα δεν έχουν αποφέρει κανένα εμπειρικό στοιχείο για τη λεγόμενη «θέση της πλύσης εγκεφάλου», παρ ‘όλα αυτά συχνά θεωρείται ως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι γίνονται «ισλαμιστές εξτρεμιστές », είπε.

«Εγώ δε βρήκα κανένα στοιχείο της λεγόμενης πλύσης εγκεφάλου. Αντίθετα, βρήκα ότι η διαδικασία μεταστροφής στο Σαλαφισμό ήταν σε μεγάλο βαθμό πνευματική, και όχι με βάση κοινωνικές ή άλλες πιέσεις.»

«Η ιστορία κάθε γυναίκας ήταν μοναδική, αλλά όλες μίλησαν για το γεγονός ότι θεωρούν το Σαλαφισμό ως μια προσέγγιση με ορθολογικό νόημα για αυτούς. Συνήθως, μου είπαν ότι ο Σαλαφισμός ήταν μια μεθοδολογία που βασίζεται σε στοιχεία, με κάθε στοιχείο να συνδέεται με τις ‘αυθεντικές’ κειμενικές ‘αποδείξεις’, παρά με τον πολιτισμό ή την ανθρώπινη γνώμη. Αυτό έδωσε στις γυναίκες- που οι περισσότερες από τις οποίες είχαν εκτεθεί σε πληθώρα Ισλαμικών ερμηνειών-, τη καθησυχαστική βεβαιότητα ότι ακολουθούν το ‘αγνό’  Ισλάμ», είπε.

Πηγή: Ummid.com

 Μετάφραση: Σαφίγια

 

Διαβάστε περισσότερα για την Σαλαφιστική προσέγγιση 

2 σκέψεις σχετικά με το “Έρευνα: Καταρρίπτοντας τους μύθους για τους Σαλαφιστές

Add yours

 1. Το Κοράνιο δε συμβουλεύει τους άντρες να χτυπάνε τις γυναίκες;Ολοι οι μη μουσουλμάνοι δεν αποκαλούνται άπιστοι;

  1. Το Κοράνι δεν συμβουλεύει να χτυπάμε τις γυναίκες, το ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με το Ισλάμ ένας από τους λόγους που πλάστηκε η γυναίκα είναι να ζει με αγάπη , ησυχία (ηρεμία) και στοργή μαζί με τον άνδρα της όχι να την χτυπά και να την κακομεταχειρίζεται. Το Κοράνι τονίζει ότι σε αυτό υπάρχει δίδαγμα για εκείνον που σκέπτεται. Διαβάζουμε:

   «Κι από τα Σημάδια Του, είναι και το ότι έχει πλάσει από τον ίδιο τον εαυτό σας συζύγους για να συγκατοικείτε (ήσυχα) μαζί τους, κι έκανε ανάμεσα σας (να φωλιάσει) η αγάπη, και η στοργή. Βέβαια σ’ αυτά υπάρχουν Σημεία (διδάγματα) για τον λαό εκείνο που σκέπτεται».(Κοράνι κεφ. 30 εδάφ. 21)

   Ο Ύψιστος διατάζει τον άνδρα να είναι κάλος και δίκαιος με την γυναίκα του και να μην αποστρέφεται από αυτήν κάτι που τον ενοχλεί:

   «…να συμπεριφέρεστε μαζί τους με καλοσύνη και δικαιοσύνη. Αν όμως τις αποστρέφεστε, προσέξτε, μήπως είναι δυνατόν να απεχθάνεστε κάτι τι, που ο ΑΛΛΑΧ κατάφερε μ’ αυτό πολλά καλά» (Κοράνι κεφ.4 εδαφ.19)

   Ο Προφήτης αποκαλεί την ενάρετη γυναίκα «θησαυρό» και ότι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή για έναν άνδρα: Είπε: «ο κόσμος όλος και ότι περιέχει είναι πολύτιμα, και το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο είναι μια ενάρετη γυναίκα» (Σαχίχ Μούσλιμ – και από το Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ)

   Όσον αφορά τους μη Μουσουλμάνους τότε ναι, είναι άπιστοι στο Ισλάμ. Όπως και εμείς οι Μουσουλμάνοι είμαστε άπιστοι σε αυτά που πιστεύουν οι μη Μουσουλμάνοι. Απόλυτα φυσιολογικό.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: