Παγκόσμια κατακραυγή για την πυραυλική επίθεση κοντά στη Μέκκα

ΡΙΑΝΤ: Ο βαλλιστικός πύραυλος που ξεκίνησε από τις πολιτοφυλακές Χούθι με στόχο την ιερή πόλη της Μέκκα αργά την Πέμπτη προκάλεσε την παγκόσμια καταδίκη την Παρασκευή με ξένους πρεσβευτές στο Ριάντ, σημαντικούς ηγέτες του κόσμου και εξέχουσες οργανώσεις να ενώνονται με τη Σαουδική κοινωνία  καταγγέλλοντας κατηγορηματικά την «ειδεχθή πράξη.»

Με μια ενιαία φωνή, πρεσβευτές στην πρωτεύουσα κατέκριναν την επίθεση. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από τις Σαουδαραβικές επίγειες δυνάμεις και καταρρίφθηκε 65 χιλιόμετρα από την ιερή πόλη της Μέκκα.

Ο πρέσβης της Γερμανίας Dieter W. Haller, δήλωσε: «Καταδικάζουμε αυτό το είδος των επιθέσεων με τον εντονότερο δυνατό τρόπο». Είπε ότι είναι σημαντικό για όλους τους ενδιαφερομένους για την Υεμένη να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως προτείνεται από τον απεσταλμένο τους Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Μιλώντας στο Arab News στο τηλέφωνο από τις ΗΠΑ, ο Πρεσβευτής της Νορβηγίας Rolf Willy Hansen δήλωσε ότι η επίθεση θα μπορούσε να καταδικαστεί από όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ειρήνη. «Ειλικρινά πιστεύω ότι τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να διευθετηθούν σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων ειρηνικά.»

Ο Πρέσβης της Φινλανδίας Pekka Voutilainen είπε: «Αυτού του είδους η πυραυλική επίθεση στο Σαουδικό έδαφος πρέπει να καταδικαστεί με τον εντονότερο δυνατό τρόπο. Δεν είναι αποδεκτό. » Είπε ότι ο ΟΗΕ έχει έρθει με ένα σαφή χάρτη πορείας για να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Υεμένη.

Οι Χούθι πολιτοφυλακές με τον τρόπο αυτό θα διαταράξουν την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία είναι σημαντική για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας.

Ο Ινδός Πρέσβης Ahmad Javed είπε: «Η στόχευση ενός ιερού τόπου, πρέπει να καταγγελθεί έντονα.»

Ο Βέλγος Πρέσβης Geert Criel, δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την επίθεση στο Σαουδικό έδαφος από τις πολιτοφυλακές Χούθι. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο.» Είπε πως ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών του ΟΗΕ για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στην Υεμένη.

Ο Πακιστανός Πρέσβης Manzoor Ul Haq είπε: «Η είδηση μιας πυραυλικής επίθεσης με στόχο την ιερή πόλη είναι συγκλονιστική για κάθε Μουσουλμάνο. Καταδικάζουμε έντονα κάθε επίθεση εναντίον της Μέκκα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του Βασιλείου.» Ο Τούρκος Πρέσβης Yunis Demirer είπε:  «Καταδικάζουμε έντονα την εκτόξευση πυραύλων από τις Χούθι πολιτοφυλακές προς τη Μέκκα, το πιο ιερό μέρος για τους Μουσουλμάνους … Είμαστε ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι οι Σαουδαραβικές αμυντικές δυνάμεις ήταν σε θέση να παρακολουθούν και να καταστρέψουν τον πύραυλο» και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών μας, εξέδωσε επίσης μια ξεχωριστή δήλωση καταδικάζοντας την επίθεση.»

Ο Μπανγκλαντέζος Πρέσβης Golam Moshi είπε στο Arab News ότι η χώρα του καταδικάζει έντονα την αποτρόπαιη πράξη των Χούθι. «Αυτό δεν είναι μια επίθεση στην Σαουδική Αραβία, είναι ηθελημένη επίθεση στο Ισλάμ», είπε.

«Κάτω από τη θέση ηγεσίας του πρωθυπουργού Sheikh Hasina, το Μπαγκλαντές είναι έτοιμο να στείλει τα στρατεύματά του για την προστασία των ιερών πόλεων της Μέκκα και Μεδίνα,» δήλωσε ο απεσταλμένος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel Al-Jubeir δήλωσε ότι η επίθεση έχει παραβιάσει όχι μόνο την ειρηνευτική συμφωνία, αλλά έχει στοχεύσει και τη Μέκκα, όπου οι Μουσουλμάνοι από όλα τα μέρη του κόσμου έρχονται για προσκύνημα.

Ο Άραβας εκπρόσωπος του συνασπισμού Brig. Gen. Ahmed Al-Assiri είπε: «Η στόχευση του ιερότερου μέρους στη γη με ένα βαλλιστικό πύραυλο χθες το βράδυ αποκαλύπτει τα ψεύτικα συνθήματα των Χούθι πολιτοφυλακών.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council) Abdullatif Al-Zayani εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για την επίθεση.

«Το GCC θεωρεί ότι η βάρβαρη επίθεση, η οποία παραβιάζει την ιερότητα αυτής της χώρας, είναι μια πρόκληση για τους Μουσουλμάνους. Αυτό δείχνει την αδιαφορία των Χούθι για τις ισλαμικές ιερές τοποθεσίες. Είναι προφανής η άρνηση των Χούθι να ακολουθήσουν τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και τις αποφάσεις της για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στην κρίση «, δήλωσε ο Al-Zayani σε μια δήλωση.

Ο Ahmed Aboul Gheit, γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, τόνισε ότι η επίθεση ήταν μια απαράδεκτη παραβίαση της ιερότητας των Αγίων Τόπων. Σε δήλωσή του, ο Aboul Gheit είπε ότι αυτό είναι μια σοβαρή κλιμάκωση από τις πολιτοφυλακές των Χούθι.

Περιγράφοντας την επίθεση ως κατάφωρη παραβίαση της ιερότητας του Σπιτιού του Αλλάχ, ο ομιλητής του Συμβουλίου Shoura  Abdullah Al-Asheikh είπε ότι είναι μια απαράδεκτη επίθεση που υποστηρίζεται από πράκτορες του ιρανικού καθεστώτος στην Υεμένη. Ο Al-Asheikh δεσμεύθηκε για τη στήριξη του συμβουλίου σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.

Το Muslim World League δήλωσε ότι η επίθεση έχει παραβιάσει την ιερότητα του αγίου τόπου, αλλά και βλάψει τα συναισθήματα του κόσμου των Μουσουλμάνων. Ο Υπουργός Εξωτερικών των UAE Abdullah bin Zayed έγραψε: «Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει μια τρομοκρατική ομάδα η οποία στοχεύει στην ιερή πόλη Μέκκα. Είναι αυτό ένα ισλαμικό καθεστώς, όπως ισχυρίζεται; «

Εκπρόσωπος της Ιορδανικής κυβέρνησης Mohammed Al-Momani είπε ότι «τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δεν εξυπηρετούν ούτε τους σκοπούς της Υεμένης, ούτε Αραβικούς και Μουσουλμανικούς σκοπούς.»

«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ιερών τόπων θα επεκτείνει τον κύκλο της βίας», δήλωσε ο Al-Momani, ενώ επαναλαμβάνει εκκλήσεις να τηρηθεί η νομιμότητα και η αποκατάσταση της ασφάλειας της Υεμένης.

Ο Μπαχρεϊνός υπουργός Εξωτερικών Khaled bin Ahmad Al-Khalifah, δήλωσε: «Η στόχευση της Μέκκα δεν είναι μόνο παραβίαση όλων των διεθνών συμφώνων, αλλά είναι το μεγαλύτερο έγκλημα ποτέ.»

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξωφρενική επίθεση κατά της ιερότητας του ιερότερου ισλαμικού τεμένους και μια πρόκληση για τα θρησκευτικά συναισθήματα των εκατομμυρίων Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.»

Η Ντόχα επανέλαβε τη στήριξη στις αδιάκοπες Σαουδικές προσπάθειες για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και τις προσπάθειές της για την επίτευξη ειρήνης στην Υεμένη.

Η Αίγυπτος χαρακτήρισε την επίθεση ως «μια επικίνδυνη εξέλιξη που στοχεύει αθώους ανθρώπους που ήρθαν για προσκύνημα.»

Άραμπ Νιούζ, 

Σαφίγια 

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: