Πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας: «Το ΙΣΙΣ γαλουχήθηκε από το Ιράν»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας Abdul Halim Khaddam πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον σε θέση να λύσουν τα προβλήματα στη Συρία.

«Η κατάσταση (στη Συρία) είναι ιδιαίτερα περίπλοκη λόγω των τοποθετήσεων που λαμβάνονται από τις μεγάλες δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ και τη Ρωσία», είπε ο 84χρονος Σύριος πολιτικός που βρίσκεται στο Παρίσι από τότε που λιποτάκτησε από τη Συρία το 2005.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τη Leila Hatoum στο Newsweek Middle East, είπε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος είχε γίνει ένας διεθνής αγώνας για την εξουσία που λαμβάνει χώρα σε Συριακό έδαφος.

Ο Khaddam υπηρέτησε πάνω από δύο δεκαετίες, ως αντιπρόεδρος, αρχικά υπό τον Hafez Assad, από το 1984 μέχρι το 2000, και αργότερα υπό τον Bashar μέχρι το 2005.

Για μια περίοδο 37 ημερών, ο Khaddam ήταν προσωρινός πρόεδρος της Συρίας από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2000, μετά το θάνατο του Hafez Assad και πριν ο Bashar αναλάβει.

«Όταν κανείς δεν φροντίζει όσους καταπιέζονται, δημιουργεί μια κατάσταση συσσωρευμένου θυμού που οδηγεί μόνο σε ένα αποτέλεσμα – έκρηξη» είπε ο Khaddam  ανέφερε το περιοδικό.

«Είναι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες που ήρθε το Daesh σε ύπαρξη, για πρώτη φορά στο Ιράκ με τα απομεινάρια του πρώην καθεστώτος του Ιράκ, και στη συνέχεια την επέκταση προς τη Συρία και αλλού», είπε.

Ο Khaddam ισχυρίστηκε ότι το Daesh γαλουχήθηκε από το Ιράν, το οποίο είπε ότι «εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σουνιτικής δύναμης που πολεμά τους σουνίτες στην περιοχή.»

Είπε ότι είχε ελπίδες, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος, λόγω των όσων είχε ακούσει για τον Ομπάμα και το σεβασμό του για τις αρχές. «Ωστόσο, δεν είδαμε αυτές τις αρχές στην περίπτωση της Συρίας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ομπάμα απέτυχε να πάρει την ευκαιρία να ανανεώσει τις σχέσεις με τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο των ΗΠΑ. «Όλα αυτά που οι Σύριοι άκουσαν από τον Ομπάμα ήταν ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Khaddam, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον φαίνεται να αγνοεί τους πρώην συμμάχους της στη Μέση Ανατολή για χάρη των νέων.

«Αποδείχθηκε ότι υπήρχε μια Αμερικανορωσική συμφωνία, και οι ΗΠΑ συμφιλιώθηκαν με το Ιράν, γνωρίζοντας ότι (η Τεχεράνη) κυβερνά τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ, και έχει κινητοποιήσει τους Χούθι στην Υεμένη για να αποσπάσει τα έθνη του Αραβικού Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ .»

Ο Khaddam δήλωσε πως η Ρωσία κατάφερε να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, και «η Ουάσιγκτον δεν έχει κανέναν, αλλά την ίδια να κατηγορήσει.»

Οι ΗΠΑ, υποστήριξε ο ίδιος, έκανε ένα λάθος, όταν έσπρωξε το σύμμαχό της, την Τουρκία, στην αγκαλιά της Ρωσίας, δίνοντας έτσι στη Μόσχα το πάνω χέρι στη σύγκρουση.

«Οι Αμερικανοί είχαν εμπλακεί στο (αποτυχημένο) τουρκικό πραξικόπημα», ισχυρίστηκε ο Khaddam, γεγονός που άφησε μια πικρή γεύση στο στόμα του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι Ρώσοι έλαβαν bonus πόντους μετά την πληριοφοριοδότηση στον Ερντογάν σχετικά με το πραξικόπημα δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση.» (Ο ισχυρισμός αυτός παραμένει ανεπιβεβαίωτος.)

Επίσης κατηγόρησε ότι η Ευρώπη, οι Αμερικανοί και τα Αραβικά έθνη απέτυχαν να αδράξουν την ευκαιρία για να σταματήσουν τον πόλεμο σύντομα και έτσι έδωσαν επιπλέον θάνατο και δυστυχία στο Συριακό λαό. «Δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πριν από χρόνια (για να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ),» εξήγησε ο Khaddam, «παρά τις γνώσεις τους ότι το καθεστώς στη Συρία ήταν δολοφονικό.»

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μαχαίρωσε τη συριακή αντιπολίτευση στην πλάτη, εξηγώντας ότι όταν άρχισε η συριακή επανάσταση, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να βοηθήσουν.

Λίγο πριν αρχίσει η επανάσταση, το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ήταν σε εξέλιξη, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «πήρε μια απόφαση να χτυπήσει το συριακό καθεστώς και να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προς την ακτή της Συρίας», δήλωσε ο Khaddam.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ρώσοι κατάφεραν να πείσουν τους Αμερικανούς ότι θα αναλάβουν τη φροντίδα του προβλήματος του χημικού οπλοστάσιου της Συρίας.

«Ακόμη και τα Αραβικά έθνη εξαρτώνται από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους γιατί νόμιζαν ότι οι υπερδυνάμεις είχαν συμφέροντα στον αραβικό κόσμο. Αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα;» ρώτησε ο Khaddam, δείχνοντας σαφή αποδοκιμασία των γεγονότων φυσικά που έχουν λάβει.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των αραβικών χωρών και της Ουάσιγκτον, είπε ο Khaddam. Θαυμάζει τη Χίλαρι Κλίντον. Για εκείνον, έχει πολιτική εμπειρία, σε αντίθεση με το Δημοκρατικό αντίπαλό της Donald Trump.

Είπε ότι αν και το Ιρανικό καθεστώς θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα της Συρίας, ωστόσο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά κατά τη περίοδο του Hafez Assad. «Ποτέ δεν επιτράπηκε στους Ιρανούς να παρέμβουν στις Συριακές υποθέσεις», δήλωσε ο Khaddam, αναφέροντας το ως ένα παράδειγμα των προσπαθειών του Ιράν να επεκταθεί στην περιοχή.

«Κατά τη περίοδο του Hafez Assad, μια Ιρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Συρία και προσπάθησε να προσηλυτίσει κάποιους Μουσουλμάνους Σύριους Αλεβίτες στο Σιιτικό Ισλάμ. Μια ομάδα από τους Αλεβίτες ήρθε σε μας και ενημέρωσε τον Άσαντ περί του θέματος. Παραπονέθηκε ότι οι Ιρανοί «ήρθαν για να αλλάξουν την πίστη μας, και ο Ασαντ διέταξε τον υπουργό Εξωτερικών του να καλέσει τον Ιρανό πρέσβη για να παραδώσει ένα τελεσίγραφο. Η αντιπροσωπεία είχε 24 ώρες για να εγκαταλείψει τη Συρία».

Ο Khaddam πιστεύει ότι η κοπή της τροφοδοσίας μεταξύ του Ιράν και των εξωτερικών ομάδων είναι απαραίτητη, ειδικά στην περίπτωση της Χεζμπολάχ.

«Η παρουσία της Χεζμπολάχ συνδέεται με την παρουσία του καθεστώτος στη Συρία. Και φυσικά, το Ιράν είναι η θρησκευτική αναφορά για αυτό το κόμμα, και το τροφοδοτεί με χρήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να κοπεί η Ιρανική σανίδα σωτηρίας της Συρίας, και τότε η Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της. Η Χεζμπολάχ χωρίς το συριακό καθεστώς δεν αξίζει τίποτα «, είπε ο Khaddam.

Το ίδιο σενάριο παίζει στο Ιράκ, δήλωσε ο Khaddam, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έως και το 50 τοις εκατό του πληθυσμού των Σιιτών είναι εναντίον του Ιράν. «Η Συρία είναι το μέρος που οδηγεί στο Ιράκ, το Λίβανο και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Leila Hatoum – Newsweek Middle East

Μετάφραση: Σαφίγια 

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: