Η προβλεπόµενη αύξηση του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό εύρημα στην πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center προβάλλοντας το μέλλον των θρησκευτικών ομάδων. Πράγματι, οι Μουσουλμάνοι θα αυξηθoύν δυο φορές περισσότερο γρήγορα από το συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό μεταξύ 2010 και 2050 και, κατά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τους Χριστιανούς ως η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο.
Ενώ η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 35% κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των Μουσουλμάνων αναμένεται να αυξηθεί κατά 73% – από 1,6 δις το 2010 σε 2,8 δισ το 2050. Το 2010, οι Μουσουλμάνοι αποτέλεσαν το 23,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, αναμένεται να καλύψουν περίπου τρεις στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο (29,7%).
Μέχρι το 2050, οι Μουσουλμάνοι θα είναι σχεδόν τόσο πολυάριθμοι όσο οι Χριστιανοί, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο σε 31,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι κύριοι λόγοι για την ανάπτυξη του Ισλάμ περιλαμβάνουν απλά δημογραφικά στοιχεία. Κατ ‘αρχάς, οι Μουσουλμάνοι έχουν περισσότερα παιδιά από ό, τι τα μέλη των επτά άλλων μεγάλων θρησκευτικών ομάδων που αναλύθηκαν στη μελέτη. Κάθε Μουσουλμανική γυναίκα έχει κατά μέσο όρο 3,1 παιδιά, σημαντικά πάνω από την αμέσως επόμενη ομάδα (Χριστιανοί σε 2,7) και το μέσο όρο όλων των μη Μουσουλμάνων (2.3). Σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες όπου υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος Μουσουλμανικός πληθυσμός, η Μουσουλμανική γονιμότητα υπερβαίνει τις μη Μουσουλμανικές.
Η ανάπτυξη του Μουσουλμανικού πληθυσμού, επίσης, ενισχύεται από το γεγονός ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν τη νεότερη διάμεση ηλικία (23 το 2010) από όλες τις μεγάλες θρησκευτικές ομάδες, επτά χρόνια νεότεροι από τον μέσο όρο ηλικίας των μη Μουσουλμάνων (30) . Ένα μεγάλο ποσοστό των Μουσουλμάνων θα είναι σύντομα στο σημείο στη ζωή τους, όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αποκτούν παιδιά. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας, θα επιταχύνει τη Μουσουλμανική πληθυσμιακή αύξηση.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των Μουσουλμάνων είναι συγκεντρωμένα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που προβλέπεται να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις πληθυσμού. Αλλά ακόμη και μέσα σε αυτές τις περιοχές υψηλής ανάπτυξης – όπως και άλλοι – οι Μουσουλμάνοι προβλέπεται να αυξηθούν ταχύτερα από ό, τι τα μέλη άλλων ομάδων. Για παράδειγμα, οι Μουσουλμάνοι στην υποσαχάρια Αφρική, κατά μέσο όρο, είναι νεότεροι και έχουν υψηλότερη γονιμότητα από το συνολικό πληθυσμό της περιοχής. Στην πραγματικότητα, οι Μουσουλμάνοι αναμένεται να αυξηθούν ως ποσοστό της κάθε περιοχής, εκτός από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου ζουν σχετικά λίγοι Μουσουλμάνοι.
Η ίδια δυναμική ισχύει και σε πολλές χώρες, όπου οι Μουσουλμάνοι ζουν σε μεγάλους αριθμούς μαζί με άλλες θρησκευτικές ομάδες. Για παράδειγμα, ο αριθμός των Μουσουλμάνων της Ινδίας αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι η πλειοψηφία του Ινδουιστικού πληθυσμού της χώρας, και προβλέπεται να αυξηθεί από 14,4% του πληθυσμού της Ινδίας το 2010 σε 18,4% (ή 311 εκατομμύρια άνθρωποι) το 2050. Και ενώ υπήρχαν περίπου ίσοι αριθμοί Μουσουλμάνων και Χριστιανών στη Νιγηρία από το 2010, οι Μουσουλμάνοι έχουν υψηλότερη γονιμότητα εκεί και αναμένεται να αυξηθούν σε μια ισχυρή πλειοψηφία του πληθυσμού της Νιγηρίας (58,5%) το 2050.
Εν τω μεταξύ, η θρησκευτική αλλαγή (ασπασμός άλλης θρησκείας), η οποία αναμένεται να εμποδίσει την ανάπτυξη κάποιων άλλων θρησκευτικών ομάδων, δεν αναμένεται να έχει αρνητική καθαρή επίπτωση για τους Μουσουλμάνους. Αντίθετα, μεταξύ των ετών 2010 και 2050, ο Χριστιανισμός προβλέπεται να έχει μια καθαρή απώλεια περισσότερη από 60 εκατομμύρια οπαδών σε όλο τον κόσμο μέσα από τη θρησκευτική αλλαγή.
Πηγή: pewresearch.org
Μετ. Σαφίγια
Πως φαίνεται η έρευνα ότι ετοιμάστηκε από την Σαουδικη Αραβία… Γιατί άλλες ερευνες έχουν δείξει εντελώς το αντίθετο από αυτήν για το Ισλάμ;
Η έρευνα συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα του pew research. Απο εκεί και πέρα αν ενοχλεί η αλήθεια, τοτε αυτό ειναι αλλο ζήτημα. Ενδιαφερον παντως θα εχει να δουμε τις πηγές γιαυτές τις «άλλες» έρευνες που δείχνουν το αντίθετο.