Το ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν αποκαλύπτει ότι η ιδεολογία του διαμορφώθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Πως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» διαμόρφωσαν την ιδεολογία του Μπίν Λάντεν

Νέα στοιχεία επίσης πιστοποιούν ότι η Αλ-Κάιντα διατηρούσε σχέσεις με το Ιρανικό καθεστώς και ο Μπιν Λάντεν κατονομάζει τον Νετζμεττίν Ερμπακάν, πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, ως πηγή έμπνευσης. Σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία για τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο ιδρυτής της Αλ-Κάιντα αποκαλύπτει ότι επηρεάστηκε κάθετα από τη Μουσουλμανική Αδερφότητα.

Η C.I.A. αποδέσμευσε μισό εκατομμύριο έγγραφα που ανακτήθηκαν από την επιδρομή του 2011 που οδήγησε στη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο κρησφύγετο του στο Abbottabad του Πακιστάν.

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να ασχολούνται με το τεράστιο σωρό των δεδομένων, έχουν ήδη αποκαλυφθεί μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του Μπιν Λάντεν και τα δίκτυα του διεθνούς οργανισμού που είχε ιδρύσει. Αυτές οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν νέα αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση διατηρούσε δεσμούς με το ιρανικό καθεστώς όλα αυτά τα χρόνια.

Ειδικότερα, οι λεπτομέρειες που βρέθηκαν σε ένα χειρόγραφο ημερολόγιο συνέχισαν να ρίχνουν φως στην ιδεολογική προέλευση του ανθρώπου που παγκοσμιοποίησε τον τζιχαντισμό με τρόπο που κανείς δεν είχε κάνει πριν.

Στο ημερολόγιο, ο Μπιν Λάντεν προσφέρει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις ιδέες και τα κινήματα που τον επηρέασαν. Παραδείγματος χάριν, απαριθμεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως την οργάνωση που διαμόρφωσε μερικές από τις σκέψεις του στις πρώτες ημέρες της ριζοσπαστικοποίησής του. Αποκαλύπτει μια απροσδόκητη και μέχρι τώρα άγνωστη πηγή έμπνευσης: τον Νετζμεττίν Ερμπακάν, πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, που μπορούσε να θεωρηθεί πατέρας του σύγχρονου τουρκικού ισλαμισμού.

Η ένταξη του Μπιν Λάντεν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από τον σημερινό ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχιρι, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το 2014. “Ο Σέιχ Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν μέλος της οργάνωσης Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αραβική Χερσόνησο”, ανέφερε ο Ζαουάχιρι στο βίντεο. “Όταν έγινε η ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν, ο σέιχ ταξίδεψε αμέσως στο Πακιστάν, συναντήθηκε με τους μουτζαχιντίν και άρχισε να τους βοηθά”.

Στα δημοσιευμένα έγγραφα, ο Μπιν Λάντεν καλείται να αναφέρει τις πηγές που τον επηρέασαν. Οι απαντήσεις του είναι σύντομες και συνοπτικές.

Από θρησκευτική [ή θεολογική] πτυχή, γαλουχήθηκα μέσα στη Μουσουλμανική Αδερφότητα. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης τους ήταν περιορισμένο. Διάβαζα τη Σίρα [τη Βιογραφία του προφήτη Μουχάμμεντ, μια αναφορά στα παλαιά βιβλία σχετικά με τις απαρχές του Ισλάμ και τη ζωή του Προφήτη με τυπική εστίαση στους πολέμους]. Οι συναντήσεις γινόντουσαν μία φορά την εβδομάδα. Ο αριθμός των σελίδων ήταν περιορισμένος. Η έκταση της επιρροής από αυτούς δεν ήταν και τόση πολύ από θρησκευτική άποψη.

Στη συνέχεια ερωτάται εάν και κατά πόσο επηρεάστηκε από τον Αμπντου’λ-Μάτζιντ αλ-Ζιντάνι, ιμάμη και μέλος του Κόμματος Islah της (Μουσουλμανικής) Αδελφότητας στην Υεμένη, γνωστός για το έργο του σχετικά με τα «επιστημονικά θαύματα» που βρέθηκαν στο Κοράνι. “Ήμουν επηρεασμένος από την ειδικότητα του, όχι με την έννοια του δασκάλου-μαθητή”, λέει ο Μπιν Λάντεν.

Τότε εξηγεί ότι μεγάλωσε σε μια συνηθισμένη οικογένεια. Ήταν θρήσκος μουσουλμάνος. Σχετικά με τους παράγοντες που τον οδήγησαν στο τζιχάντ, λέει: “Δεν ήταν ένα συγκεκριμένο πράγμα. Με δίδασκαν [από την άποψη της θρησκευτικής εκπαίδευσης] στην οικογένεια μου, αλλά κανένας δεν με επηρέασε τόσο όσο η Αδελφότητα. Ήμουν ένας απλός φυσιολογικός άνθρωπος.”

Αναφέρει επίσης ότι η πρώτη φορά που ταξίδεψε για να ασχοληθεί με το τζιχάντ ήταν στην Τουρκία το 1976, και δείχνει ότι το ταξίδι πληρώθηκε από την Αδελφότητα. Στη συνέχεια αναφέρει τον Ερμπακάν ως τον λόγο του ταξιδιού του, αλλά δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του Ερμπακάν και της ιδέας του τζιχάντ.

Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευα σε μια χώρα όπου δεν γνώριζα τη γλώσσα,” γράφει. “Πήρα ένα πιστόλι και πήγα. Η Αδερφότητα, δεν είχαν και τόσο καλή γνώση για τα πράγματα. Αν γνώριζαν, δεν θα έπρεπε να ταξιδέψω μέσω της Συρίας στην Αντάκια (Αντιόχεια) 12 ώρες με το λεωφορείο για να φτάσω στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν ευκολότερο από την Τζέντα στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο. Τρεις ώρες με το αεροπλάνο.

Ο Μπιν Λάντεν αποκάλυψε ότι η τάση του προς το τζιχάντ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια που πήγαινε στο γυμνάσιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ταξίδεψε στη Δύση και επισκέφθηκε ακόμη και τη γενέτειρα του Σαίξπηρ στο Stratford-upon-Avon, στη Βρετανία. Σταμάτησε να ταξιδεύει, σύμφωνα με το ημερολόγιο, όταν “ήρθε σε συναίσθηση” ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη Δύση, προφανώς ενώ ήταν ακόμα ενεργό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σε άλλες σελίδες, ο Μπιν Λάντεν σχολιάζει τις Αραβικές εξεγέρσεις το 2011. Σε μια περίπτωση, εναποθέτει ελπίδες στον Γιούσουφ αλ-Καραντάουι, τον εξέχοντα ισλαμιστή ιμάμη που εδρεύει στη Ντόχα. Ο ιμάμης αυτός είναι γνωστός για τις γενικά μετριοπαθείς φάτουα (γνωμοδοτήσεις) του σχετικά με τον μουσουλμανικό τρόπο ζωής, αλλά και για την έκδοση φάτουα που εγκρίνουν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και τζιχάντ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Καραντάουι, αν μιλήσει, θα βοηθήσει και θα ενισχύσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη ότι οι επαναστάτες (στη Λιβύη) έχουν δίκιο,” γράφει. “Η αλλαγή στάσης από τον Καραντάουι σημαίνει ότι ο Καντάφι είναι τελειωμένος.

Σημειώνει επίσης τον ρόλο του αραβικού καναλιού Αλ-Τζαζίρα για τον ρόλο του κατά τη διάρκεια των ξεσηκωμών: “Το Αλ-Τζαζίρα, χάρη στον Θεό, φέρει το έμβλημα των επαναστάσεων.”

Πηγή: The National

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: