Η συνέντευξη του Άντελ αλ Τζουμπέιρ (Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας) για τον Κασόγκι

Δημοσιογράφος: Eίναι κοντά μας τώρα από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, κ. Υπουργέ ευχαριστώ που είστε κοντά μας.

Υπουργός: Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Δ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει σκεπτικισμός στον κόσμο, εδώ στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την τελευταία εξήγηση του εξαφανισμού και του θανάτου του Τζαμάλ Κοσόγκι. Θα σας δώσω την ευκαιρία να παραθέσετε την τελευταία εξήγηση για το πώς φτάσατε σε αυτό.

Υ: Είχαμε κάποιον ο οποίος ήρθε στο Προξενείο, τον πλησίασαν μέλη από τη Σαουδική ομάδα ασφάλειας, μας είπαν ότι αποχώρησε από το Προξενείο και επέστρεψαν στη Σ. Αραβία. Ο Θεματοφύλακας των δυο Ιερών Τζαμιών Βασιλιάς Σαλμάν ιμπν Αμπντουλαζίζ έστειλε την ομάδα σε αποστολή να διερευνήσει με τις Τουρκικές αρχές. Οι αναφορές που είχαμε από τις Τουρκικές αρχές δεν συμφωνούσαν με τις αναφορές που μας έδωσε η ομάδα ασφαλείας μετά την επιστροφή τους στη Σ. Αραβία. Ο Βασιλιάς έπειτα κατεύθυνε τη Δημόσια Εισαγγελική Αρχή να ξεκινήσει μια έρευνα την οποία ξεκίνησε περίπου πριν εννέα μέρες. Ανακάλυψε ότι υπήρχαν ανακολουθίες, ανακάλυψε ότι σκοτώθηκε στο Προξενείο, δε γνωρίζουμε το πώς ως προς τις λεπτομέρειες, δε γνωρίζουμε που είναι το σώμα. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να προφυλακιστούν δεκαοχτώ άτομα που ανακρίνονται και πιθανόν να αντιμετωπίσουν ποινές. Ο Βασιλιάς επίσης απέλυσε αρκετούς ανώτερους υπαλλήλους σε αυτό το χώρο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας μεγάλης πορείας. Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε κάθε πέτρα, είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε όλα τα γεγονότα, και είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη δολοφονία, και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ότι το ίδρυμα που έχουμε που χειρίζεται πληροφορίες έχει ελέγχους και ισορροπίες, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι κάτι παρόμοιο δε θα συμβεί ξανά.

Δ: Είπατε ότι δε γνωρίζετε πού είναι το σώμα, κάποιος σαφώς γνωρίζει αν ήταν τεμαχισμένο,  διαμελισμένο, γνωρίζετε κάτι τέτοιο;

Υ: Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους, ο εισαγγελέας συνεχίζει τις ανακρίσεις και έχουμε πρόθεση να προσδιορίσουμε τι έχει συμβεί και να αποκαλύψουμε όλα τα γεγονότα που υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση, θέλουμε να σιγουρευτούμε για το τι συνέβη και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι οι υπεύθυνοι θα καταδικαστούν.

Δ: Γιατί πήρε δεκαοχτώ μέρες ώστε να δέσει η Σαουδική ιστορία, στην αρχή ήταν ότι έφυγε από το Προξενείο, έπειτα υπήρξε σιωπή για λίγο, έπειτα αυτή η λεπτομερειακή εξήγηση πλην του δε ξέρουμε που είναι το σώμα και ποιός το διευθέτησε.

Υ: Είχαμε αναφορές που δείχνουν ότι έφυγε από το Προξενείο, και όπως ανέφερα η ερευνητική ομάδα μας στη Τουρκία ανέφερε ότι υπήρχαν στοιχεία που αντικρούαν αυτή την αναφορά. Όταν μάθαμε για αυτό το γεγονός, και ο εισαγγελέας διεξήγαγε έρευνα, αποφάσισε ότι οι αρχικές αναφορές που είχαν αρχειοθετηθεί ήταν λάθος και ότι κάτι συνέβη το οποίο ήταν εγκληματικό και ως αποτέλεσμα πήραμε τα βήματα που έπρεπε. Αλλά έχετε στο νου ότι όταν έχετε μια κατάσταση σαν και αυτή θέλεις η πληροφορία που βγαίνει έξω να είναι όσο το δυνατόν ακριβής γίνεται, δε θες να βγάλεις προς τα έξω εικασίες, φήμες ή κουτσομπολιά, και αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο, ίσως θέλεις να δεις το χρονοδιάγραμμα μεταξύ πότε τα περιστατικά συνέβησαν και πότε η Αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε μια αναφορά για το τι συνέβη. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και πρέπει να είσαι προσεκτικός.

Δ: Είστε μια αυταρχική διακυβέρνηση, λέτε ότι ο Πρίγκηπας Μοχάμμαντ μπιν Σαλμάν δεν γνώριζε κάτι τέτοιο καθόλου ακόμα και αν υπήρχαν δεκαπέντε άτομα από αυτή την ομάδα που ήταν πολύ κοντά του;

Υ: Μπετ πρώτα από όλα δεν είμαστε μια αυταρχική διακυβέρνηση, είμαστε μια μοναρχία, έχουμε τους ελέγχους και τις ισορροπίες μας, έχουμε τα συστήματά μας, τα άτομα που διέπραξαν κάτι τέτοιο ήταν εκτός του πεδίου εξουσίας τους, προφανώς ήταν ένα τρομερό λάθος και αυτό που χειροτέρευσε το λάθος ήταν η προσπάθεια να καλυφθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για κάθε κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα δυστυχώς συνέβησαν, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε τις κατάλληλες διαδικασίες ώστε να εμποδίσουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Το ιστορικό της Σ. Αραβίας τα τελευταία ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του μοντέρνου Σαουδικού κράτους δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, και ούτε πρόκειται να εμπλακούμε, αυτό είναι μια εκτροπή, είναι ένα λάθος, μια εγκληματική πράξη και οι υπεύθυνοι για αυτό θα τιμωρηθούν.

Δ: Στην αρχική ερώτηση, ο Πρίγκηπας δε γνώριζε τίποτα για αυτό, από τη στιγμή που υπήρχαν άνθρωποι σε αυτή την επιχείρηση που ήταν πολύ κοντά του;

Υ: Δεν υπήρχαν άνθρωποι στην επιχείρηση αυτή που ήταν πολύ κοντά του ή που εμπλάκησαν σε αυτή την επιχείρηση, υπήρχαν κάποιες φωτογραφίες από υπαλλήλους ασφαλείας, οι οποίοι μπορεί να ήταν μέρος της ομάδας ασφαλείας του από καιρό σε καιρό αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Οι άνθρωποι της ασφάλειας που βρίσκονται σε ομάδες ασφάλειας εναλάσσονται μεταξύ διαφορετικών υπαλλήλων, τόσο εγχώριων όσο και ξένων. Έτσι έχοντας κάποιον σε μια φωτογραφία δεν υπονοεί ότι βρίσκονται κοντά καθόλου. Ο Πρίγκηπας αρνήθηκε κάτι τέτοιο, δεν είχε επίγνωση για αυτό, ούτε καν το ανώτατο ηγετικό στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών μας δεν είχε επίγνωση, αυτή η επιχείρηση ήταν μια ανέντιμη επιχείρηση, ήταν μια επιχείρηση όπου άτομα ξεπέρασαν τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις που είχαν, κάναν ένα λάθος όταν σκότωσαν τον Τζαμάλ Κασόγκι στο Προξενείο και προσπάθησαν να το καλύψουν.

Δ: Πιστεύετε ότι οι Τούρκοι έχουν ηχητικό από αυτά που συνέβησαν στο Προξενείο;

Υ: Δε γνωρίζω, έχουνε πει ότι έχουν ηχητικό αλλά δεν το έχουμε ακούσει και δε γνωρίζουμε κάποια άλλη κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε αυτές τις κασέτες.

Δ: Πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αμερικής έχουν κάποιο είδος υποκλοπών που υποδεικνύουν κάποιο ανώτερο επίπεδο κατανόησης αυτής της επιχείρησης.

Υ: Δε γνωρίζω και δε μπορώ να φανταστώ ότι αν είχαν δε θα μας ενημέρωναν, έχω δει πάρα πολλές εικασίες στο τύπο, φήμες και κουτσομπολιό και προειδοποιώ τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί, να αφήσουν τις έρευνες στην Τουρκία και στη Σ. Αραβία να ξεδιπλωθούν και όταν τα αποτελέσματα βγουν θα γνωρίζουμε την αλήθεια.

Δ: Λοιπόν κ. Υπουργέ καταλαβαίνετε αυτό τον σκεπτικισμό, ότι αυτό ήταν μια διαμάχη που εξελίχθηκε μέσα στο Προξενείο, και ο εξηντάχρονος αρθρογράφος, συγγραφέας, πρόκειται να αντισταθεί δεκαπέντε μέλη ασφάλειας, εκ των οποίων ο ένας από την ομάδα ασφάλειας ήταν ειδικός αυτοψίας; Πώς το εξηγείτε όλο αυτό;

Υ: Δε πιστεύω ότι και τα δεκαπέντε μέλη ήταν εκεί όταν αυτό συνέβη, εξετάζουμε κάθε ένα μέλος της ομάδας, προσπαθούμε να βρούμε πώς ήταν σχηματισμένοι πώς είχαν αποσταλλεί και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τα γεγονότα σχετικά με το τι συνέβη στο Προξενείο και τι επακολούθησε. Είχαμε πει όταν δημοσιεύσαμε τα πρώτα αποτελέσματα ότι αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα και όχι τα τελικά, η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος μέχρι να αποκαλύψουμε την αλήθεια και βεβαιώσουμε ότι όλοι γνωρίζουν τι συνέβη και έχουμε ολόκληρη την εικόνα και ξέρουμε ποιός είναι υπεύθυνος και λογοδοτήσει.

Δ: Είμαι σίγουρος ότι ακούσατε νομοθέτες να μιλάνε για αυτό, εδώ είναι τι είπε ο Σενατόρ Πολ σήμερα στο Fox News Sunday :

«Είμαι σίγουρος ότι ο Πρίγκηπας ήταν εμπλεκόμενος και το κατεύθυνε, και για αυτό πιστεύω ότι δε θα έπρεπε να έχουμε σχέσεις με αυτόν, και πιστεύω ειλικρινά ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί, αλλά πιστεύω αυτές οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές».

Υπάρχουν πολλοί νομοθέτες που βρίσκονται στην ίδια γραμμή, πώς απαντάτε σε αυτό;

Υ: Μου προξενεί μεγάλη έκπληξη ότι κάποιος ο οποίος βρίσκεται εξήντα χιλιάδες μίλια μακρυά μπορεί να είναι βέβαιος για ένα γεγονός το οποίο συνέβη εξήντα χιλιάδες μίλια μακρυά, χωρίς καμία πρόσβαση σε πληροφορίες, αυτό είναι ένα επικριτικό κάλεσμα από τον Σενατόρ Πολ, δεν είναι βασισμένο σε στοιχεία, είναι βασισμένο στο συναίσθημα και σε εικασίες. Όσον αφορά την απόφαση για το ποιός κυβερνά τη χώρα μας, είναι θέμα της Σ. Αραβίας να αποφασίσει και κανενός άλλου, και με όλο το σεβασμό θα προέτρεπα τα μέλη του Συνεδρίου να περιμένουν μέχρις ότου έχουν τα στοιχεία και έπειτα να κρίνουν τα αποτελέσματα και να πάρουν θέση και όχι να προτρέχουν σε συμπεράσματα. Τέλος υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας μέχρι αποδείξεως του εναντίου, σε αυτή τη περίπτωση οι άνθρωποι τα έχουν δυστυχώς αντιστρέψει.

Δ: Νιώθετε κάποια ανησυχία ή φόβο σχετικά με αυτή την έρευνα, αν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό από την αρχική ιστορία την οποία έχετε δημοσιεύσει μέχρι τώρα;

Υ: Δημοσιεύσαμε την εκδοχή η οποία ήταν βασισμένη στα στοιχεία που είχαμε μέχρι αυτή τη στιγμή, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε πληροφορίες όσο γίνονται διαθέσιμες εφόσον είναι πιστοποιημένες, έχουμε γίνει πολύ ξεκάθαροι ότι  δε θα αφήσουμε καμία πέτρα ασήκωτη, θα φέρουμε τους υπέυθυνους να λογοδοτήσουν για αυτές τις πράξεις, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Δ: Και σαφώς ο Βασιλιάς Σαλμάν στέκεται πίσω από τον Πρίγκηπα σε όλα αυτά.

Υ: Ο Θεματοφύλακας των δυο Ιερών Τζαμιών Βασιλιάς Σαλμάν είναι αποφασισμένος να δει αυτές τις έρευνες σε εξέλιξη, να εξακριβωθούν τα στοιχεία, να λογοδοτήσουν οι ένοχοι, αποφασισμένος να βάλει όλες τις διαδικασίες και τα μέτρα στις υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να εμποδίσει κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά.

Δ: Τι θα συμβεί στους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί γύρω από αυτό;

Υ: Αυτό είναι στα χέρια του δικαστηρίου να αποφασίσει, ο εισαγγελέας θα προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών καθώς η έρευνα ξεδιπλώνεται, θα παραπεμφθούν στα δικαστήρια και τα δικαστήρια θα τους καταδικάσουν.

Δ: Έχετε κάποιο μήνυμα σήμερα για την οικογένεια Κασόγκι;

Υ: Ναι, αυτό είναι ένα τρομερό λάθος, μια τρομερή τραγωδία, τα συλλυπητήριά μου προς αυτούς, νιώθουμε τον πόνο τους, εύχομαι κάτι τέτοιο να μην είχε συμβεί, και να είχε αποφευχθεί αλλά δυστυχώς ένα τεράστιο και μεγάλο λάθος συνέβη, και τους διαβεβαιώ ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για αυτό.

Δ: Κάτι τελευταίο κ. Υπουργέ, περάσατε πολύ καιρό ως πρόξενος στην Αμερική, τώρα ως Υπουργός Εξωτερικών, πόσο σας ανησυχούν οι μελλοντικές Σαουδο-Αμερικανικές σχέσεις μετά από όλο αυτό;

Υ: Οι Σαουδο-Αμερικανικές σχέσεις είναι ιστορικοστρατηγικές, έχουμε μεγάλα ενδιαφέροντα που μοιραζόμαστε μαζί, έχουμε μια σημαντική εμπορική σχέση, έχουμε θέματα ασφαλείας που είναι κρίσιμης σημασίας και για τους δυο, δουλεύουμε μαζί για την πάταξη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, τον περιορισμό της επιθετικής πολιτικής του Ιράν στην περιοχή, προσπαθούμε να φέρουμε ειρήνη στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αφρική, να φέρουμε ειρήνη στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η σχέση μας είναι τρομερά σημαντικά στρατηγική σχέση και για τις δυο χώρες. Πιστεύω ότι όταν οι έρευνες έρθουν σε τέλος και τα γεγονότα αποκαλυφθούν, και οι άνθρωποι γνωρίζουν ποιοί είναι υπεύθυνοι και δουν αυτούς τους ανθρώπους να τιμωρούνται και μπουν στη θέση τους οι διαδικασίες που εμποδίζουν κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί, θα το ξεπεράσουμε.

Δ: Ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Σ.Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, κ. Υπουργέ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Υ: Ευχαριστώ.

Επιμέλεια: Άχμαντ Μ.Ελντίν – Μετάφραση: Σοφία Αθανασίου για το http://www.AhmadEldin.blog

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: