بسم الله الرحمن الرحيم
Στα τέλη Μαΐου (2020) η Γαλλία επέβαλε το μέτρο της μάσκας σε όλους τους πολίτες της χώρας λόγω Κορωνοιού, ενώ εξακολουθεί να απαγορεύει στις Μουσουλμάνες να καλύπτουν το πρόσωπο τους με το Νικάμπ.
Από την μια οφείλεις να καλύψεις το πρόσωπο σου, από την άλλη όταν αυτό το κάλυμμα φαίνεται λίγο…Ισλαμικό τότε απαγορεύεται. Η γελοιότητα της συγκεκριμένης νομοθεσίας δεν πέρασε στα ψηλά και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, με τους περισσότερους να παρατηρούν την ασυνεπέστατη και αντιφατική δημόσια στάση της Γαλλίας προς τους Μουσουλμάνους.
Το παράδειγμα της Γαλλίας έρχεται να επιβεβαιώσει το προβληματικό χαρακτήρα του κοσμικού κράτους όταν νομοθετεί, ειδικά σε θέματα θρησκείας και ιδιαίτερα όταν αυτό το κοσμικό κράτος έχει εμμονή με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους.
Άλλη μια ασυνέπεια, από τις πολλές, είναι η ευαισθησία των Γάλλων σε θέματα ρατσισμού, δημοκρατίας και ελευθερίας της έκφρασης. Οι γαλλικές αντιφάσεις στις έννοιες αυτών των λέξεων παρουσιάζονται έντονα στο πρόσφατο παράδειγμα της Ομπονό. Διαβάσαμε στις 31-8-2020:
«Εισαγγελική έρευνα για το σκίτσο που αναπαριστά μια μαύρη πολιτικό ως σκλάβα. Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας μετά τη δημοσίευση ενός σκίτσου σε γαλλικό υπερσυντηρητικό περιοδικό που αναπαριστά μια Γαλλίδα αριστερή μαύρη βουλευτίνα ως σκλάβα με αλυσίδες στο λαιμό της, έπειτα από τις οργισμένες αντιδράσεις που προκάλεσε στη χώρα η δημοσίευση αυτή. Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα για πιθανά αδικήματα που αφορούν ρατσιστική προσβολή σχετικά με την απεικόνιση της Ντανιέλ Ομπονό, βουλευτίνας της αντιπολίτευσης στο Valeurs Actuelles.» [iefimerida.gr]
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ με tweet του το Σάββατο δήλωσε ότι η απεικόνιση αυτή του περιοδικού πρέπει να «καταδικαστεί απερίφραστα», προσθέτοντας πως η βουλευτίνα Ντανιέλ Ομπονό έχει «την υποστήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί έγραψε χαρακτηριστικά:
«Είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε ένα μυθικό μυθιστόρημα, εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος. Είμαστε επίσης ελεύθεροι να το μισούμε. Εγώ, το μισώ και το καταδικάζω», έγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί»
Το σκίτσο για το οποίο εξοργίστηκαν οι… οπαδοί της ελεύθερης έκφρασης:
Σχεδόν την επόμενη ημέρα το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo αποφάσισε να αναδημοσιεύσει τα προσβλητικά σκίτσα για τον Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم
«Charlie Hebdo: Πέντε χρόνια μετά το μακελειό αναδημοσιεύει τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ. Η διοίκηση του γαλλικού περιοδικού ανακοίνωσε σήμερα την επετειακή έκδοση που θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης για το μακελειό του 2015 που προκάλεσε το θάνατο 17 ανθρώπων» [ethnos.gr]
Στο πλαίσιο των σκίτσων κατά του Ισλάμ, ο Μακρόν επαίνεσε τις αρετές της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου καθώς είπε:
«Ποτέ δεν είναι η θέση ενός προέδρου της Δημοκρατίας να κρίνει τη συντακτική επιλογή ενός δημοσιογράφου ή μιας ειδησεογραφικής αίθουσας, ποτέ. Επειδή έχουμε ελευθερία του Τύπου». Στην Γαλλία υπάρχει ελευθερία της έκφρασης ακόμα και για όσους βλασφημούν, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την ελευθερία της σκέψης.» [Liberal.gr]
Συμπερασματικά, στην περίπτωση της Ομπονό με το σκίτσο της έχουμε τα εξής «αδικήματα» για τους γάλλους πολιτικούς:
- Ρατσισμό
- Προσβολή
- Πρέπει να καταδικαστεί το σκίτσο
- Είναι μισητό
- Το θύμα (Ομπονό) έχει την στήριξη όλης της Γαλλικής κυβέρνησης
Όταν όμως σατιρίζεται με προσβλητικά σκίτσα το Ισλάμ και οι Μουσουλμάνοι τότε έχουμε τις εξής «αρετές» για τους γάλλους πολιτικούς:
- Ελευθερία της έκφρασης
- Ελευθερία του λόγου
- Ελευθερία της σκέψης
- Δεν μπορούμε να το καταδικάσουμε γιατί έχουμε Δημοκρατία
- Η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει την προσβολή κατά του Ισλάμ
Η Γαλλία είναι ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αλά κάρτ (να το πούμε και στα γαλλικά – à la carte ) δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου (ψευτο ελευθερίας πιο σωστά). Το παράδειγμα της Ομπονό, συγκριτικά με αυτό των σκίτσων κατά του Ισλάμ, είναι απλά μια γεύση για την αντίφαση και την ασυνέπεια που επικρατεί στην χώρα η οποία είναι στα όρια του γελοίου.
Στη Γαλλία μπορείτε να προσβάλλετε ελευθέρα, να βλασφημήστε ελευθέρα, αλλά μην κάνετε το λάθος να προσβάλλετε τις δίκες τους «αξίες» και ιδεολογίες γιατί θα χαρακτηριστείτε ως εξτρεμιστές με την γαλλική ΕΥΠ να θέλει «φιλικές» κουβεντούλες μαζί σας. Πραγματικά, με τόση ελευθερία να ξεχειλίζει είναι δύσκολο να την διαχειριστείς.
Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα