Σχέδιο Ερντογάν για «εξισλαμισμό» της Ευρώπης μέσω της «σαλαφιστικής» τρομοκρατίας;

بسم الله الرحمن الرحيم

Διαβάσαμε στην διαδικτυακή εφημερίδα «Το Βήμα»: 

«Eν εξελίξει σχέδιο εξισλαμισμού μέσω υποστήριξης σαλαφιστικών οργανώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει έκθεση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών που ήρθε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την 30 σελίδων έκθεση το κόμμα AKP του τούρκου προέδρου υποστηρίζει την τρομοκρατία και συνδέεται με την αύξηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Ολλανδία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο δεδηλωμένος στόχος του Ερντογάν για προώθηση του εξισλαμισμού προωθείται στην τουρκική κοινότητα της Ολλανδίας μέσω «τουρκικών ενώσεων νέων» που λειτουργούν στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Αυτές οι ομάδες με τη σειρά τους έρχονται σε επαφή με τους σαλαφιστές ιεροκήρυκες και προβάλλουν τα μηνύματά τους μέσω των social media, όπου δοξάζουν τους εξτρεμιστές και ανταλλάσσουν αντιδυτική και αντισημιτική ρητορική και προπαγάνδα.

Σε ένα σημείο του διαβαθμισμένου εγγράφου με τίτλο, «Στρατηγική Ισλαμισμού του Ερντογάν: Πώς ωφελούνται οι Σαλαφιστές», επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρείχε χώρο για τους σαλαφιστές στη χώρα του καθώς ενίσχυε σταδιακά την πολιτική του δύναμη στην Τουρκία.

Το έγγραφο ρίχνει φως και στη σχέση της Τουρκίας με ορισμένες παρακρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μισθοφόρων της Tahrir al-Sham στη Συρία, όπου ο Ερντογάν έχει δώσει χώρο και για άλλα «τρομοκρατικά» κινήματα να ευδοκιμήσουν, συμπεριλαμβανομένου του «Μετώπου των Ανατολικών Ισλαμικών Κρατών».

Οι αναλυτές της έκθεσης συζήτησαν επίσης τη σχέση μεταξύ των θέσεων και των δηλώσεων του Ερντογάν, και της επίθεσης στο τραμ της Ουτρέχτης, το 2019.

Στις 18 Μαρτίου 2019, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε μαζικό πυροβολισμό σε τραμ στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, από τον Gökmen Tanisch, τον 37χρονο Τούρκο άνδρα που αργότερα καταδικάστηκε για την επίθεση.

Ο αναλυτές ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε το πρόσχημα των πυροβολισμών Christchurch της Νέας Ζηλανδίας (15 Μαρτίου 2019) από έναν βίαιο λευκό φανατικό νωρίτερα εκείνο το έτος, και την αντιδυτική δημόσια ρητορική, για να παίξει ρόλο στην υποκίνηση του Gökmen Tanisch να διαπράξει την επίθεση.»

Σχόλιο – Απάντηση:

Σύμφωνα με το DutchNews η ίδια η αντιτρομοκρατική υπηρεσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια «ανάλυση» και όχι για δεδομένα. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό που επικαλείται πηγές από την ίδια την υπηρεσία ασφαλείας, η συγκεκριμένη ανάλυση δεν είναι ολοκληρωμένη.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά της Nltimes   η οποία υποστηρίζει, σύμφωνα πάντα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ότι έχουμε να κάνουμε με υποθέσεις. Γράφει χαρακτηριστικά: «…μέρος της ολλανδικής-τουρκικής κοινότητας πιθανόν να είναι «ευάλωτη σε επιρροές από την Τουρκία και τη ρητορική Ισλαμοποίησης του Ερντογάν, σε συνεργασία με σαλαφιστικές και μερικές φορές τζιχαντιστικές οργανώσεις».

Με άλλα λόγια, εικασίες, θεωρίες και πιθανολογίες από μια έρευνα μάλιστα που δεν είναι καν ολοκληρωμένη, δίχως καμία απολύτως τεκμηρίωση των θέσεων της.

Πρόκειται για την κλασική τακτική τρομολαγνείας που επιδιώκει την αντι-ισλαμική και αντι-σαλαφιστική υστερία για γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές σκοπιμότητες, καθώς επίσης την στοχοποίηση των Μουσουλμανικών κοινοτήτων.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπηρεσία ασφαλείας συντάσσει χοντροκομμένες και αστήριχτες αναλύσεις μόνο και μόνο για να κερδίσει τα πρωτεία ανάμεσα σε άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους (αστυνομία, υπηρεσίες πληροφοριών, αντιτρομοκρατική κτλ) για την πληροφορία και τα «μπράβο».

Οι υπηρεσίες αυτές, κατά κανόνα, λειτουργούν με το σύστημα της επιβράβευσης και πολλές φορές για να κερδίσουν κάποιοι αυτήν την επιβράβευση καταφεύγουν σε αθέμιτα μέσα, στην παραπληροφόρηση και σε «φουσκωμένες» εκθέσεις αναφοράς μόνο και μόνο για να εισπράξουν το «μπράβο» και την προαγωγή από τους ανωτέρους τους. Σε αυτό ακριβώς οι Μουσουλμανικές κοινότητες στέκονται ως εξιλαστήρια θύματα και αποδιοπομπαίοι τράγοι. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συγκεκριμένες υπηρεσίες κατηγορούν αθώους Μουσουλμάνους των Μουσουλμανικών κοινοτήτων για διασυνδέσεις με εξτρεμιστικά στοιχεία, παρουσιάζοντας τους, για παράδειγμα, σε εκθέσεις ως «δικαστές» της Σαρίας, ως αρχηγοί «Ισλαμικών Αστυνομιών» και άλλες παρόμοιες ανυπόστατες αναφορές που δεν έχουν την παραμικρή απόδειξη και τεκμηρίωση.

Οι υπηρεσίες αυτές δίνουν την εντύπωση ότι ενεργούν με γνώμονα τα μικροσυμφέροντα τους και όχι με σκοπό να υπηρετήσουν την Εθνική ασφάλεια. Συχνά οι Μουσουλμάνοι της κοινότητας γίνονται μάρτυρες των συγκρούσεων (αλληλοκατηγορίες) που έχουν μεταξύ τους οι υπηρεσίες αυτές, που είναι αποτέλεσμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καταλήγοντας οι Μουσουλμάνοι να είναι ο σάκος του μποξ αυτής της σύγκρουσης.

Εδώ ακριβώς γεννιέται ένα πολύ σοβαρό ερώτημα το οποίο ειναι μείζον θέμα για την εθνική ασφάλεια. Μήπως όλες αυτές οι άδικες ενέργειες από μεριά ορισμένων δυτικών/ευρωπαϊκών υπηρεσιών, που στοχοποιούν άδικα της Ισλαμικές κοινότητες, φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα; Μήπως τα επιδιώκουν επιτηδευμένα στην τελική;  Μια πρόσφατη μελέτη που προέρχεται από το γραφείο της αντιτρομοκρατίας του ΟΗΕ, που δημοσιεύει το Independent, τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Η κακή διακυβέρνηση, ιδίως η παραβίαση του κράτους δικαίου, οι κοινωνικές πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις, ο πολιτικός αποκλεισμός ορισμένων κοινοτήτων … η παρενόχληση από τις αρχές ασφαλείας και η κατάσχεση διαβατηρίων ή άλλων εγγράφων ταυτότητας, συμβάλλουν σε αισθήματα απελπισίας, δυσαρέσκειας και εχθρότητας προς την κυβέρνηση και παρέχει γόνιμο έδαφος για τους τρομοκράτες».

Τέλος, όσον αφορά τον Σαλαφισμό: Ο Σαλαφισμός είναι η Ορθόδοξη μεθοδολογία κατανόησης του Ισλάμ σύμφωνα με τις πηγές του και τους πρωτορθόδοξους Μουσουλμάνους. Με άλλα λόγια ο Σαλαφισμός είναι το Ορθόδοξο Ισλάμ. Έχουμε διαθέσει αρκετό χρόνο, ενέργεια και προσπάθειες έτσι ώστε να εξηγήσουμε τι είναι πραγματικά ο Σαλαφισμός απαντώντας ταυτόχρονα σε όλες τις κριτικές των επικριτών που επιτίθενται δίχως γνώση του αντικειμένου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: