Το «φανατικό Ισλάμ» και η «Ισλαμική τρομοκρατία»;

بسم الله الرحمن الرحيم

Υφίσταται φανατικό Ισλάμ και Ισλαμική τρομοκρατία; Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και τι ακριβώς εξυπηρετούν αυτοί οι αδόκιμοι όροι;

6 σκέψεις σχετικά με το “Το «φανατικό Ισλάμ» και η «Ισλαμική τρομοκρατία»;

Add yours

 1. Αγαπητέ κύριε Ελντίν, με όλο τον σεβασμό θα ήθελα να σε ρωτήσω τι είναι αυτή η μελανιά που έχεις στο κούτελο?
  Ρητορική είναι η ερώτηση, ξέρω την απάντηση. Είναι το σημάδι που αφήνει στο κούτελο σου η καθημερινή προσευχή, λόγω του χτυπήματος του κεφαλιού ξανά και ξανά και ξανά στο έδαφος.
  Μπορείς να καταλάβεις πόσο ξένο μοιάζει αυτό με την δική μου δυτική κουλτούρα?
  Καταλαβαίνεις πόσο σε απομακρύνει από την δική μου οπτική του τι είναι ο ελεύθερος άνθρωπος?
  Νομίζω ότι αν το Ισλάμ θέλει να πλησιάσει τους ανθρώπους σαν εμένα, πρέπει να φύγει τόσο μακριά από αυτό που πρεσβεύει που θα πάψει να είναι Ισλάμ.
  Γιατί το να φανταστώ τον εαυτό μου με αντίστοιχη μελανιά στο κούτελο μου είναι αδύνατον. Όχι μόνο λατρευοντας τον Αλλάχ, αλλά τον οποιοδήποτε.
  Όσο αφορά τις αναφορές σου στον ανθρωπισμο την θρησκείας σου νομίζω ότι κάνεις αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν cherry picking.
  Διαλέγεις συνειδητά ή ασυνείδητα τα εδάφια που λένε αυτά που εσύ θέλεις και αγνοείς ή παραβλέπεις όλα τα εδάφια που λένε το αντίθετο.

  1. Είσαι το κλασικό παράδειγμα του «δυτικού» που πρεσβεύει την κλασική άγνοια περί Ισλάμ και Μουσουλμάνων. Άγνοια ακόμα και σε μικρά θέματα όπως το σημάδι της προσευχής. Το σημάδι αυτό δεν προκαλείται από κάποιο χτύπημα στο έδαφος. Δεν «χτυπάμε» τα κεφάλια μας στο έδαφος. Το σημάδι προκαλείται από την συχνή επαφή του κεφαλιού μας στο χαλί η σε σκληρή επιφάνεια, όχι από κάποιο χτύπημα. Αυτό απο μόνο του δείχνει το μέγεθος της αδαημοσύνης των ατόμων σαν και εσένα που επιχειρούν να σχολιάσουν περί Ισλάμ και Μουσουλμάνων, ακόμα και σε θέματα μικρής σημασίας.

   Φαντάζομαι, σαν συνεπής «δυτικός» που είσαι, θα έχεις ανάλογο πρόβλημα και με άλλα θρησκευτικά σημάδια, όπως για παράδειγμα αυτό των Ινδών καθώς και με διαφορές θρησκευτικές πρακτικές άλλων θρησκειών.

   Η δική σου οπτική είναι ρευστή για το τι σημαίνει ελεύθερος άνθρωπος. Για παράδειγμα ο δυτικός ανθρωπισμός είναι η πεμπτουσία της σκλαβιάς του ατόμου στα θέλω του και τις επιθυμίες του. Τε λεγόμενα πάθη. Δεν είσαι ελεύθερος αλλα δούλος στην υποκειμενική και ρευστή λογική σου. Στο αίσθημα να ικανοποιείς την σάρκα σου με οποιοδήποτε κόστος. Υπακούς το ένστικτο και τον υλισμό. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει κάποια διαφορά από το ζώο. Η ελευθερία σου (δυτική) επί της ουσίας είναι μια ψευτο ελευθερία.

   Το Ισλάμ από την άλλη, απελευθερώνει τον άνθρωπο από την δουλεία του «εγώ» και υποτάσσεται στο θέλω του Δημιουργού του. Μέσω της δουλείας στον Δημιουργό, ο άνθρωπος είναι πραγματικά και ουσιαστικά ελεύθερος. Και αυτό διότι υποτάσσεται στον Άκτιστο και όχι στην κτίση.

   Λες ότι διαλέγω συνειδητά η ασυνείδητα εδάφια τα οποία λένε αυτά που εγώ θέλω. Πως το κάνω αυτό; Δώσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Μια δήλωση άδεια δίχως κανένα απολύτως επιχείρημα. Γενικότερα δεν είσαι θέση να σχολιάσεις τυχόν ασυνέπεια όταν καλά καλά δεν μπορείς να διαχωρίσεις το χτύπημα στο έδαφος απο το προσκύνημα.

   Το Ισλάμ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για άτομα σαν και εσένα. Αντίθετος εσύ έχεις ανάγκη το Ισλάμ και αυτό εσύ προσωπικά το έχεις δείξει με τις συχνές επισκέψεις και σχολιασμούς σου στην ιστοσελίδα μας. Αν δεν σε ενδιέφερε προφανώς και δεν θα ασχολιόσουν.

 2. 1. Χτύπημα ή επαφή ? Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι ακουμπώντας το κεφάλι στο χαλί δεν κάνεις μελανιές. Εγώ ακουμπάω το κεφάλι μου κάθε βράδυ, όλο το βράδυ, στο μαξιλάρι μου. Μελανιά ακόμα δεν έχω δει…
  2. Ναι, έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με κάθε θρησκευτική πρακτική κάθε δόγματος που απαιτεί από τους πιστούς να κοπανιούνται σε πατώματα, να μαστιγώνονται, να σταυρόνωνται (υπάρχει ως πρακτική στην Ασία) και γενικά να υπομενουν το οτιδήποτε για να γίνουν αρεστοί σε κάποιο Θεό.
  3. Φτάσαμε στο αγαπημένο θέμα όλων των προσήλυτων στο Ισλάμ! Την σεξουαλικότητα. Εμείς οι άλλοι είμαστε σκλάβοι των παθών μας (και άρα ζώα) και εσείς οι σωσμένοι έχετε βάλει αυτό το τέρας υπό έλεγχο.
  Δεν νομίζω ότι η ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότιτας μου με κάνει ζώο, ούτε ότι η δική σου στάση σε κάνει περισσότερο άνθρωπο από εμένα. Προφανώς ήταν κάτι που το ήθελες και το είχες ανάγκη, οπότε καλά έκανες και διάλεξες την πορεία που διάλεξες. Από την άλλη η δική μου σεξουαλικότητα ήταν κάτι που εγώ σε αντίθεση με εσένα μπορώ να διαχειριστώ και άρα δεν είχα καμία ανάγκη να ακολουθήσω μια πορεία σαν την δική σου. Δεν είμαι εγώ σκλάβος και εσύ ελεύθερος, απλά έχουμε διαφορετική αντίληψη για την ελευθερία. Αυτό που εσένα σε κάνει σκλάβο εμένα με κάνει ελεύθερο και το ανάποδο.
  Δεν νιώθω καμία ανάγκη να υποταχθω στο θέλω κάποιου δημιουργού, όχι γιατί δεν σέβομαι τον δημιουργό μου, αλλά γιατί δεν νιώθω ότι έχω δημιουργό στον οποίο χρωστάω κάτι.
  4. Από όσο γνωρίζω το Κοράνι καλεί σε βία σε πάνω από 100 σημεία. Προφανώς καλεί και σε ειρήνη και κατανόηση σε περισσότερα σημεία. Απλά αυτό που λέω είναι ότι εσύ διαλέγεις τα ειρηνικά σημεία και δικαιολογείς τα βίαια λέγοντας ότι αυτοί που τα παίρνουν τις μετρητής δεν είναι πραγματικοί μουσουλμάνοι, ενώ εσύ είσαι… Φυσικά αυτοί λένε το ανάποδο, ότι εσύ δεν είσαι πραγματικός μουσουλμάνος. Αυτό είναι η ουσία του cherry picking και δεν χρειάζεται νομίζω να είμαι ειδικός στο Ισλάμ για να κάνω την συγκεκριμένη κριτική.
  5. Το να έχω ενδιαφέρον για την ψυχολογία των προσηλυτων στο Ισλάμ δεν νομίζω ότι με κάνει να έχω ανάγκη το Ισλάμ. Έχω όμως μια ειλικρινή απορία και αν έχεις τον χρόνο θα παρακαλούσα για μια απάντηση. Είπες ότι το Ισλάμ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για άτομα σαν εμένα. Τι προβλέπει το Κοράνι για άτομα σαν εμένα?

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία και για την υπομονή.

  1. 1) Είναι το ίδιο να ακουμπάς το κεφάλι σου στο μαξιλάρι με το να το ακουμπάς παρατεταμένα στο έδαφος; Η ένσταση σου ήταν το χτύπημα και σου εξήγησα ότι δεν τίθεται θέμα χτυπήματος

   2) Δικό σου πρόβλημα. Εγώ, για παράδειγμα, έχω πρόβλημα με τους άθεους, τους άθρησκους και τους κοσμικούς που υποτάσσονται στα πάθη τους και δεν αναγνωρίζουν τον Δημιουργό τους.

   3) Μα και το ζώο έχει ελεύθερη σεξουαλικότητα. Μπορείς να μου εξηγήσεις τι σε ξεχωρίζει από το ζώο της ζούγκλας σαν υλιστής που είσαι; Και εσύ μια συγκεκριμένη πορεία ακολουθείς. Απλά δεν είναι θρησκευτική. Είναι ιδεολογική, κοσμοαντίληψη, κοσμοθεωρία. Οι θεός σου είναι το εγώ σου.

   4) Ναι καλεί σε βία. Βία η οποία είναι ηθική, νόμιμη και απόλυτα δικαιολογημένη. Βία που ακόμα και εσύ αποδέχεσαι στα πλαίσια ενός κοσμικού κράτους (στρατός, αστυνομία, κτλ). Αοριστολογείς δίχως να δίνεις συγκεκριμένα παραδείγματα στο που «διαλέγω» τα ειρηνικά και δεν αποδέχομαι τα υπόλοιπα. Πιστεύω σε ολόκληρο το Κοράνι και όχι αποσπασματικά.

   5) Λες ότι δεν σε ενδιαφέρει το Ισλάμ σαν πίστη και θρήσκευμα. Εφόσον δεν σε ενδιαφέρει γιατί είσαι συχνός επισκέπτης σε μια ιστοσελίδα που καταπιάνεται με θέματα πίστεως και με θέματα οπτικής της κοινωνίας από την Ισλαμική ματιά; Εδώ δεν παραθέτουμε καμία ψυχολογία «προσήλυτων».

   Ως προς το ερώτημα σου. Το Ισλάμ προβλέπει αιώνια τιμωρία εφόσον φύγεις από αυτήν την ζωή ως άπιστος. Και αιώνια ανταμοιβή στον Παράδεισο εφόσον μετανοήσεις και υποταχτείς στο θέλημα του Δημιουργού σου.

  2. Κύριε Αχμάντ, εφόσον το Ιερό Κοράνι διδάσκει το σεβασμό ακόμη και απέναντι στους χριστιανούς, πώς δικαιολογείται το ότι επί τουρκοκρατίας οι Οθωμανοί σφαξαν τόσους χριστιανούς (εκ των οποίων πολλοί εν συνεχεία τιμήθηκαν ως άγιοι Νεομάρτυρες από την εκκλησία);Μήπως το οθωμανικό χαλιφάτο δεν ήταν έγκυρο και ως εκ τούτου ο σουλτάνος και κατ’ επέκτασιν οι Τούρκοι ως έθνος δεν ήταν γνήσιοι μουσουλμάνοι;

   1. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια ιστορική αντικειμενική πηγή η οποία να υποστηρίζει ότι οι Οθωμανοί «έσφαζαν» γενικά και αόριστα τους Χριστιανούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επί Οθωμανών οι Χριστιανοί είχαν μεγάλες Χριστιανικές κοινότητες, χώρους λατρείας, ελευθερία τήρησης της πίστης τους και αρκετά προνόμια ως «οπαδοί της Γραφής». Σίγουρα παρατηρήθηκαν φαινόμενα αδικίας και καταπίεσης αλλά αυτό σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα και όχι με τις διδασκαλίες της θρησκείας. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται στην ιστορία και από άλλες αυτοκρατορίες και υπερ-δυνάμεις όπως το Βυζάντιο, τους Πέρσες, Αρχαία Ελλάδα, κτλ, δηλ όπου βρίσκεται ο άνθρωπος. Μην ξεχνάμε ότι οι Οθωμανοί διέπραξαν ακρότητες και με Μουσουλμάνους, όπως τους Άραβες. Η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε προσλάβει αρκετά αιρετικά στοιχεία (Σούφι-Ματουρίντι) και παρέκκλινε από την Ισλαμική Ορθοδοξία (Σουννιτισμός – Σαλαφισμός).

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: