Η ανόητη καυχησιολογία για τις μεταφράσεις των Αράβων

Στις εποχές που ζούμε μια μερίδα των δυτικών, έχοντας καλή πρόθεση (όχι πάντα), υποστηρίζουν ότι το «καλό Ισλάμ» ήταν αυτό που μετέφρασε την αρχαιοελληνική γραμματεία και ύψωσε την ελληνική φιλοσοφία και τους έλληνες φιλοσόφους. Ναι, σωστά, αλλά για ποιους είναι αυτό το «καλό Ισλάμ», σίγουρα όχι για εμάς τους Μουσουλμάνους.

Ο μη Μουσουλμάνος έρχεται και μας λέει με λίγα λόγια οτι «αυτή είναι η «καλή» μεριά της ιστορίας σας και αυτή να αποδεχτείτε διότι εξύψωσε (η πιο σωστά γέννησε) τον δυτικό πολιτισμό μας.

Όμως μια ένδοξη ιστορία για να είναι «ένδοξη» και αυτό που λέμε «πολιτισμός», για εμάς τους Μουσουλμάνους, δεν έχει να κάνει με την ευημερία ούτε έχει να κάνει με την καλή οικονομική κατάσταση, ούτε έχει να κάνει με τις τέχνες, ούτε με μεταφράσεις φιλοσοφίας, ούτε γενικά όπως το αντιλαμβάνεται η Δύση σήμερα όταν χρησιμοποιεί την λέξη «γνώση».

Ο πολιτισμός του Ισλάμ είναι το Κοράνι και η Σούννα (Προφητική μεθοδολογία/παράδοση). Και αυτός ακριβώς ο Πολιτισμός έλαμψε κατά την εποχή των Σάλαφ ους Σάλιχ (πρώτων ενάρετων ορθόδοξων Μουσουλμάνων).

Πολιτισμός για έναν Μουσουλμάνο σημαίνει προσκόλληση στο Ισλάμ – όταν είμαστε υποταγμένοι στον Ύψιστο. Και αυτό γίνεται μόνο τηρώντας το Κοράνι και την Σούννα με την μεθοδολογία κατανόησης των Σάλαφ (πρώτων ενάρετων ορθόδοξων Μουσουλμάνων). Αυτός είναι ο πολιτισμός του Ισλάμ. Όχι απλά γνώση αλλά γνώση που ωφελεί σωτηριολογικά και όχι απαραίτητα σωματικά – υλικά. Πολιτισμός δεν είναι αυτό που προσπαθεί να μας κάνει να καταλάβουμε η δύση, πολιτισμός είναι αυτό που λέει ο Αλλάχ και Απόστολος Του.

Οι προσπάθειες που γίνονται από ορισμένους δυτικούς (και δυστυχώς από ορισμένους αδαείς Μουσουλμάνους), που προσπαθούν να πείσουν τον Μουσουλμανικό κόσμο ότι η καλή πλευρά της ιστορίας τους ήταν η διάδοση της αρχαιοελληνικής γνώσης, φιλοσοφίας και σκέψης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για έναν Μουσουλμάνο, που γνωρίζει την Ισλαμική του Ορθοδοξία, ότι αυτό ήταν ένας σκοταδισμός.

Η θεολογία στο Ισλάμ είναι ανώτερη από την φιλοσοφία διότι η πρώτη είναι συγκεκριμένη από μια και μόνο αλάνθαστη πηγή, τον Δημιουργό, ενώ η δεύτερη είναι καθαρό προϊόν της ανθρώπινης σκέψης, συνεπώς μπορεί να πέσει σε σφάλματα. Για να βρούμε την ολοκληρωτική αλήθεια για τους εαυτούς μας και τον σκοπό μας οφείλουμε να στραφούμε στην αποκάλυψη και όχι στην ανθρώπινη σκέψη που είναι επιρρεπή στο λάθος και στην παρερμηνεία. Όταν ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αναλύσει τον ίδιο του τον φυσικό εαυτό (εγκέφαλο/σκέψη) πως μπορεί να απαντήσει σε ανώτερες υπαρξιακές ερωτήσεις;

Οι μεταφράσεις των Αράβων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται «χρυσή εποχή» για τους Μουσουλμάνος παρά μόνο «χρυσός» φιλοσοφικός σκοταδισμός στις τάξεις τους.

Οι μεταφράσεις ορισμένων αράβων έφεραν τους Μουατάζιλα και τους Άσαρι στο προσκήνιο. Είναι αυτοί που διαστρέβλωσαν την Ορθόδοξη Ισλαμική Θεολογία και δόγμα με διάφορες κενές ρητορείες, ανθρώπινο συλλογισμό και λογικοποιήσεις της πίστης. Αυτά δεν είναι δυνατόν να τα καμαρώνει ο Μουσουλμάνος. Ναι, ο μη Μουσουλμάνος τα καμαρώνει, λογικό είναι διότι δεν γνωρίζει ούτε καταλαβαίνει. Από την άλλη, για έναν Μουσουλμάνο, δεν είναι δυνατόν να εξυψώνεται, για παράδειγμα, ο Αλ Μαμούν. Ο συγκεκριμένος Χαλίφης υποστήριζε την Μουταζιλική – αιρετική άποψη ότι το Κοράνι είναι δημιουργημένο με αποτέλεσμα να εκδιώξει βασανίζοντας τον μεγάλο Ιμάμη Άχμαντ Ιμπν Χανμπάλ και τους Ορθοδόξους Μουσουλμάνους. Ο μεγάλος αυτός Ιμάμης υποστήριξε ότι το Κοράνι, ως λόγος του Υψίστου, δεν μπορεί να είναι κτίσμα αλλά άκτιστο. Έπειτα, ένας άλλος μεγάλος Ιμάμης της Ισλαμικής Ορθοδοξίας εμφανίστηκε, ο Ίμπν Ταημίηα οπου αναίρεσε όλες τις θέσεις των φιλοσόφων και όσους προσπαθούσαν να λογικοποιήσουν την πίστη.

Όλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το Ισλάμ και οι μεγάλοι Ιμάμηδες/λόγιοι εναντιώθηκαν στην γνώση. Τουναντίον, κάθε επιστήμη που ωφελεί τον άνθρωπο και κάθε μορφή ανάπτυξης της είναι ευπρόσδεκτη (φυσικές επιστήμες κτλ) και πολλές φορές επιβάλλεται. Από την άλλη κάθε «γνώση» περί αλήθειας, κοσμοθεωρίας και σωτηρίας δεν γίνεται αποδεκτή διότι δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου, παρά μόνο αυτή του Ισλάμ.   

Αυτό που προσπαθούν ορισμένοι να περάσουν (και ορισμένοι κομπλεξικοί Μουσουλμάνοι να υποστηρίζουν), ότι οι χρυσές εποχές της ιστορίας του Ισλάμ είναι οι αρχαιοελληνικές μεταφράσεις και η διάδοση της αρχαιοελληνικής γνώσης, είναι ένας μύθος και ένα ψέμα. Κανένας Μουσουλμάνος δεν μπορεί να περηφανεύεται για αυτό το κομμάτι της ιστορίας διότι η αρχαιοελληνική γραμματεία (με κάποιες εξαιρέσεις), ως προς το φιλοσοφικό κομμάτι και περί αλήθειας, περιέχει πλάνη, παγανισμό, ειδωλολατρία, πολυθεϊσμό και απιστία στις Ισλαμικές διδασκαλίες.

Οι χρυσές εποχές του Ισλάμ είναι οι ημέρες του Προφήτη μας, των Σαχάμπα (μαθητές και σύντροφοι του Προφήτη), των μαθητών των Σαχάμπα, και των μαθητών που ακολούθησαν, οι τρεις πρώτες Μουσουλμανικές ορθόδοξες γενιές. Ο Προφήτης είπε: «Οι καλύτεροι άνθρωποι είναι αυτοί της γενιάς μου έπειτα η γενιά που ακολούθησε, έπειτα η γενιά που ακολούθησε.»{Μπουχάρι, 2562 & 6429}

Χρυσές εποχές αυθεντικής αποκεκαλυμμένης γνώσης (όχι απλά οποιαδήποτε γνώση) που διδάσκεται από τον ίδιο τον Προφήτη του Υψίστου και τους μαθητές του και όχι από προσωπικές απόψεις και συλλογισμούς (φιλοσοφία). Αυτές είναι οι χρυσές σελίδες του Ισλάμ που άφησαν ιστορία και ενέπνευσαν τους μετέπειτα για τις σπουδαίες Αραβικές επιστημονικές ανακαλύψεις που γνωρίζουμε και άδικα ορισμένοι σήμερα από την δύση προσπαθούν να καπηλευτούν.

Έχουμε τον δικό μας πολιτισμό και αυτός είναι του Κορανίου και της Σούννα, όχι με βάση τα δυτικά πρότυπα περί πολιτισμού.

Άχμαντ Ελντίν

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: