Με ποιο τρόπο η Ρωσική στρατηγική στην Συρία ωφελεί το ΙΣΙΣ

Αν υπήρχε ένα πράγμα ως «ιδανικό σενάριο» για το ΙΣΙΣ, τότε αυτό μετατρέπεται γρήγορα σε μια πραγματικότητα στη Συρία καθώς οι αντίπαλοι της τρομοκρατικής ομάδας επλήγησαν σοβαρά από τη Ρωσική επίθεση, ενώ ένας πόλεμος σε διεξαγωγή αποσπά την προσοχή από οποιαδήποτε σοβαρή αποστολή εδάφους για να την νικήσει.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά την τελευταία εβδομάδα γύρω από τα Βόρεια του Χαλεπίου ήταν στην ίδια γραμμή με τους στόχους της Μόσχας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και την έναρξη της λειτουργίας της στη Συρία. Όπως αυτός ο χάρτης, ο οποίος εκπονήθηκε από την ομάδα «Οι Άνθρωποι απαιτούν αλλαγή», δείχνει ότι η λίστα χτυπήματος του Κρεμλίνου από την αρχή της λειτουργίας του το Σεπτέμβριο ήταν μακριά από τα οχυρά του ΙΣΙΣ, και επικεντρώθηκε στις αντι-κυβερνητικές δυνάμεις. Ένας άλλος πρόσφατος χάρτης από το «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του πολέμου», αναδεικνύει τις ομάδες που η Μόσχα έχει στοχεύσει, με στόχο να βοηθήσει το καθεστώς και τις συναφείς σεχταριστικές πολιτοφυλακές της να ανακτήσουν τον έλεγχο των Βορείων συνόρων.

Ενώ το σχέδιο μάχης της Μόσχας θα μπορούσε να πετύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα υπέρ του Άσαντ και των φιλο-ιρανικών ομάδων, πρόκειται για μια συνταγή που καταστρέφει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μακροπρόθεσμη βάση, και αυτός που ωφελείται σε μεγάλο βαθμό είναι η ΙΣΙΣ.

Η τακτική της Ρωσίας βοηθά ένα σκληρό δικτάτορα, βομβαρδίζοντας σχολεία και νοσοκομεία και τροφοδοτεί σεχταριστικές εντάσεις, δημιουργώντας ένα τέλειο εργαλείο στρατολόγησης για τους εξτρεμιστές. Εκτός αυτού, δημιουργεί μια μαζική εισροή προσφύγων που υπάρχει φόβος να εισχωρήσουν στην ΙΣΙΣ και οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Συρία με κατεύθυνση στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Κοιτάζοντας το χάρτη της μάχης στη Συρία, οι Ρωσικοί εναέριοι βομβαρδισμοί έχουν αδιαφορήσει για την ΙΣΙΣ. Είτε αυτό είναι μια προσωρινή στρατηγική για να καλύψουν τον Άσαντ, μειώνοντας τη μεγαλύτερη απειλή του -τους μετριοπαθείς αντάρτες-, ή τελικά να αφήσει τη Δύση ανάμεσα σε δύο επιλογές Άσαντ και ΙΣΙΣ, αυτό μένει να φανεί. Αλλά προς το παρόν, η Ρωσική στρατηγική από τον αέρα, με τη βοήθεια δυνάμεων του Άσαντ, με συμμάχους Σιιτών και με τις YPG (Λαϊκή Μονάδα Προστασίας) πολιτοφυλακές στο έδαφος, παίζει πολιτικά και στρατιωτικά μέσα στα χέρια του ΙΣΙΣ στη Συρία.

Στις μάχες Βόρεια του Χαλεπίου, το ΙΣΙΣ είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί στρατιωτικά ενώ η Ρωσία ρίχνει βαριά χτυπήματα στο κοινό πόλεμο Άσαντ και ΙΣΙΣ κατά των αντιπάλων. Αυτά περιλαμβάνουν τάγματα στον πιο μετριοπαθή Ελεύθερο Συριακό Στρατό, όπως οι Τζάμπχα Σαμίγια, Φαϊλάκ Σαμ, Σουκούρ Τζαμπάλ, και Νουρ Ντιν Ζάνκι. Η στοχοποιημένη περιοχή, επίσης, έχει έντονη παρουσία για τις πιο ριζοσπαστικές, αλλά αντι-ΙΣΙΣ δυνάμεις, όπως Άχραρ αλ Σαμ, και συμμαχικές ομάδες της Αλ-Κάιντα και Τζάμπχαρ Νούσρα. Ακριβώς όπως η Ρωσία βομβάρδιζε τους αντάρτες αυτή την εβδομάδα, η ΙΣΙΣ ανακοίνωσε την παράδοση μερικών ανταρτών στις δυνάμεις της.

Η τακτική βοήθεια της Μόσχας  στον πλησιέστερο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, κάνει ένα τέλειο εργαλείο στρατολόγησης για εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου της ΙΣΙΣ. Το Δίκτυο της Συρίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τεκμηριώνει ότι ένας βομβαρδισμός της Ρωσίας έχει σκοτώσει περισσότερους αμάχους τον περασμένο μήνα στη Συρία (από τον  Άσαντ και την ΙΣΙΣ). Αυτές οι τακτικές έχουν περισσότερο μεγεθυνθεί με τις πρόσφατες κατηγορίες στόχευσης νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του σχολείου στην Ιντλίμπ την περασμένη Δευτέρα από τη Ρωσία. Για να προσθέσει λάδι στη φωτιά, οι συμμαχίες της Ρωσίας στο έδαφος με σιιτικές πολιτοφύλακες και πληρεξούσια του Ιράν επιβάλλουν άμεσα τη θρησκευτική αφήγηση του ΙΣΙΣ, ότι αυτό είναι ένας πόλεμος ενάντια σε σουνίτες, υποκινούμενους από τη Δύση και ότι μόνο ο κανόνας του Χαλιφάτου μπορεί να φέρει δικαιοσύνη.

Πλεονέκτημα της ΙΣΙΣ

Για τους αρχάριους, είναι αυτή ακριβώς η σεχταριστική αφηγηματική και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του 2003 που γέννησαν την ΙΣΙΣ στο Ιράκ. Έχοντας χτιστεί στην σκέψη των δυσαρεστημένων σουνιτών, και στρατολογώντας με βάση τις τακτικές των ΗΠΑ στον πόλεμο από το στρατόπεδο κράτησης  Αμπού Γκράιμπ στη Φαλούτζα, το ΙΣΙΣ κατάφερε να χτίσει μια βάση στο Ιράκ, που εξαπλώθηκε αργότερα στη Συρία.

Ενώ η στρατηγική αντιεξέγερση των ΗΠΑ το 2007 και το 2008, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις σουνιτικές φυλές στο Ανμπάρ για να υπαναχωρήσουν την ΙΣΙΣ, η Ρωσική στρατηγική στη Συρία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η Μόσχα αποξενώνει τις σουνιτικές ομάδες που απειλούν το ΙΣΙΣ, ενώ κάνει μια συμμαχία με τον Άσαντ και τη τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ των οποίων οι ενέργειες έχουν βοηθήσει την οργάνωση να προσλάβει και να αναζητήσει το μονοπώλιο πάνω από τους σουνίτες.

Η εισροή των προσφύγων (λόγω Ρωσικών βομβαρδισμών) στην Τουρκία και στην Ευρώπη εμποτίζει ένα νέο στοιχείο στα πλεονεκτήματα του ΙΣΙΣ. Ακριβώς όπως περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τα Τουρκικά σύνορα, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιούσαν την αυξημένη ικανότητα του ΙΣΙΣ να διεισδύει σε όσους διαφεύγουν στην Ευρώπη. Ορισμένοι μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι αυτό είναι μέρος του σχεδίου της Μόσχας έτσι ώστε να φέρει προβλήματα σε Τουρκία και Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει οικισμό για τους Σύριους πρόσφυγες.

Η στρατηγική και η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Τουρκία για την υποστήριξη της κουρδικής YPG που η Άγκυρα τη θεωρεί τρομοκρατική, παγώνει επίσης κάθε αποστολή για την απελευθέρωση εδαφών από το ΙΣΙΣ στη Συρία. Με το YPG να επεκτείνει την παρουσία του στα Τουρκικά σύνορα, και έχοντας δυνάμεις των ΗΠΑ, των Αράβων συμμάχων και της Τουρκίας, που ενισχύουν την καταπολέμηση του ΙΣΙΣ, να είναι πολύ εξασθενημένες, κάθε σοβαρή επίθεση για την καταπολέμηση του ΙΣΙΣ στη Συρία έχει παραμεριστεί για την ώρα.

Το ΙΣΙΣ έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενο με την τρέχουσα στρατηγική της Ρωσίας στη Συρία, αρχίζοντας με το πεδίο εφαρμογής των στόχων της Μόσχας, τροφοδοτώντας της σεχταριστικές εντάσεις και περιορίζοντας ένα μεγαλύτερο συνασπισμό κατά του «ισλαμικού» κράτους. Οι επιπτώσεις των ενεργειών της Ρωσίας στη Συρία θα είναι απίθανο να περιοριστούν στις μάχες μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, και θα γίνουν αισθητές σε αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Joyce Karam

Μετ. Σαφίγια

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: