Η Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία κατά της τρομοκρατίας

Η Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία κατά της τρομοκρατίας είναι ένα βήμα που ήρθε πολύ αργά, αλλά για πρώτη φορά παρουσιάζονται ειδικοί μηχανισμοί για το συντονισμό μεταξύ Αραβικών και Ισλαμικών χωρών ώστε να αντιμετωπίσουν την εξτρεμιστική ιδεολογία και να κυνηγήσουν αυτούς που προκαλούν θανάτους με ολοκληρωμένο τρόπο, αφού η τρομοκρατία έχει γίνει διασυνοριακή και εθνική, και είναι σε θέση να πάρει σχήμα, σύμφωνα με τη φύση των κοινοτήτων, όπως από την Μπόκο Χαράμ στην καρδιά της Αφρικής, μέχρι την ομάδα Αμπού Σαγιάφ  στην Άπω Ανατολή, το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες αιματοχυσίας, και τρομοκράτησης πολιτών. Καλώς ήρθατε στο νέο επεισόδιο του Death Making.

===========

-Στο διάλογο σε αυτό το επεισόδιο του Death Making, έχουμε μαζί μας τον Δρ. Μουσταφά αλ Άνι, Διευθυντή Σπουδών Μονάδας Ασφάλειας στο Κέντρο Έρευνας του Περσικού Κόλπου. Καθηγητά καλώς ήρθατε μαζί μας εδώ στο στούντιο. Λοιπόν, τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση αυτής της στρατιωτικής συμμαχίας για την καταπολέμηση της Ισλαμικής τρομοκρατίας, η εικόνα έχει καταστεί σαφή σε αυτό το συνασπισμό; Τι είναι αυτό που τη διακρίνει;

– Από την αρχή, αυτή η συμμαχία έχει έρθει να καλύψει ένα κενό. Ο πραγματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει ξεκινήσει από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή το 2002. Ωστόσο από το 2002 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μια πραγματική νίκη επί της τρομοκρατίας, ώστε να υπάρχει ένα κενό, και υπάρχει μια αποτυχία στις διεθνείς προσπάθειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το έργο αυτό έχει δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, είναι το στοιχείο της ταυτότητας, η Ισλαμική ταυτότητα, και το δεύτερο είναι τα στοιχεία της φύσης, η στρατιωτική φύση. Αυτό δεν υπήρχε πριν από την άφιξη αυτού του έργου. Το έργο αυτό ήρθε να καλύψει μια συγκεκριμένη ανάγκη. Πρώτον, η απειλή των τρομοκρατικών ομάδων στρέφεται κυρίως εναντίον των Ισλαμικών χωρών και των κοινοτήτων στον κόσμο.

Ίσως το 99% των επιχειρήσεων και των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων απειλούν τον Ισλαμικό κόσμο. Αυτό που συνέβη στο Παρίσι, ή συνέβη οπουδήποτε αλλού αποτελεί μόνο το 1% του συνολικού αριθμού των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Ως εκ τούτου, είναι μια διαδικασία αυτο-άμυνας. Από την άλλη είναι το θέμα της Ισλαμικής ταυτότητας, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο. Παρά το γεγονός ότι ο Ισλαμικός κόσμος είναι το μεγαλύτερο θύμα της τρομοκρατίας, ωστόσο, κατηγορείται για την υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτή είναι μια απάντηση στις κατηγορίες δηλώνοντας ότι ο Ισλαμικός κόσμος θα οδηγήσει αυτή τη μάχη. Τα άλλα στοιχεία είναι η αποτυχία των άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών συμμαχιών, περιφερειακών συμμαχιών, οι συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του κόσμου, τα οποία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια και μια νέα ιδέα. Ένα άλλο στοιχείο είναι η φύση της τρομοκρατικής απειλής, η οποία έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι πλέον μια απειλή για την ασφάλεια, δηλαδή ένα πρόσωπο που διαπράττει μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με ζώνη εκρηκτικών εδώ ή μια επιχείρηση δολοφονίας εκεί. Τρομοκρατικές ομάδες ελέγχουν χώρες, και κατέλαβαν μεγάλες πόλεις, και έχουν παραδοσιακές άμυνες, και στρατιωτικά μέσα, άρα, υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί αυτό το κενό. 

-Εντάξει, ας συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα δύο σημεία. Όταν μιλάμε για μια ισλαμική συμμαχία, αυτή η συμμαχία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα αθωώνοντας την Ισλαμική θρησκεία από την τρομοκρατία, που ορισμένοι προσπαθούν να συνδέσουν με τον Ισλαμικό κόσμο; Την ονομάζουν Ισλαμική τρομοκρατία.

-Αυτό που λέμε σε αυτό το έργο είναι ότι πρόκειται να ηγηθεί μιας διεθνής προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού έχουμε κουραστεί πλέον με τις επιχειρήσεις.Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτός ο μήνας, σηματοδότησε το πέρασμα είκοσι χρόνων από την πρώτη επιχείρηση των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Μετά από είκοσι χρόνια Αμερικανικών προσπαθειών, η Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει γίνει μεγαλύτερη και ισχυρότερη σε σύγκριση με πριν από είκοσι χρόνια.

Άρα τι είναι αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί; Η Ισλαμική ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για έναν απλό λόγο, εμείς λέμε ότι θα δώσουμε τη στήριξή μας στην Ισλαμική ταυτότητα για να αγωνιστούμε για αυτό που αποκαλούν Ισλαμική τρομοκρατία, η οποία απειλεί εμάς κυρίως. Πιστεύω ότι η Ισλαμική ταυτότητα είναι πολύ σημαντική. Είμαστε χαμένοι στη διεθνή ταυτότητα. Συμμετείχαμε σε διεθνείς συμμαχίες και δεν είχαμε μια συγκεκριμένη θέση. Μέσα από αυτό το έργο, προσπαθούμε να πούμε ότι έχουμε συγκεκριμένες θέσεις προσπάθειών και ειδικών, και αυτή είναι η απάντηση σε όλες τις κατηγορίες. Είμαστε μέρος του αγώνα κατά της τρομοκρατίας όχι μέρος της τρομοκρατίας.

Λοιπόν, σε σχέση με το δεύτερο σημείο: η στρατιωτική συμμαχία, γνωρίζουμε ότι κάποιοι πόλεμοι ξεκίνησαν εναντίον των εξτρεμιστικών οργανισμών κάτω από συνθήματα πληροφοριών και ασφάλειας. Υπάρχει κάποια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο ονομάτων ή στη ποιότητα της μάχης από τις ασφαλιστικές και στρατιωτικές πλευρές; Υπάρχει μια ριζική αλλαγή στη δομή του έργου. Το έργο αυτό θα πρέπει να βασίζεται σε μια στρατιωτική βάση, που σημαίνει δυνάμεις που είναι στρατιωτικά  ικανές, έχουν μοναδικές στρατιωτικές ικανότητες, και όχι δυνατότητες ασφάλειας οι οποίες διαφέρουν ριζικά. Μιλάμε για μια δύναμη του αέρα, μια ναυτική δύναμη, ειδικές δυνάμεις, όλα τα μέρη των στρατιωτικών δυνάμεων με τη στρατιωτική έννοια και όχι με την έννοια της ασφάλειας. Πιστεύω ότι μιλάμε για μια ριζική αλλαγή αυτής της φύσης. Τώρα ο κύριος λόγος για την αποτυχία της αντιμετώπισης του ISIS, είναι ότι από την εμφάνιση του ISIS και μέχρι σήμερα, το ISIS έχει αντιμετωπιστεί μόνο με μέσα ασφαλείας. Το ISIS έχει γίνει μια στρατιωτική απειλή, με πραγματικές στρατιωτικές δυνατότητες.

Νομίζω ότι το ISIS δεν θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, η στρατιωτική διάσταση εδώ είναι πολύ σημαντική. Η εύρεση των στρατιωτικών δυνατοτήτων συμπλρώνει… είναι μια διαδικασία ολοκλήρωσης που συμπληρώνει τις δυνατότητες ασφαλείας. Δεν μπορείς να παραμελήσεις τις δυνατότητες ασφάλειας. Ωστόσο, είναι μια ολοκληρωμένη λειτουργία και υπάρχει ένα κενό στις στρατιωτικές δυνατότητες.

-Έχουμε μια διεθνή συμμαχία για να αντιμετωπιστεί το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, όμως, μέχρι τώρα αυτή η συμμαχία δεν κατόρθωσε να εξάλειψει αυτούς τους οργανισμούς. Επομένως, πώς αυτή η νέα συμμαχία θα πετύχει, ενώ οι μεγαλύτεροι διεθνείς συνασπισμοί, με τη συμμετοχή των μεγάλων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, απέτυχε;

-Νομίζω Αυτή η συμμαχία θα έρθει με την Ισλαμική ταυτότητα, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τουλάχιστον θα υπάρχει η στήριξη των λαϊκών κοινοτήτων, οι οποίες είναι τώρα κάτω από το νόμο του ISIS και άλλες οργανώσεις που ισχυρίζονται μια Ισλαμική ταυτότητα, οι οποίες προσπαθούν να τους σώσουν αυτή τη στιγμή. Είναι διαφορετική από την Αμερικανική ή τη Δυτική ταυτότητα. Η Ισλαμική ταυτότητα για αυτόν τον συνασπισμό μπορεί να ενθαρρύνει ένα μεγάλο αριθμό του πληθυσμού που είναι τώρα κάτω από το νόμο του ISIS να υποστηρίξει τη συμμαχία δεδομένου ότι ένα κόμμα που τους εκπροσωπεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο έχει έρθει για να τους σώσει και θα πραγματοποιήσει την αποστολή για λογαριασμό τους. Πιστεύω ότι αυτό το ψυχολογικό θέμα, η ψυχολογική διάσταση, ο ψυχολογικός πόλεμος είναι πολύ σημαντικός, ότι ο Ισλαμικός συνασπισμός θα πραγματοποιήσει την αποστολή, και όχι ένας διεθνής συνασπισμός που κατηγορήθηκε ότι δεν είναι σοβαρός  στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

– Εντάξει,  Δρ. Μουσταφά, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στη λίστα των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή τη συμμαχία. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία που συμμετέχουν σε αυτό το συνασπισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που ίσως δεν έχουν ένα μεγάλο μέγεθος στρατού ή στρατιωτικές ικανότητες σε στρατιωτικά μέσα για να εφαρμόσουν ή να διαδραματίσουν ένα σημαντικό και εξέχοντα ρόλο μέσα σε αυτό το συνασπισμό.

– Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι όλες οι χώρες είναι σημαντικές. Εάν μια χώρα δεν διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις, έχει γεωγραφική θέση ή μια υλικοτεχνική ικανότητα, ή δυνατότητες πληροφόρησης. Ακόμα και οι χώρες εκείνες που δεν υπερβαίνουν ένα μικρό νησί, η σημασία αυτού του νησιού στη στρατιωτική δράση, μιλάμε για στρατιωτική δράση, θα έχει μεγάλη σημασία από την άποψη της υλικοτεχνικής υποστήριξης. Θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία από την άποψη της παροχής πληροφοριών, ή για τη δημιουργία σταθμών στο έδαφός του, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κράτους και ανεξάρτητα από τη στρατιωτική του ικανότητα. Η στρατιωτική ικανότητα δεν θα είναι … Είναι ένα στοιχείο της στρατιωτικής δύναμης. Οι στρατιωτικές δυνάμεις χρειάζονται άλλες καίριας σημασίας δυνατότητες, όπως  γεωγραφική, υλικοτεχνική, και άλλες δυνατότητες. Αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία ολοκλήρωσης, προκειμένου να δώσουν στρατιωτικές δυνατοτήτες για τη νέα αυτή οντότητα. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι καμία χώρα δεν πρέπει να υποτιμάται. Τουλάχιστον η πρόθεση είναι πολύ σημαντική, και η ταυτότητα αυτών των χωρών ως Ισλαμική ταυτότητα είναι πολύ σημαντική. Έχουν υποβληθεί σε απειλή. Αυτές οι Ισλαμικές χώρες θα μπορούσαν να υπόκεινται στην ίδια απειλή. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι οι χώρες αυτές θα έχουν ένα ρόλο να παίξουν, και δεν θα έχουν ένα στρατιωτικό ρόλο, με την έννοια ότι έχουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατιωτική δράση.

-Εντάξει, Δρ. Μουσταφά, θα σταματήσουμε σε αυτό το σημείο για να περάσουμε σε ένα σύντομο διάλειμμα, μετά  θα συνεχίσουμε το διάλογό μας στο Death Making.

——

Καλώς ήρθατε και πάλι, και καλοσωρίζω τον επισκέπτη μου εδώ στο στούντιο τον Δρ. Μουσταφά Αλ Άνι, Διευθυντής Σπουδών Μονάδας Ασφάλειας στο Κέντρο Έρευνας του Περσικού Κόλπου. Καλώς ήρθατε και πάλι, Δρ. Μουσταφά. Μιλήσαμε για την Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία λεπτομερειακά στο πρώτο μέρος αυτού του επεισοδίου, ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα που εκκρεμούν και μια από αυτές τις ερωτήσεις είναι το θέμα της γεωγραφικής επέκτασης και η παρουσία πολλών τρομοκρατικών ομάδων που υπόκεινται στη γεωγραφία του συνασπισμού.

– Χωρίς Αμφιβολία, στην πραγματικότητα, παρά την Ισλαμική ταυτότητα αυτού του συνασπισμού, μιλάμε για μια διεθνή αποστολή. Ο συνασπισμός προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι μέρος του διεθνούς σχηματισμού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ότι αποτελεί βασικό ρόλο στην Ισλαμική ταυτότητα. Η γεωγραφική σκοπιά των επιχειρήσεων, χωρίς αμφιβολία, είναι από τη Βόρεια Αφρική, μέχρι Αφγανιστάν ή πέρα από το Αφγανιστάν. Θα πρέπει να έχετε κατά νου τις περιοχές που έχουν πληγεί από τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, αν όχι περισσότερα από είκοσι χρόνια, σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό, υπάρχει μια συσσωρευμένη εμπειρία, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, που γεωγραφικά έχει αναπτυχθεί.

Η γεωγραφική διαφοροποίηση οδήγησε σε μια διαφορά στην εμπειρία. Πράγμα που σημαίνει ότι η προσέγγιση της ομάδας που εργάζεται στην Αλγερία ή η προσέγγιση της ομάδας που εργάζεται στη Δυτική Σαχάρα, δεν είναι διαφορετικές από την ομάδα που έχει εργαστεί στην Υεμένη, ή στο Αφγανιστάν. Το ζήτημα της γεωγραφικής επέκτασης δίνει μεγάλη επέκταση τεχνογνωσίας.

 Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η διαφορά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην έλλειψη ενός ενιαίου οράματος για αντιμετωπιστεί ο εξτρεμισμός.

-Όχι, Η απάντηση σε αυτό είναι ότι το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει από την Αμερική μέχρι τον Καναδά και τη Βρετανία, ακόμη και αν υπάρχουν χιλιάδες μίλια μεταξύ των δύο χωρών, όταν ο στόχος είναι ενιαίος, και ο κίνδυνος είναι ενιαίος, ο κίνδυνος θα τους ενώσει επάνω. Έπειτα ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό που μας ενώνει να εργαστούμε για να τον αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι … το βλέπω αυτό με διαφορετικό τρόπο. Βλέπω ότι αυτή η διαφορά θα πρέπει να διαδραματίσει ένα μεγάλο ρόλο για να εμπλουτιστεί η εμπειρία. Επειδή η εμπειρία των στρατευμάτων, όπως της Αλγερίας, του Μαρόκου ή των δυνάμεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Μάλι είναι διαφορετική από τον πόλεμο της ερήμου. Αυτές οι ομάδες που εξαρτώνται από το λαθρεμπόριο όπλων, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τον έλεγχο των δρόμων της ερήμου, η εμπειρία των στρατευμάτων που άσκησαν τον αγώνα εναντίον τους, είναι εντελώς διαφορετική από την εμπειρία των στρατευμάτων που εργάστηκαν στην Υεμένη ή στο Αφγανιστάν. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια εμπειρία πλούσια σε πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη, εάν μια εγκατάσταση από μια κεντρική διοίκηση λάμβανε χώρα. Θα επωφεληθούν από τα διδάγματα του παρελθόντος αυτών των χωρών. Κάθε χώρα χωριστά, και η προσπάθεια να συνδυαστούν και να αναπτυχθεί μια στρατιωτική αρχή, δεσμευτικοί κανόνες, και μια ενιαία αρχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή.

-Εντάξει, Είναι γνωστό, ότι υπάρχουν τέσσερις πυλώνες σε αυτό το συνασπισμό. Υπάρχει o πνευματικός πυλώνας, o οικονομικός πυλώνας, ο πυλώνας πληροφοριών μέσω της χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων και η εξάντληση των πηγών, οι πηγές χρηματοδότησης, ενώ υπάρχει και ο στρατιωτικός πυλώνας. Η δυσκολία της στρατιωτικής πλευράς σε σχέση με τη διαχείριση των μαχών και οι αντιπαραθέσεις με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, σε ποιο βαθμό μπορεί ο συνασπισμός να ξεπεράσει αυτό το σημείο;

– Στην πραγματικότητα, η μεγάλη αποτυχία οδήγησε σε μια μεγάλη επιτυχία για την πνευματική πτυχή στην εμπειρία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό δημιούργησε μια επιτυχία σε άλλα πειράματα, στην εμπειρία της Αιγύπτου, στην εμπειρία της Ιορδανίας, καθώς και σε πειράματα ασφάλειας. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επιτυχία στη στρατιωτική εμπειρία. Το κύριο πρόβλημα για αυτό το έργο είναι οι τέσσερις πυλώνες, παρά το ότι η εστίαση είναι στη στρατιωτική διάσταση, δεν μπορούμε να περιορίσουσε μόνο τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη στρατιωτική πλευρά. Όλοι οι τέσσερις πυλώνες θα πρέπει να ακολουθηθούν, παρά το γεγονός ότι είναι πυλώνες της ασφάλειας, και όχι στρατιωτικοί, από το τμήμα ασφαλείας. Παρ ‘όλα αυτά, πιστεύω ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον να υπάρχει πνευματική εμπειρία και υλικό τεχνογνωσίας, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη στρατιωτική προσπάθεια. Ωστόσο, η στρατιωτική προσπάθεια είναι αυτό που ήρθε ως όρος να χρησιμοποιηθεί στην Ισλαμική Στρατιωτική Συμμαχία. Η εστίαση … Το βασικό κενό του παρόντος είναι ο στρατός, για το λόγο αυτό πιστεύω ότι η επικέντρωση σε αυτόν θα είναι πολύ μεγάλη, και η πιθανότητα της επιτυχίας του δεν είναι κακή, για έναν απλό λόγο, που είναι ότι υπάρχει πειθαρχία στα στρατιωτιωτικά ιδρύματα. Τα στρατιωτικά θεσμικά όργανα απέδειξαν την ικανότητά τους να έρθουν μαζί περισσότερο από ό, τι τα άλλα θεσμικά όργανα. Δεν υπάρχει καμία ευαισθησία μεταξύ τους, όπως υπάρχει σε άλλα ιδρύματα.

Για το λόγο αυτό, η επιτυχία θα μπορούσε να είναι σύμμαχος σε αυτού του είδους την εργασία. Υπάρχει ένα σημαντικό δηλωμένο σημείο, ότι το σημείο εισόδου του κάθε οργανισμού ή οποιαδήποτε χώρας, συγκεκριμένα σε αυτό το συνασπισμό, θα πρέπει να είναι με την έγκρισή του και δεν είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις υπάρχουν σε χώρες που δεν είναι συνδεδεμένες με αυτόν τον συνασπισμό, με κορυφή τη Συρία, για παράδειγμα, η Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία θα παρέμβει στη Συρία να αντιμετωπίσει το ISIS με άμεσο τρόπο, είτε με το να παρέμβει στο πλαίσιο μιας διεθνούς κάλυψης, αυτή τη φορά καθοδηγούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τρομοκρατία είναι σα μια ασθένεια. Δεν αναγνωρίζει γεωγραφικά σύνορα, και δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της κυριαρχίας. Η τρομοκρατία είναι παρόμοια με το νερό, αναζητά ένα ξηρό μέρος και προσπαθεί να το κατακλύσει.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ISIS ξεκίνησε σε ένα μικρό χωριό έξω από το εξωτερικό Φαλούτζα. Τώρα, όταν μιλάμε για το ISIS, έχει καταλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η οποία είναι το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας, και κυβερνά οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το νόμο του ISIS. Έτσι, αν ένα κόμμα έρθει και μου πει ότι δεν ενδιαφέρεται γιατί είναι μακριά, ο κίνδυνος δεν το αφορά, διότι ο κίνδυνος είναι στη Συρία και σε άλλα μέρη, και το θέμα δεν τον αφορά άμεσα, τότε η απάντησή μου θα είναι: μια μέρα θα το αφορά. Το θέμα είναι θέμα χρόνου. Η μη συμβολή σε αυτό το θέμα θα οδηγήσει στην άφιξη του κινδύνου. Αυτό είναι ένα γεγονός,και είναι μια πραγματικότητα. Έτσι, νομίζω ότι είναι η φύση της τρομοκρατίας να μην αναγνωρίζει γεωγραφικά σύνορα. Το ISIS γιατί δεν πραγματοποίησε επιχειρήσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις; Έχει φτάσει σε αυτές τις πόλεις τώρα, και θα φτάσει σε άλλες πόλεις, εφ ‘όσον δεν υπάρχει μια ενιαία προσπάθεια και μια αίσθηση συλλογικής ευθύνης.

– Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει στις Ισλαμικές χώρες, δίνοντας στην οργάνωση αυτή να επιτεθεί από το κέντρο του Ισλαμικού κόσμου, για να διαλύσει αυτές τις χώρες  και τους οργανισμούς στην περιοχή.

– Ακριβώς το ISIS ήρθε με το έργο της ίδρυσης του Ισλαμικού Κράτους ως εναλλακτική λύση για τα υπάρχοντα Ισλαμικά κράτη. Οι επιχειρήσεις του ISIS στο Παρίσι, στη Γαλλία ή Γερμανία είναι πράξεις αντιποίνων και όχι ενέργειες για αλλαγή. Η απειλή του ISIS την περιοχή φέρει το χαρακτήρα της αλλαγής, δεδομένου ότι προσπαθεί να καταστρέψει την υπάρχουσα οντότητα και τις κοινωνίες των χωρών αυτών και να δημιουργήσει μια κατάσταση υπό τις διαταγές του. Για το λόγο αυτό, είναι μια απειλή για όλες τις Ισλαμικές χώρες, χωρίς εξαίρεση. Οι φιλοδοξίες του ISIS δεν στέκονται στα σύνορα της Συρίας ή του Ιράκ, της Μοσούλης ή της Αλ Ράκα. Το θέμα είναι θέμα χρόνου. Σε περίπτωση νίκης του, ή της παραμονής του  σε αυτές τις περιοχές, θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Ο Ισλαμικός κόσμος είναι μια κεντρική περιοχή, στην οποία θα αναλάβει τις δραστηριότητές της.

-Δρ. Μουσταφά, έχετε  αναφερθεί σε ένα σημαντικό σημείο λέγοντας ότι ο συνασπισμός ήρθε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αποτυχία στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της διεθνής τρομοκρατίας. Ωστόσο, είτε μας αρέσει είτε όχι υπάρχει μια διεθνής παρέμβαση στην Αραβική και Ισλαμική περιοχή, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και συγκεκριμένα στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και σε πολλές Ισλαμικές και Αραβικές περιοχές. Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του συνασπισμού; Είναι για το συντονισμό, την συμπλήρωση ενός κενού, ή τη διακοπή παρεμβάσεων αυτού του είδους; Υπό ποια ονόματα;

Σε περίπτωση που αυτός ο συνασπισμός δει το φως, και αποδείξει την αξία του στην πράξη, πιστεύω ότι θα μειώσει σημαντικά ξένες επεμβάσεις. Η επιτυχία θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον που λέει: Έχετε προσπαθήσει αλλά αποτύχατε, ενώ έχω προσπαθήσει και πέτυχα, οπότε η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μείνει, όπως ακριβώς και το θέμα της Awakenings (μια συμμαχία για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα) στο Ιράκ το 2007. Ποιος ήταν πίσω από την κατάργηση της Αλ-Κάιντα στη δυτική περιοχή της Ανμπάρ; Ήταν οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι ο Αμερικανικός στρατός. Ο στρατός των ΗΠΑ είχε διακόσιες χιλιάδες μαχητές στο έδαφος, και δεν μπορούσε να εξαλείψει την Αλ-Κάιντα. Οι ντόπιοι πέτυχαν την εξάλειψη της Αλ-Κάιντα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι της χώρας τους γνωρίζουν καλύτερα. Πιστεύω ότι αν αυτή η συμμαχία ήταν σε θέση να αποδείξει την αξία της στη πράξη,  βασισμένη στο συντονισμό μεταξύ των μελών της, και αποδείκνυε στη διεθνή κοινότητα ότι είναι η πραγματική εναλλακτική λύση για την αποτυχία των διεθνών συμμαχιών, οι ξένες παρεμβάσεις θα ήταν πολύ μικρές, και θα είχαμε στα χέρια μας το βασικό επιχείρημα για να τους πούμε: Έχετε αποτύχει και έχουμε πετύχει.

– Μουσταφά Αλ Άνι, Διευθυντά των Σπουδών Μονάδας Ασφάλειας στο Κέντρο Έρευνας του Περσικού Κόλπου, σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας σε αυτό το επεισόδιο για ένα σημαντικό σημείο και θέμα, το οποίο είναι η Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έχουμε φτάσει στο τέλος αυτού του επεισοδίου του Death Making. Σας ευχαριστώ που παρακολουθήσατε. Αντίο

Πηγή: αλ Αραμπίγια

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: