Τρομοκρατία: μακροπρόθεσμες – βραχυπρόθεσμες απειλές, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

– Μακροπρόθεσμη απειλή: 

Κάθε είδους ασυλία και ανεκτικότητα προς την ιδεολογία των λεγόμενων Ισλαμιστικών κινημάτων του 20ου αιώνα, οπου εκφράζεται και προπαγανδίζεται κυρίως από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή. Δείτε περισσότερα για την ιστορία αυτών των κινημάτων στο βιβλίο μας «Εισαγωγή στην Ισλαμική αιρεσιολογία», σελ. 15

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της παιδείας των νέων Μουσουλμάνων και την προστασία τους από τέτοιες ιδεολογίες. Πράγματι, η νεολαία είναι ο πρώτος στόχος και το μέλλον και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τους νέους από κάθε είδους Χαριτζητική ρητορική. Ο Άημαν αλ Ζαουάχρι, ο μέντορας του Μπίν Λάντεν είχε δηλώσει:

«Στην εποχή μας παρατηρείτε ένα νέο φαινόμενο το οποίο συνεχώς αυξάνεται και κερδίζει έδαφος: Είναι οι νέοι μαχητές που εγκαταλείπουν τις οικογένειες τους, τις δουλειές τους, τις χώρες τους, τις περιούσιες τους και τις σπουδές, για να κάνουν Τζιχάντ στους απίστους»[1]

Το κάλεσμα των εξτρεμιστών περιστρέφεται συνεχώς στην εγκαθίδρυση ενός ουτοπικού «Ισλαμικού» κράτους το οποίο (σύμφωνα με αυτούς) θα έρθει από μια ιδεολογική επανάσταση πρώτα και έπειτα θα ακολουθηθεί από μια βίαιη. Για να φτάσουν σε αυτό, υιοθετούν μεθοδολογίες μοντέρνες (ως προσέγγιση) και τις καλύπτουν με τον μανδύα του Ισλάμ.

Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να δελεαστεί ο αδαής νέος Μουσουλμάνος η ακόμα και αυτός που πρόσφατα έχει ασπαστεί το Ισλάμ, μιας και συνήθως αυτά τα άτομα είναι ευάλωτα απέναντι σε μια δυτική κοινωνία, τα οποία όχι απλά δεν τα προστατεύει αλλά τα περιθωριοποιεί με Ισλαμοφοβικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. 

Να σημειωθεί ότι η αντί-ισλαμική ρητορική αποξενώνει περεταίρω τους Μουσουλμάνους ενώ οι κοινωνικά ευαίσθητοι κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των εξτρεμιστών. Εν ολίγοις, η Ισλαμοφοβία και η αντι-Ισλαμική ρητορική έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα τερατουργήματα της λεγόμενης «Ισλαμιστικής» απειλής.

Οι περιθωριοποιημένοι και οι αδαείς Μουσουλμάνοι σε μια κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια δυτική, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενστερνιστούν ένα ριζοσπατικοποιημένο κάλεσμα το οποίο επιτρέπει την αιματοχυσία αθώων ανθρώπων, μιας και έχουν πεποισθεί από τους αρχηγούς τους ότι όλη η Δύση είναι τόπος πολέμου που αναγκαστικά πρέπει να υπάρχει σύγκρουση. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά οταν απουσιάζει το κομμάτι της Ορθόδοξης Ισλαμικής παιδείας από κατάλληλους λόγιους Μουσουλμάνους, από ειδικευμένους Μουσουλμάνους θεολόγους και από ιεραποστόλους.

Από την άλλη δεν πρέπει να αγνοούμε, ως σημαντική αιτία ριζοσπαστισμού, τον άδικο Δυτικό ιμπεριαλισμό. Σίγουρα, η Δύση έχει διαπράξει πολλά λάθη και αδικίες απέναντι στον Ισλαμικό κόσμο και έχει δώσει το κατάλληλο πάτημα για να δημιουργηθεί η λεγομένη Ισλαμιστική – πιο σωστά Χαριτζητική (και όχι Ισλαμική) τρομοκρατία.

-Βραχυπρόθεσμη απειλή:

Η βραχυπρόθεσμη απειλή εντοπίζεται στην εκκολαπτόμενη Χαριτζητική συμπεριφορά, νοοτροπία και ρητορική περί αιρετικού Τζιχάντ. Είναι η προπαγανδιστική αφήγηση του ριζοσπαστικοποιημένου που επικεντρώνεται στην αρετή της ένοπλης επίθεσης, εναντιώνεται (παράνομα) στις αρχές, στο σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και αποκαλεί άπιστους όλους τους Μουσουλμάνους κυβερνήτες. Με άλλα λόγια είναι το αποτέλεσμα της γαλούχησης στην ιδεολογία του Σάγιεντ Κούτμπ. Επιπλέον, ένα ένοχο σημάδι που δηλώνει βραχυπρόθεσμη απειλή, είναι όταν αποφεύγει ένας ύποπτος να κατακρίνει τις τρομοκρατικές ενέργειες των Χαριτζητών (ΙΣΙΣ, Αλ Κάιντα,) η ακόμα χειρότερα να επικροτεί τις πρακτικές τους.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί Σάλαφ ους Σαάλιχ -αρ Ραχμάν
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

[1] Εφημερίδα, αλ Σάρκ αλ Άουσατ, Δεκέμβριος 2001

2 σκέψεις σχετικά με το “Τρομοκρατία: μακροπρόθεσμες – βραχυπρόθεσμες απειλές, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Add yours

  1. «Κάθε είδους ασυλία και ανεκτικότητα προς την ιδεολογία των λεγόμενων Ισλαμιστικών κινημάτων του 20ου αιώνα…»

    Όλα τα κινήματα όμως; Θέλω να πω, για όλα τα κινήματα ισχύει αυτό;;;;

    1. Τα «Ισλαμιστικά» κινήματα τα οποια σημάδεψαν τον 20 αιώνα ειναι τα πολιτικοποιημένα τα οποια αναγέννησαν και τον Χαριτζητησμό.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: