OHE: Έρευνα αποκαλύπτει τις πηγές Ριζοσπαστικοποίησης – Η ΙΣΙΣ υστερεί σε γνώση και βασικής κατανόησης περί Ισλάμ

Οι νέοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να αγωνιστούν για τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία προέρχονται κυρίως από μειονοτικές ομάδες, έχουν χαμηλά επίπεδα μορφωτικού επιπέδου και «στερούνται βασικής κατανόησης της πραγματικής σημασίας του τζιχάντ ή ακόμα και της ισλαμικής πίστης«, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Μια μελέτη για το Γραφείο Αντιτρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι παρά τους ισχυρισμούς τους ότι προστατεύουν τους Μουσουλμάνους, οι περισσότεροι από τους επιστρεφόμενους μαχητές ήταν «αρχάριοι» στη θρησκεία τους και κάποιοι δεν ήξεραν πώς να προσεύχονται σωστά.

«Οι περισσότεροι είδαν τη θρησκεία τους ως προς το κομμάτι της απόδοσης δικαιοσύνης και το αίσθημα της αδικίας και όχι ως προς την ευσέβεια και την πνευματικότητα», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 43 άτομα από 12 χώρες.

Διαπίστωσαν ότι ένας τυπικός μαχητής «είναι πιθανότατα άνδρας, νέος και σε μειονεκτική θέση οικονομικά, εκπαιδευτικά και από την άποψη της αγοράς εργασίας».

«Είναι επίσης πιθανότερο να προέρχεται από περιθωριοποιημένο υπόβαθρο, τόσο από κοινωνική όσο και από πολιτική άποψη», πρόσθεσε.

«Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και είπαν ότι η ζωή τους δεν είχε νόημα».

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων έφθασαν στη Συρία, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να φύγουν, ενώ άλλοι εμποδίστηκαν από τις αρχές στη χώρα τους ή σταμάτησαν καθ ‘οδόν.

Παρά την έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, οι συγγραφείς εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι μόνο επτά χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη μελέτη – τρεις από την ΕΕ και τέσσερις από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο καθηγητής Χάμαντ αλ Σαίντ του Πανεπιστημίου Μετροπόλιταν του Μάντσεστερ και ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Ρίχανρτ Μπάρετ συναντήθηκαν με τους περισσότερους που επέστρεψαν στη φυλακή ή οποίοι ήταν και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η πλειοψηφία των συνεντευξιαζόμενων μαχητών, οι οποίοι επιχείρησαν να συμμετάσχουν σε ομάδες όπως η ΙΣΙΣ, η θυγατρική της Αλ Κάιντα Jabhat al-Nusra και η τζιχαντιστική Ahrar al-Sham, προέρχονταν από προβληματικές οικογένειες σε υποβαθμισμένες περιοχές πόλεων όπου «απομονώθηκαν από την κοινωνική, και πολιτική δραστηριότητα «.

«Η θρησκευτική πεποίθηση φαίνεται να έχει διαδραματίσει ελάχιστο ρόλο στην κινητοποίηση αυτού του δείγματος», ανέφερε η έκθεση, λέγοντας ότι οι οικονομικοί παράγοντες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς οι τρομοκρατικές ομάδες υποσχέθηκαν μισθούς, σπίτια και ακόμη και συζύγους.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν προηγούμενη έρευνα χρησιμοποιώντας έγγραφα της ΙΣΙΣ, από τα οποία προκύπτει ότι οι περισσότεροι στρατολόγοι πιστεύουν ότι έχουν μόνο «βασική/τυπική» γνώση του νόμου της Σαρία και προειδοποιήσεις για μια αυξανόμενη σχέση εγκληματικότητας-τρομοκρατίας, καθώς οι βίαιοι εγκληματίες ταξιδεύουν στη Συρία με την ελπίδα της «εξιλέωσης».

Μετά τη διακήρυξη του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους το 2014, η ομάδα παρήγαγε μια τεράστια προπαγάνδα που επιδιώκει να προσελκύσει Μουσουλμάνους με την υπόσχεση της ζωής χωρίς την δυτική καταπίεση, που θα ζούνε με άνεση και ειρήνη.

Τα ρόδινα βίντεο προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια ουτοπική ύπαρξη, δείχνοντας χαμογελαστούς μαχητές που ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία, η γεωργία και ακόμη και με παρασκευή πίτσας, καθώς οι δυτικοί μαχητές χρησιμοποίησαν το Twitter για να μεταδώσουν εικόνες ανακτόρων, πισίνες και ακριβών αυτοκινήτων που παρείχε το «χαλιφάτο».

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΙΣ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η προπαγάνδα άσκησε ισχυρή έλξη σε νέους άντρες που αισθάνονταν ότι έχουν μικρές προοπτικές στο σπίτι, ειδικά όταν συνδυάζονταν με παράπονα και επιθυμία προστασίας των σουνιτών Μουσουλμάνων στις περιοχές της Συρίας που στοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Για ορισμένους, αυτή η αίσθηση της αδελφοσύνης ενισχύθηκε από μια αίσθηση θρησκευτικής υποχρέωσης», ανέφερε.

«Οι ερωτηθέντες αυτής της έρευνας ισχυρίστηκαν ότι δεν πήγαν στη Συρία με σκοπό να γίνουν τρομοκράτες ούτε επιστρέφουν με αυτό το σκοπό».

Παρά το ρόλο της προπαγάνδας η έκθεση διαπίστωσε ότι μεταξύ των ερωτηθέντων μαχητών, το διαδίκτυο διαδραμάτισε «έναν πολύ λιγότερο σημαντικό ρόλο ως ανεξάρτητη πηγή ριζοσπαστικοποίησης από ό, τι γενικά υποθέτεται και ασφαλώς πολύ λιγότερο σημαντικό ρόλο από την επαφή με την πραγματική ζωή «.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι ενδεχόμενοι τζιχαντιστές πήγαν στο διαδίκτυο για να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν τις ιδέες που είχαν ήδη αποκτήσει ρίζες, προσθέτοντας ότι: «Το διαδίκτυο έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην ενίσχυση μιας απόφασης που είχε παρθεί ήδη εν μέρει».

Πολύ σημαντικότεροι ήταν οι κύκλοι φιλίας και τα κοινωνικά δίκτυα γύρω από τα τζαμιά, τις φυλακές, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις γειτονιές ή το χώρο εργασίας – ένα συμπέρασμα που υποστήριξε μεγάλος αριθμός γνωστών Βρετανών μαχητών που ήταν μέρος ριζοσπαστικών δικτύων ή έφυγαν από τη χώρα με φίλους και συγγενείς.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι η πολιτική ταυτότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση, προειδοποιώντας για «σημαντικές πολιτικές συνέπειες» που προκύπτουν από την εκλαμβανόμενη αδικία και τις διακρίσεις.

Πρόσθεσε: «Η κακή διακυβέρνηση, ιδίως η παραβίαση του κράτους δικαίου, οι κοινωνικές πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις, ο πολιτικός αποκλεισμός ορισμένων κοινοτήτων … η παρενόχληση από τις αρχές ασφαλείας και η κατάσχεση διαβατηρίων ή άλλων εγγράφων ταυτότητας, συμβάλλουν σε αισθήματα απελπισίας, δυσαρέσκειας και εχθρότητας προς την κυβέρνηση και παρέχουν γόνιμο έδαφος για τη στρατολόγηση τρομοκρατών».

Αν και οι αναφορές τους είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες, αρκετοί φυλακισμένοι πρώην μέλη της ΙΣΙΣ έχουν κατηγορήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας για τη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Ο Χάρι Σάρφο, ένας Γερμανός μαχητής που μεγάλωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντάχθηκε στην ΙΣΙΣ για τρεις μήνες το 2015, δήλωσε στην Independent την εμπειρία του από εφόδους της αστυνομίας και παρενοχλήσεις από την τοπική κοινότητα, αφού έγινε ύποπτος ως εξτρεμιστής που οδηγήθηκε στη Συρία.

«Ο φίλος μου συνέχισε να μου λέει: ‘Αυτό είναι που παίρνεις όταν είσαι Μουσουλμάνος στη Δύση, ειδικά στη Γερμανία. Είστε μαύροι και Μουσουλμάνοι, η γυναίκα σου καλύπτεται, τι περιμένετε; Θεωρούν ότι είσαι ένας τρομοκράτης. Πρέπει να πάτε και να ζήσετε στο Ισλαμικό Κράτος, όπου προστατεύονται όλα τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων. Η ζωή για σας εδώ τελείωσε’, υπενθύμισε. «Τότε, όλα όσα είπε είχαν νόημα.»

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί και για την αμφιλεγόμενη στρατηγική Prevent της κυβέρνησης, η οποία θεωρείται από ορισμένους ότι είναι διχαστική και διακριτική, ενώ η ίδια η ΙΣΙΣ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αεροπορικές επιδρομές στην επικράτειά της, δημοσιεύοντας γραφικές εικόνες νεκρών παιδιών παράλληλα με εκκλήσεις για παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις .

Καθώς η ΙΣΙΣ έχει ωθηθεί πίσω στο Ιράκ και τη Συρία, οι διαδρομές προς στα εδάφη της έχουν κλείσει και οι κλήσεις της ομάδας στους υποστηρικτές της για να ταξιδέψουν στο «χαλιφάτο», έχουν σε μεγάλο βαθμό διακοπεί, με σκοπό να υποκινήσουν επιθέσεις στις πατρίδες τους στη Δύση.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η αποτυχία του κρατικού σχεδίου της ΙΣΙΣ θα αποδυναμώσει το θέλημα σε πιθανούς νεοσύλλεκτους, αν και οι μαχητές στο δείγμα του ΟΗΕ βρέθηκαν «απογοητευμένοι» από την ομάδα ακόμη και στο αποκορύφωμά της.

Η έκθεση ανέφερε ότι έφυγαν από τη Συρία λόγω της «πραγματικής τους απογοήτευσης και  στέρησης δικαιωμάτων από την τρομοκρατική οργάνωση που εντάχθηκαν», αισθάνθηκαν αποξενωμένοι από την ομάδα και τους τοπικούς Σύριους, τους θανάτους φίλων ή τις κλήσεις των αγαπημένων τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνα θα βοηθήσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο να βελτιώσουν τα προγράμματα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού που εμποδίζουν τους ανθρώπους από τη σκέψη της ένταξής τους στην ΙΣΙΣ και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και την ασφαλή επανένταξη εκείνων που επιστρέφουν από τα εδάφη της ομάδας.

Με περίπου 25.000 ξένους μαχητές από περισσότερες από 100 χώρες που ταξιδεύουν στη Συρία, υπάρχει ανησυχία για μια πιθανή εισροή τζιχαντιστών καθώς η ΙΣΙΣ χάνει έδαφος συμπεριλαμβανομένης της ντεφάκτο πρωτεύουσάς της Ράκκα.

Η πόλη είναι εντελώς σφραγισμένη και υπό βαρύ βομβαρδισμό από τον Αμερικανικό συνασπισμό και η ΙΣΙΣ είναι γνωστό ότι σκοτώνει οποιονδήποτε πιάνεται προσπαθώντας να λιποτακτήσει, οδηγώντας τους αναλυτές να αναμένουν ότι ο αριθμός των νεοσύλλεκτων που διαχειρίζονται τη διαφυγή θα είναι μικρός.

«Όλοι οι επαναπατριζόμενοι δεν παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό απειλής», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι δεν θα αντιμετωπίζονται όλοι οι πρώην μαχητές ως υψηλοί κίνδυνοι,  «ριζοσπαστικοποιώντας έτσι αυτούς που αποτελούν χαμηλή απειλή  με αδικαιολόγητες διώξεις».

Ο καθηγητής Αλ Σαίντ και ο κ. Μπάρετ ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι πρώην τρομοκράτες θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρές φωνές εναντίον των ομάδων που ενώθηκαν κάποτε, προσθέτοντας: «Οι κυβερνήσεις θα χρειαστούν να ελέγξουν τους επαναπατριζόμενους για να εντοπίσουν τους πιο επικίνδυνους μεταξύ τους καθώς και για να επιλέξουν αξιόπιστα και έμπιστα άτομα που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αφηγήσεις των στρατολογήσεων.»

Η ΙΣΙΣ εντείνει σήμερα τις προσπάθειές της για να δυσφημίσει τους λιποτάκτες και χαρακτήρισε τον Σάρφο σε ένα πρόσφατο περιοδικό προπαγάνδας «ανόητοι που ξέφυγαν» εξαπλώνοντας «ψέματα και ανακρίβειες».

Ενώ οι επιστρεφόμενοι αλλοδαποί μαχητές ήταν μεταξύ των πιο θανατηφόρων τρομοκρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του «super cell» που πραγματοποίησε τις επιθέσεις του Παρισιού και των Βρυξελλών – η απειλή από υποστηρικτές της ομάδας, οι οποίοι έχουν αποτραπεί να υλοποιήσουν την επιθυμία τους να ταξιδέψουν στη Συρία, αυξάνεται.

Ο αρχηγός σπείρας του Λονδίνου Khuram Butt, ο δράστης της επίθεσης της εκκλησίας Normandy, Abdel-Malik Petitjean και ο Michael Zehaf-Bibeau, που πυροβόλησαν έναν Καναδέζο στρατιώτη νεκρό έξω από το μνημείο πολέμου της χώρας, συγκαταλέγονται μεταξύ των αποτυχημένων ξένων μαχητών που επέλεξαν να ξεκινήσουν επιθέσεις από την χώρα τους

«Είναι σημαντικό τουλάχιστον να μην υποτιμούμε τα κίνητρα και την αποφασιστικότητα εκείνων που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Συρία», κατέληξε η έκθεση.

«Δεν υπάρχει αρκετός χώρος για εφησυχασμό, αλλά ενώ ο κίνδυνος που προκύπτει από την επιστροφή ξένων τρομοκρατικών μαχητών είναι πραγματικός, δεν πρέπει να είναι υπερβολικός.»

«Μια πρακτική, αποτελεσματική και αναλογική απάντηση θα πρέπει να ξεκινήσει από την καλή κατανόηση των βασικών αιτιών του προβλήματος».

Independent.co.uk

Η μελέτη και η έρευνα που συντάχτηκε δεν λέει κάτι περισσότερο η λιγότερο από αυτά που κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει από το 2013 στο IslamForGreeks.org και στο AhmadEldin.blog:

  1. Το Ισλάμ είναι σχεδόν άγνωστο στους τρομοκράτες οι οποίοι υστερούν στο κομμάτι της Ισλαμικής παιδείας. Δεν κατανοούν έννοιες όπως «Τζιχάντ» και «Σαρία».
  2. Η Ισλαμοφοβική ρητορική και αφήγηση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων
  3. Η κοινωνική περιθωριοποίηση δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να λάβει μέρος και να γεννηθεί μια ριζοσπαστική ιδεολογία
  4. Τα προγράμματα και οι ενέργειες των υπηρεσιών ασφαλείας φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα – αυτό το στοιχείο πρέπει να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί καθώς θα το αναλύσουμε σε μελλοντικά άρθρα.
  5. Τέλος, αναιρείται με τον πιο εμφατικό τρόπο η τρομολαγνία πολλών «αναλυτών» που αγνοούν, ισοπεδώνουν ή σκοπίμως και ιδιοτελώς προπαγανδίζουν ψεύδη» με τις χοντροκομμένες «αναλύσεις»

Δείτε επίσης:

Γιατί η ΙΣΙΣ δεν ειναι Ισλαμική οργάνωση; 

 

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: