Μια γενική απάντηση σε όσους επιτίθενται στο Ισλάμ – يريدون ليطفئوا نور الله بأفواههم

Ακούμε συχνά, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, διάφορα για το Ισλάμ, για τον Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم και για το Κοράνι. Γράφονται άρθρα, αναλύσεις, απόψεις από πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, συγγραφείς, άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες πολιτικές ιδεολογίες, ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, άτομα που εξυπηρετούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές δεξαμενές σκέψεις. Όλοι τους έχουν να πουν κάτι για το Ισλάμ και όλοι τους αρθρογραφούν η προωθούν με τον λόγο τους την γνωστή προπαγάνδα κατά του Ισλάμ. Μια προπαγάνδα που υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους, που εξυπηρετεί τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα, που διαμορφώνει απόψεις πολλές φορές, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο πάτημα για να εισβάλουν σε χώρες της Μ. Ανατολής. Και στο τέλος οι διαμορφωτές/αναλυτές (προπαγανδιστές) λαμβάνουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση.

Η κριτική κατά του Ισλάμ συχνά απαρτίζεται από μυθιστορηματικές αφηγήσεις η στοιχεία που έχουν συνταχτεί με (πολεμική) πρόθεση και με συγκεκριμένη τάση (πολιτικές τάσεις, γεωπολιτικές τάσεις). Όταν γράφεις και λές κάτι με τέτοια πρόθεση, να κατηγορήσεις, να επιτεθείς σε κάποιον για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα του κύκλου που ανήκεις, η που σε πληρώνει, αδιαφορώντας για την αλήθεια/την πραγματικότητα των πραγμάτων, τότε παραποιείς την ιστορία και τα γεγονότα. Μυθιστοριοποιείς την ιστορία με τρόπο παραταξιακό.

Άρα, τι έχουμε και τι βλέπουμε συνεχώς; Μια παραταξιακή θεώρηση/αφήγηση της ιστορίας του Ισλάμ, του Προφήτη του Ισλάμ και των γεγονότων που περιβάλουν το Ισλάμ. Οι προπαγανδιστές είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες, κόμματα, παρατάξεις, γκρουπες,  που δεν επιθυμούν να καταγράψουν την πραγματικότητα η έστω να κάνουν μια ουδέτερη καταγραφή, όπως άλλωστε επιβάλει η ιστορική ερευνά και μελέτη, αλλά να παραποιήσουν για χάρη της ομάδας/δεξαμενής σκέψης/πολιτικής παράταξης, που ανήκουν.  Όλα γιαυτούς, περιστρέφονται γύρω από το συμφέρον, το πολιτικό και το κομματικό, το γεωπολιτικό το γεωστρατηγικό που μεταφράζεται και εξαργυρώνεται σε πολλά χρήματα. 

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα των επικριτών του Ισλάμ είναι ο ιστορικός αναχρονισμός που διαπράττεται. Ο ιστορικός αναχρονισμός είναι να βλέπεις τα γεγονότα του 7 αιώνα με κριτήρια του παρόντος. Αυτό είναι έγκλημα στην ιστορική καταγραφή, πράγμα που το συναντάμε κάθε φορά στις κριτικές κατά του Ισλάμ και κατά του Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم

Όποιος έχει ασχοληθεί με την έρευνα, όποιος έχει γράψει διδακτορική διατριβή, μονογραφίες που αφορούν ένα πρόσωπο η μια εποχή, το πρώτο πράγμα που κάνει, η οφείλει να κάνει, είναι να συντάξει ένα εισαγωγικό κεφάλαιο που θα μιλά για την ίδια την εποχή. Ερευνά την εποχή και δίνει το ιστορικό κλίμα. Σε περίπτωση που ο ερευνητής δει την εποχή εκείνη με τα δεδομένα του σήμερα, τότε διαπράττει το έγκλημα στην ιστορική αφήγηση που λέγεται ιστορικός αναχρονισμός. Οι επικριτές του Ισλάμ συχνά πέφτουν σε αυτήν την παγίδα.

Ένα άλλο πρόβλημα, και ίσως αυτό να είναι και το πιο σοβαρό για τους επικριτές πολέμιους, είναι ότι αν εξετάσει κάποιος τις γνώσεις τους περί Ισλαμικής Θεολογίας θα δει ότι κινούνται μεταξύ ολοκληρωτικής αμάθειας και ημιμάθειας (η οποία είναι χειρότερη από την αμάθεια). Προσεγγίζουν το Ισλάμ από ξενόφερτες πηγές, παραπέμπουν σε οριενταλιστές, σε πολιτικούς αναλυτές/προπαγανδιστές. Στην ουσία δεν παρουσιάζουν τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από μια δυτική ματιά προς το Ισλάμ.

Το Ισλάμ δεν μπορείς να το κατανοήσεις σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και δεν μπορείς να το προσεγγίσεις με κοινωνιολογικούς, ανθρωπολογικούς, πολιτικούς, θρησκειολογικούς ορούς και μεθοδολογίες. Ο πυρήνας του Ισλάμ είναι η θεολογία του η πιο σωστά η Άκιντα του, το δόγμα του, που απορρέει από το Κοράνι, την Σούννα του Προφήτη και το κατανοούμε όπως τα κατανόησαν οι μαθητές του Προφήτη και οι πρώτες πρωτορθόδοξες Ισλαμικές κοινότητες.

Τέλος, να αναφερθούμε και στους ερασιτέχνες επικριτές. Είναι αυτοί που σχολιάζουν στα social Media, σε ιστολόγια και ιστοσελίδες διάφορα Κορανικά χωρία η διάφορες ρήσεις του Προφήτη και έπειτα, χωρίς καμία κατανόηση και θεολογική γνώση του τι παραθέτουν, ασκούν πολεμική. Είναι το γνωστό ατόπημα που κάνει κάποιος όταν θέλει να συκοφαντήσει και να λασπολογήσει. Παραθέτει εκτός συμφραζομένων ένα χωρίο, μια ρήση και γενικεύει. Αυτό το συναντάμε συχνά με εδάφια του Κορανίου που μιλάνε για το Τζιχάντ. Παραθέτουν χωρία εκτός θεολογικών και ιστορικών συμφραζομένων. Είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να ανοίξει την Βίβλο, για παράδειγμα, και να παραθέσει μεμονωμένα εδάφια. Το αποτέλεσμα θα είναι τρομακτικό. Να παραθέσω για παράδειγμα τους πολέμους του Μωυσή, του Δαυίδ, οπου ο Θεός τους παρότρυνε να σφάξουν γυναίκες και παιδιά, να δούμε τους θεϊκούς νόμους της Τοράχ, να παραθέσω ακόμα και την Καινή Διαθήκη και να δούμε το πώς θα σφάξει ο Χριστός τους εχθρούς του στο δεύτερο ερχομό του και πως θα τους υποτάξει. Πως επίσης ο Ιησούς, με όλες αυτές τις σφαγές της Παλαιάς Διαθήκης, συμφωνούσε διότι: α) ήταν ο Θεός (υποτίθεται της Παλαιάς Διαθήκης) και β) τονίζει ο ίδιος (στα ευαγγέλια) ότι δεν ήρθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό Νόμο, και χιλιάδες άλλα παραδείγματα από εδάφια που παρουσιάζονται εκτός συμφραζομένων για να εξυπηρετηθεί το πολεμικό αφήγημα. Δείτε μερικά παραδείγματα στο βίντεο που ακολουθεί:

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: