Απάντηση σε υποστηρικτή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας – حقيقة الدولة العثمانية

بسم الله الرحمن الرحيم

Δέχτηκα ένα σχόλιο στο πρόσφατο βίντεο μου, στο οποίο παρουσίαζα το πραγματικό πρόβλημα στη Θράκη. Επιλέγω να απαντήσω με αυτόν τον τρόπο, σε βίντεο, (θα το βρείτε και σε γραπτή μορφή στο ιστολόγιο μου) διότι δεν ήθελα να αρκεστώ απλά σε μια παράγραφο συνοπτική ως σχόλιο, αλλά να απαντήσω λεπτομερειακά.

Όπως φαίνεται το σχόλιο προέρχεται από έναν Μουσουλμάνο της μειονότητας ο όποιος δηλώνει πλέον «Οθωμανός Μουσουλμάνος», και όπως υποστηρίζει το «Οθωμανός σημαίνει ορθόδοξος Μουσουλμάνος». Είναι μια καλή ευκαιρία να απαντήσουμε σε αυτό σχόλιο διότι πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να αναιρέσουμε ορισμένα σκεπτικά που υπάρχουν σε πολλούς νοσταλγούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γενικότερα να μπούνε ορισμένα πράγματα στην θέση τους. Ας δούμε το σχόλιο

esselamualeykum Αδερφέ μου ελντήν, σέβομαι πάρα πολύ την πίστη που έχετε στο προφήτη μας Muhammed (sav), το να είσαστε σε μία χώρα όπως η Ελλάδα και να προσπαθείτε να διδάξετε την ισλαμική ορθοδοξία είναι μεγάλο (cihad), εύχομαι ο Allah cc να σας έχει πάντα καλά στο δρόμο που έχετε διαλέξει. αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε στο θέμα οθωμανισμός, ένας alim που ξέρει τόσα hadith όπως εσάς, σίγουρα θα ξέρει και το hadith που έχει αναφερθεί στο σουλτάνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας που θα κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη? Όπως και έγινε. την αντίληψη αυτη που έχετε για τους Οθωμανούς για μένα προσωπικά είναι λάθος, γιατί η οθωμανική αυτοκρατορίας πάντα και παντού προσπάθησε να διδάξει όσο πιο δυνατά μπορούσε την ισλαμική ορθοδοξία. Νομίζω πως την γνώμη που έχετε για τους Οθωμανούς, δεν είναι από γνώσεις που έχετε πάρει από κάποια σχολή, αλλά από την χώρα που κατάγεστε, δυστυχώς πολλές αραβικές χώρες χτυπήσαν πισώπλατα την οθωμανική αυτοκρατορία, στην δυτική Θράκη το 80% δηλώνει ότι είναι έλληνας και δεν λογαριάζει καθόλου την Τουρκία, γι’αυτό το λόγο δεν λογαριάζει όμως ούτε την θρησκεία που έχει, δεν κάνει δηλαδή αυτά που πρέπει καθημερινά, και αν τον ρωτήσεις για ισλαμική ορθοδοξία, θα σου πει τι είναι αυτό? Και αυτό προκύπτει από το ότι στην Ελλάδα δεν έχει παραμείνει τίποτα από την οθωμανική αυτοκρατορία. Μέχρι το 2012 όταν με ρωτούσαν το τη είσαι δήλωνα έλληνας μουσουλμάνος της δυτικής Θράκης, το μόνο που μας ενώνει με την Τουρκία ελεγα είναι η θρησκεία και τίποτα άλλο. Όλα αυτά όμως αλλάξαν όταν μετακόμισα στην Γερμανία, τώρα, είμαι Οθωμανός με ελληνική υπηκοότητα, Οθωμανός σιμένη «Ορθόδοξος μουσουλμάνος». «Esselamualeykum»

Αλέηκουμ Ασσαλάμ, Οζκάν

Το χάντιθ δεν αναφέρεται στην κατάκτηση του Μουχάμαντ αλ Φάτιχ, του λεγόμενου εκπορθητή, όπως επίσης η συγκεκριμένη ρήση, που δοξάζει τον διοικητή και τον στρατό χαρακτηρίζεται ως νταίφ (αδύναμη – αναξιόπιστη) από ορισμένους Ουλεμά των αχαντίθ. Ακόμα και αν είναι αυθεντική η ρήση δεν μπορεί να απευθύνεται στον Μουχάμαντ αλ Φάτιχ διότι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης που αναφέρεται στα αυθεντικά (σαχίχ) αχαντιθ σηματοδοτεί και την εμφάνιση του αντίχριστου (ντατζάλ) που ακολουθεί, όπως αναγράφεται σχεδόν σε όλα τα αχαντίθ που κάνουν λόγο για την κατάκτηση (δές το χαντίθ από την συλλογή του Άμπου Νταούντ, νο.4294).

Τα αχαντίθ επίσης αναφέρουν ότι οι στρατιώτες θα ξεκινήσουν από την Μεδίνα, δηλαδή θα προέρχονται από αραβική περιοχή (Μουσλιμ,νο.2897). Συνεπώς, η μάχη και η κατάκτηση αυτή ακόμα δεν έχει λάβει μέρος μιας και γίνεται αναφορά για το τέλος των ημερών οπου θα εμφανιστεί μετέπειτα ο αντίχριστος και ο Ιησούς ο υιός της Μαρίας που θα τον εξολοθρεύσει. Αυτός λοιπόν ο διοικητής, εκείνου του συγκεκριμένου στρατού, εξυμνείται, όχι ο Μουχάμαντ αλ Φάτιχ ούτε η Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία δυστυχώς δογματικά ήταν άστοχη λόγω της Ματουριντίας, του Ασαρητισμού και του Σουφισμού, που πρόκειται για αιρέσεις και κακοδοξίες και δεν αναγνωρίζονται από την Ισλαμική Ορθοδοξία (Άχλου Σούννα ουαλ Τζαμαά – Ασ-Σαλαφία). Οι Οθωμανοί, οι αιρετικοί, επιδοκίμαζαν επίσης και πρακτικές απιστίας, όπως επικλήσεις (ντουά) για βοήθεια από νεκρούς, από ενάρετους, ταφολατρεία και άλλες πρακτικές που λειτουργούν ως ακυρωτικό του Ιμάν (πίστης), μιας και ο μόνος Άξιος λατρείας είναι ο Αλλάχ ο Ύψιστος και η επίκληση είναι λατρεία (Ιμπάντα), απευθύνεται μόνο στον Δημιουργό.

Οι Άραβες δεν χτύπησαν ποτέ πισώπλατα την Οθωμανική αυτοκρατορία μιας και δεν εξουσιαζόντουσαν επί της ουσίας από τους Οθωμανούς. Συγκεκριμένα, η περιοχή Νάτζντ ουδέποτε είχε Οθωμανική εξουσία ούτε Οθωμανό κυβερνήτη, με εξαίρεση την περιοχή αλ Αχσα, εάν βεβαίως και με το ζόρι την θεωρούσαμε κομμάτι της Νάτζντ. Η Νάτζντ επίσης δεν έπαιζε κανένα γεωστρατηγικό ρόλο (υπέρ η κατά) για τους Οθωμανούς. Η περιοχή Νάτζντ βίωνε συνεχώς συγκρούσεις από τις τοπικές φυλές και περιοχές, πράγμα που αποδεικνύει περαιτέρω ότι δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αρχή που να τους εξουσίαζε.

Ο Αλλάμα, Σέηχ Ίμπν Μπαάζ είχε πει:

«Ο Σέηχ Μουχάμαντ Ίμπν Άμπντουλ Ουαχάαμπ δεν επαναστάτησε κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, διότι δεν υπήρχε περιοχή στην Νάτζντ η οποία να ήταν κάτω από την Τουρκική – Οθωμανική κυβέρνηση. Η Νάτζντ αποτελούταν από μικρά εμιράτα και διάσπαρτα χωριά, κάθε πόλη η χωριό, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ήταν, είχε κυβερνήτη έναν ανεξάρτητο εμίρη. Είχαμε εμιράτα που πολεμούσαν μεταξύ τους και είχαν συγκρούσεις»

Να αναφέρουμε επίσης και την τουρκική προπαγάνδα, η οποία διαδίδεται κατά καιρούς, που υποστηρίζει ότι οι Άγγλοι στήριξαν τους Άραβες «Ουαχαμπίτες» για να πολεμήσουν τους Οθωμανούς. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο είχε συμβεί. Για την ακρίβεια όταν ο Μουχάμαντ Άλι Πάσα (Μεχμέτ Αλι Πασάς) και υιός του ο Ιμπραήμ, είχαν σφάξει τους Άραβες της Νάτζντ το 1818, ο Ιμπραήμ είχε δεχτεί τα συγχαρητήρια από τον Φόστερ Σάντλερ για την επιτυχία του που έπνιξε στο αίμα τους κακούς «Ουαχαμπίτες» στην Ντιρ’ία. Οι Άγγλοι είχαν αρκετές συζητήσεις με τον Ιμπράημ Πάσα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την Ουαχαμπιστική απειλή στην Αραβία.

Οι Οθωμανοί έσφαξαν τους Άραβες, με τις «ευλογίες» των Άγγλων, διότι οι Άραβες ήταν οπαδοί της Ισλαμικής Ορθοδοξίας και καλούσαν στο Ισλάμ με το Κοράνι, το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμό) και την Σούννα, ενώ οι Οθωμανοί καλούσαν στο Ισλάμ με αιρέσεις, κακοδοξίες, δεισιδαιμονίες και πλάνες (όπως προαναφέραμε). Σαφώς, κομβικό ρόλο έπαιξε για τους Οθωμανούς και ο φόβος τους να μην χάσουν την αυτοκρατορία τους μιας και έβλεπαν ότι η Ισλαμική Ορθοδοξία των Αράβων ξυπνούσε πολλούς Μουσουλμάνους από το λήθαργο των αιρέσεων.

Η γνώμη μου για τους Οθωμανούς δεν βασίζεται σε κάποια προσωπική άποψη, αλλά βασίζεται στις δίκες τους πηγές και τις ιστορικές αναφορές που οι ίδιοι αποδέχονται και δεν αρνούνται. Επίσης, βασίζεται στην θεολογία τους οι οποίοι παραδέχονται ότι είναι Σουφιστές (μυστικιστές αιρετικοί), Άσαρη και Ματουρίντι. Δηλαδή δόγματα τα οποία έχουν καταδικαστεί από τους Σάλαφ (Ορθόδοξους ενάρετους Μουσουλμάνους προκάτοχους μας) και από τους τέσσερις φημισμένους λόγιους, Άχμαντ, Μάλικ, Σάφιη, Άμπου Χανίφα, από τους οποίους προέρχονται και οι τέσσερις φημισμένες Σουννιτικές Νομολογικές σχολές του Ισλάμ (Χάνμπαλι, Χάναφι, Μάλικι, Σάφιη).

Παρόλο που πολλοί από αυτούς (νέο-Οθωμανούς) επικαλούνται την Νομολογική σχολή του Ιμάμη Άμπου Χανίφα, ο ίδιος ο Ιμάμης έχει καταδικάσει την θεολογία «Καλάμ», που είναι η βασική θεολογία των αχλ αλ Καλάμ (Μουατάζιλα, Ασάηρα και οι Ματουρίντι μετέπειτα)

Το να λες ότι είσαι Οθωμανός δεν ευσταθεί στο Κοράνι η στην Σούννα. Δεν ευσταθεί ούτε καν ως μεθοδολογική τήρηση του Ισλάμ (μάνχατζ). Το «Οθωμανός» παραπέμπει σε μια αυτοκρατορία, σε μια εποχή, όχι σε ένα θρήσκευμα η σε μια πεποίθηση. Και αν κρίνουμε την θεολογία και την μεθοδολογία ως προς την τήρηση του Ισλάμ της αυτοκρατορίας, τότε σίγουρα δεν πρόκειται για Ορθόδοξη (Σουννιτική) αλλά για νεωτεριστική στην καλύτερη περίπτωση.  

Τέλος, λες ότι «η Θράκη το 80% δηλώνει ότι είναι Έλληνες και δεν λογαριάζει καθόλου την Τουρκία». Βασικά η ρητορική περί «Τουρκικής» μειονότητας κερδίζει συνεχώς έδαφος και μάλιστα το ΚΙΕΦ (DEB) έχει εξαιρετικά ποσοστά στην μειονότητα. Άρα δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί η δήλωση σου περί «80% που δηλώνουν Έλληνες». Σε περίπτωση που δηλώνουν Έλληνες τότε αυτό είναι και το σωστό, μιας και η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία. Και έπειτα γιατί οι Έλληνες Μουσουλμάνοι να λογαριάζουν την Τουρκία; Τι δουλειά έχει η Τουρκία στην Μουσουλμανική μειονότητα η οποία είναι Ελληνική, και όχι Τουρκική; 

Σε προσκαλώ λοιπόν να υιοθετήσεις, ως βασικές πηγές της πιστής, το Κοράνι και την Σούννα, με την κατανόηση των Σαχάμπα του Προφήτη μας και των Σάλαφ (Ορθοδόξων ενάρετων Μουσουλμάνων προκατόχων) της Ούμμα.

Δείτε επίσης: 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: