Απάντηση στο άρθρο του Σάκη Μουμτζή «Αν δεν σας αρέσει ο πολιτισμός μας, σπίτια σας!»

بسم الله الرحمن الرحيم

Ο αρθρογράφος της Liberal,  Σάκης Μουμτζής, γράφει τα εξής σήμερα (15-5-2021) 

«Ο Ντ. Ερντογάν δήλωσε πριν από δύο ημέρες στη δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας πως: «Η Ευρώπη σήμερα έχει μετατραπεί για τα αδέρφια μας τους μουσουλμάνους σε μια ανοικτή φυλακή. Στο σημείο που έχουμε φτάσει η κατάσταση είναι τραγική. Είναι σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη».

Κατ’ αρχάς, ουδείς προσκάλεσε τους μουσουλμάνους να έρθουν στην Ευρώπη. Είδαν με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας πώς περνάμε εμείς εδώ στην Ευρώπη και θέλησαν κι αυτοί να γευτούν αυτό το επίπεδο ζωής. Και ήρθαν με κάθε τρόπο. Νόμιμο και παράνομο.

Είναι λογικό όταν πηγαίνεις κάπου απρόσκλητος για να απολαύσεις το επίπεδο ζωής που σου προσφέρουν αυτοί που σε φιλοξενούν, να σεβαστείς και να προσαρμοστείς στους κανόνες πάνω στους οποίους είναι οργανωμένη η ζωή τους. Γιατί μόνον έτσι διατηρείται ο τρόπος ζωής που εσύ ο μουσουλμάνος επέλεξες να ζήσεις.

Δεν πήγες στους ομόθρησκους αδερφούς σου στη Σαουδική Αραβία ή στο Κατάρ ή στο Πακιστάν. Τι να κάνεις εκεί; Χώρια που δε σε θέλουν κιόλας. Ο δικός μας τρόπος ζωής σε σαγήνευσε.

Αντί όμως να τον σεβαστείς και να εκτιμήσεις την πλουσιοπάροχη φιλοξενία που σου παρέχει η Ευρώπη, επιδιώκεις να δημιουργήσεις μια μουσουλμανική περιοχή μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σε δέχθηκαν, με τις δικές της αρχές και αξίες και τους δικούς της κανόνες που αναπαράγουν τις συνθήκες από τις οποίες εσύ θέλησες να αποδράσεις.

Συγχρόνως, επιδιώκεις αυτές οι περιοχές στις οποίες ζεις εσύ και οι ομόθρησκοι σου να αυτονομηθούν ουσιαστικά από τις εξουσίες του κράτους που σε φιλοξενεί. Δηλαδή επιδιώκεις εσύ και οι ομόθρησκοι σου να φτιάξετε ένα μουσουλμανικό κράτος μέσα σε κάθε χώρα που σας φιλοξενεί. Στη Γαλλία το καταφέρατε.

Όμως αυτή η συμπεριφορά σας είναι λογικό να προκαλέσει την αντίδραση όλων αυτών που αισθάνονται πλέον ότι απειλείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Όταν σφάζετε ή πυροβολείτε αυτούς με τους οποίους διαφωνείτε, τότε είναι λογικό να προκαλέσετε μιαν συσπείρωση με αίτημα ή την προσαρμογή σας στον τρόπο που εμείς ζούμε, σεβόμενοι τους κανόνες που διέπουν τη δική μας τη ζωή ή να σας πούμε «άντε στο καλό, σπίτια σας».

Όσοι από εσάς πράγματι αισθάνεστε πως ζείτε σε μιαν ανοικτή φυλακή, δεν έχετε παρά να την εγκαταλείψετε. Με μεγάλη χαρά θα σας κουνήσουμε το μαντήλι. Αλλά να μετατρέψετε την Ευρώπη σε μια μουσουλμανική περιοχή αυτό είναι αυτονόητο δε θα σας το επιτρέψουμε ποτέ.

Στις ευρωπαϊκές χώρες διαβιούν περίπου τριάντα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, αριθμός σημαντικός αν λάβουμε υπ’ όψη ότι δε μοιράζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά. Κάποιες έχουν κλείσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα σύνορα τους. Έτσι, πέραν όλων των άλλων, έχουν αποκτήσει και σημαντική πολιτική δύναμη που την εκμεταλλεύονται ως μοχλό πίεσης ηγέτες μουσουλμανικών κρατών.

Η φιλελεύθερη Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί με τα μέσα που διαθέτει τον τρόπο ζωής της. Διαφορετικά πολύ φοβούμαι πως αυτό θα το κάνουν δυνάμεις που τελικά με την παρέμβαση τους θα ακυρώσουν τον πολιτικό πολιτισμό μας. Η Γαλλία βράζει.»

Η γνωστή καραμέλα του εθνολαϊκιστή. Ένα «άρθρο» το οποίο θαρρείς ότι ο αρθρογράφος δεν το έγραψε αλλα το σύλλεξε παράγραφο προς παράγραφο από σχόλια ακροδεξιών που βρίσκονται παραδοσιακά κάτω από άρθρα που καταπιάνονται με το μεταναστευτικό. Επειδή όμως το να τον χαρακτηρίσεις απλά Ισλαμοφοβικό, εθνλολαϊκιστή και αντι-Μουσουλμάνο δεν αρκεί, περνάμε στην λέξη προς λέξη απάντηση:

Λέει:

«Κατ’ αρχάς, ουδείς προσκάλεσε τους μουσουλμάνους να έρθουν στην Ευρώπη. Είδαν με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας πώς περνάμε εμείς εδώ στην Ευρώπη και θέλησαν κι αυτοί να γευτούν αυτό το επίπεδο ζωής. Και ήρθαν με κάθε τρόπο. Νόμιμο και παράνομο»

Απάντηση:

Οι Μουσουλμάνοι έχουν κάθε δικαίωμα να ταξιδεύουν όπου και όπως επιθυμούν. Δεν περιμένουν καμία πρόσκληση από κανέναν. Οι νόμιμοι ταξιδεύουν με νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί και οι λεγόμενοι «παράνομοι» είτε δικαιούνται τα προνόμια των προσφύγων, όπως πάλι ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, είτε δεν θα έπρεπε να τους επιτραπεί η είσοδος. Από την στιγμή που εσύ τους την επιτρέπεις, αναζητώντας τα παχουλά ευρωπαϊκά κονδύλια (από τα οποία θησαυρίζεις σαν κράτος), τότε κλείνεις το στόμα σου και δεν γκρινιάζεις. Ειδάλλως διώξτους και ασφάλισε τα σύνορα σου όπως έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Μουσουλμάνοι δεν ζήλεψαν κανένα ευρωπαϊκό – δυτικό τρόπο ζωής. Τρόπο διαφυγής από την πολιτικοοικονομική κρίση των χωρών τους αναζητούν για την οποία ο Δυτικός κόσμος είναι υπεύθυνος σε τεράστιο βαθμό λόγω της εισβολής στο Ιράκ και της Αραβικής Άνοιξης που ενορχηστρώθηκε από την Δύση με τις ευλογίες της Ευρώπης.

Λέει:

«Είναι λογικό όταν πηγαίνεις κάπου απρόσκλητος για να απολαύσεις το επίπεδο ζωής που σου προσφέρουν αυτοί που σε φιλοξενούν, να σεβαστείς και να προσαρμοστείς στους κανόνες πάνω στους οποίους είναι οργανωμένη η ζωή τους. Γιατί μόνον έτσι διατηρείται ο τρόπος ζωής που εσύ ο μουσουλμάνος επέλεξες να ζήσεις.»

Απάντηση:

Κανείς δεν πήγε απρόσκλητος πουθενά. Παραδέχτηκες ότι έρχονται παράνομα η νόμιμα. Οι νόμιμοι δεν είναι απρόσκλητοι ενώ για τους παράνομους επιλέγεις να τους βάζεις μέσα εξαιτίας οικονομικού συμφέροντος. Ο μοναδικός και αποκλειστικός υπεύθυνος είσαι εσύ. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς το ποιους βάζεις μέσα και ποιους αφήνεις έξω τότε είναι αποκλειστικά δικό σου πρόβλημα. Έχεις συναινέσει με την Ευρώπη να τους δέχεσαι, από την οποία έχεις δεχτεί έντονη κριτική στο πως τους μεταχειρίζεσαι. Δεν τους θέλεις; Απλά μην τους βάζεις μέσα.

Ο Μουσουλμάνος σέβεται και προσαρμόζεται στους κανόνες της χώρας που διαμένει. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αντίθετο. Η ρητορική που θέλει τους Μουσουλμάνους να παραβιάζουν τους νόμους και να είναι απροσάρμοστοι είναι μύθος και προπαγανδιστικό ακροδεξιό αφήγημα. Εκτός αν εννοείς η θέλεις τους Μουσουλμάνους να ακολουθούν την θρησκεία σου και τον τρόπο ζωής σου. Όχι. Έχουν δικαίωμα να τηρούν την θρησκεία τους, να την εκφράζουν δημοσία και να την διαδίδουν εφόσον το επιθυμούν. Έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν διαφορετική ιδεολογία και πεποιθήσεις. Αυτό δεν τους κάνει ούτε παράνομους, ούτε κήρυκες της βίας, ούτε απροσάρμοστους. Είναι ενσωματωμένοι δίχως να είναι αφομοιωμένοι. Δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τον σαθρό τρόπο ζωής σου (ναι έχω δικαίωμα σαν Μουσουλμάνος να το λέω σαθρό, να του ασκώ κριτική και να το αναιρώ), έναν τρόπο ζωής που σε πνευματικό και θεολογικό επίπεδο είναι μη αποδεκτό και από την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Λέει:

«Δεν πήγες στους ομόθρησκους αδερφούς σου στη Σαουδική Αραβία ή στο Κατάρ ή στο Πακιστάν. Τι να κάνεις εκεί; Χώρια που δε σε θέλουν κιόλας. Ο δικός μας τρόπος ζωής σε σαγήνευσε.»

Απάντηση:

Καταρχάς ενημερώσου σωστά. Σαουδική Αραβία, Κατάρ όπως και πολλές Ισλαμικές χώρες φιλοξενούν ήδη τους ομόθρησκους τους. Τους φιλοξενούν όμως με τάξη, οργάνωση και σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, κάτι που για σένα η έννοια οργάνωση και μεταναστευτική πολίτικη είναι άγνωστα. Τους φιλοξενούν με ανθρωπισμό και όχι σαν ζώα σε άθλιους καταυλισμούς. Δεύτερον, έτσι όπως εσύ μεταναστεύεις στις πλούσιες Ισλαμικές χώρες για εργασία, έτσι και οι Μουσουλμάνοι ταξιδεύουν σε Ευρωπαϊκές χώρες, δεν σημαίνει ότι ο ένας σαγηνεύεται από τον τρόπο ζωής του άλλου. Εξαρτάται από τις ευκαιρίες και τις συγκυρίες.

Λέει:

«Αντί όμως να τον σεβαστείς και να εκτιμήσεις την πλουσιοπάροχη φιλοξενία που σου παρέχει η Ευρώπη, επιδιώκεις να δημιουργήσεις μια μουσουλμανική περιοχή μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σε δέχθηκαν, με τις δικές της αρχές και αξίες και τους δικούς της κανόνες που αναπαράγουν τις συνθήκες από τις οποίες εσύ θέλησες να αποδράσεις.»

Απάντηση:  

Χοντροκομμένα ψέματα και παραπληροφόρηση. Δώσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα Ισλαμικής περιοχής στην Ευρώπη που λειτουργεί με «ξεχωριστούς» κανόνες και αρχές δίχως την συγκατάθεση της κυβέρνησης. Από επίσημες αναφορές και πηγές. Όπως είναι πασίγνωστο πολλές μειονότητες και κοινότητες έχουν το δικό τους τρόπο ζωής, αυτός όμως συνάδει απόλυτα με το σύνταγμα της χώρας και τους διεθνείς κανόνες που προβλέπουν τις κοινότητες και τις μειονότητες, είτε σε πολιτισμικά πλαίσια είτε σε θρησκευτικά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Μουσουλμάνους αλλά και για άλλα θρησκεύματα. Δεν μας είπες όμως ποιες ειναι αυτές οι «Ισλαμικές» συνθήκες από τις οποίες ο Μουσουλμάνος ήθελε να αποδράσει, διότι προφανώς έχεις μαύρα μεσάνυχτα για τα αίτια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς τους. 

Λέει:

«Συγχρόνως, επιδιώκεις αυτές οι περιοχές στις οποίες ζεις εσύ και οι ομόθρησκοι σου να αυτονομηθούν ουσιαστικά από τις εξουσίες του κράτους που σε φιλοξενεί. Δηλαδή επιδιώκεις εσύ και οι ομόθρησκοι σου να φτιάξετε ένα μουσουλμανικό κράτος μέσα σε κάθε χώρα που σας φιλοξενεί. Στη Γαλλία το καταφέρατε.»

Απάντηση:

Φαντασιώσεις και σενάρια επιστημονικής εθνολαϊκιστικής φαντασίας. Καμία μειονότητα και καμία κοινότητα δεν είναι σε θέση να αυτονομηθεί από μόνη της δίχως την ρητή συναίνεση του κράτους. Σε περίπτωση που το κάνει κάποιος η κάποιοι αυτόνομα τότε το κράτος το ίδιο είναι αποτυχημένο ως προς την εφαρμογή και την τήρηση των κανόνων. Επί της ουσίας αποκαλείς τις νόμιμες Ισλαμικές κοινότητες ως κράτος, πράγμα που δεν προκύπτει πουθενά παρά μόνο ως καραμέλα της ακροδεξιάς ρητορικής. Δώσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα απο επίσημη πηγή και επιστημονική βιβλιογραφία 

Λέει:

«Όμως αυτή η συμπεριφορά σας είναι λογικό να προκαλέσει την αντίδραση όλων αυτών που αισθάνονται πλέον ότι απειλείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Όταν σφάζετε ή πυροβολείτε αυτούς με τους οποίους διαφωνείτε, τότε είναι λογικό να προκαλέσετε μιαν συσπείρωση με αίτημα ή την προσαρμογή σας στον τρόπο που εμείς ζούμε, σεβόμενοι τους κανόνες που διέπουν τη δική μας τη ζωή ή να σας πούμε «άντε στο καλό, σπίτια σας».

Απάντηση:

Η συμπεριφορά αυτή όπως είδαμε είναι αποκύημα της φαντασίας σας. Αποδώσατε αυτήν την συμπεριφορά στους Μουσουλμάνους μόνο και μόνο για να τους στοχοποιήσετε και να εξυπηρετήσετε τις πολιτικές ατζέντες των χρηματοδοτών σας (πολιτικοί, κυβερνήσεις, λόμπι) από τους οποίους επιβιώνετε. Το να μας τσουβαλιάζεις με το εξτρεμιστικό στοιχείο δίχως κάποια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία η τεκμηρίωση είναι το μόνο εύκολο και το πιο βολικό. Κάτι ανάλογο μπορώ να κάνω και εγώ σαν Μουσουλμάνος απέναντι στην πολιτική ακρότητα την οποία εκφράζεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν αναγνωριστεί ως σφαγείς και οπλοφόροι είναι άτομα της δικιάς σου πολιτικής ρητορικής και μάλιστα απέναντι σε αλλοδαπούς. Μπορείς ελευθέρα να πεις «άντε στο καλό» όποτε θέλεις, αλλά ταυτόχρονα να το πεις και στους Σαουδάραβες που τους γλύφεις για τα λεφτά τους και τις επενδύσεις τους, όπως επίσης να το πεις και στους Αιγύπτιους που είναι ο κομβικοί σύμμαχοι σου γεωστρατηγικά. Μπορείς να το πεις και στους τουρίστες που ανήκουν στο Ισλαμικό πιστεύω. Αλλά ξέχασα. Εκεί την ψευτομαγκιά σου δεν τολμάς να την εκφράσεις, μόνο στον αδύναμο και μόνο εκεί που σε παίρνει.

Λέει:

«Όσοι από εσάς πράγματι αισθάνεστε πως ζείτε σε μιαν ανοικτή φυλακή, δεν έχετε παρά να την εγκαταλείψετε. Με μεγάλη χαρά θα σας κουνήσουμε το μαντήλι. Αλλά να μετατρέψετε την Ευρώπη σε μια μουσουλμανική περιοχή αυτό είναι αυτονόητο δε θα σας το επιτρέψουμε ποτέ.»

Απάντηση:

Η γνωστή τρομολαγνεία περί Ισλαμοποίησης. Ο Μουσουλμάνος που θα τολμήσει να εκφράσει την δυσαρέσκεια του και την αντίθεση του προς τον αντι-Μουσουλμανισμό που βιώνει τότε πρέπει να σιωπήσει ειδάλλως χαρακτηρίζεται ως «έποικος». Ενημερώνω τον αρθρογράφο και τον κάθε ομοϊδεάτη του τα εξής: Θα κάνουμε ότι επιθυμούμε και όπως το επιθυμούμε στα πλαίσια του νόμου και των κανονισμών. Θα εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας, θα σας αναιρούμε, θα σας αποδομούμε, θα σας ξεμπροστιάζουμε, θα μιλάμε για την θρησκεία μας, θα ασκούμε κριτική στον τρόπο ζωής σας, θα διαδίδουμε το Ισλάμ και γενικότερα θα συμπεριφερόμαστε όπως αγαπάμε και νιώθουμε άνετα. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και είμαστε Έλληνες Μουσουλμάνοι. Και αν δεν σας αρέσει και προσβάλλεστε, είμαστε και εμείς σε θέση να σας κουνήσουμε το μαντήλι. Από μεριά μας δεν πρόκειται να σας επιτρέψουμε να μας λοιδορείτε. Πλέον έχετε αντίλογο.

Λέει:

«Στις ευρωπαϊκές χώρες διαβιούν περίπου τριάντα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, αριθμός σημαντικός αν λάβουμε υπ’ όψη ότι δε μοιράζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά. Κάποιες έχουν κλείσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα σύνορα τους. Έτσι, πέραν όλων των άλλων, έχουν αποκτήσει και σημαντική πολιτική δύναμη που την εκμεταλλεύονται ως μοχλό πίεσης ηγέτες μουσουλμανικών κρατών.»

Απάντηση:

Τριάντα εκατομμύρια μουσουλμάνοι που σέβονται τον τόπο τους, είτε ως πατρίδα τους είτε ως τόπο φιλοξενίας, είτε ως ημεδαποί που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στις οικονομίες των χωρών αυτών, ιδιαίτερα στα ασφαλιστικά ταμεία και στο εργατικό δυναμικό. Αν είχαν την πολιτική δύναμη την οποία φαντάζεσαι τότε θα είχαν και τεράστιο λόμπι επιρροής, το οποίο απουσιάζει. Αυτό από μόνο του μαρτυρά ότι οι Μουσουλμάνοι, παρά την αριθμητική τους υπεροχή, δεν επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις στις κοινωνίες τους. Τουναντίον, στοχοποιούνται, περιθωριοποιούνται και γίνονται συνεχώς αντικείμενο επιθετικής ρητορικής και συμπεριφοράς.

Καταλήγει λέγοντας:

«Η φιλελεύθερη Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί με τα μέσα που διαθέτει τον τρόπο ζωής της. Διαφορετικά πολύ φοβούμαι πως αυτό θα το κάνουν δυνάμεις που τελικά με την παρέμβαση τους θα ακυρώσουν τον πολιτικό πολιτισμό μας. Η Γαλλία βράζει»

Απάντηση:

Οι Ευρωπαίοι καλό είναι να σταματήσουν να βλέπουν εχθρούς – φαντάσματα και να εθνολαϊκίζουν. Αν απειλείται από κάτι η «φιλελεύθερη» Ευρώπη, αυτό είναι η ακροδεξιά νοοτροπία που συνεχώς κερδίζει έδαφος λόγω απουσίας ικανών ηγετών έτσι ώστε να διαχειριστούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Η Ευρώπη και γενικότερα ο Δυτικός κόσμος εθελοτυφλεί μπροστά στα λάθη του και τα αδιέξοδα του πολιτισμικού/οικονομικού μοντέλου του. Αυτό ακριβώς το πολιτικό κενό, τα άκρα, μέσω λαϊκισμού και δημαγωγίας, έρχονται να το καλύψουν, ένα κενό που άφησαν οι αποτυχημένες «δημοκρατικές» πολιτικές. Επινοούν τον εχθρό φάντασμα, τον Μουσουλμάνο, έτσι ώστε να του φορτώσουν όλες τις αποτυχίες του σάπιου συστήματος. Ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος. Η γνωστή προπαγάνδα.

Μιας και αναφέρεις την Γαλλία, τότε πραγματικά πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα της αποτυχίας ενός κυβερνήτη (Μακρόν) οπου απειλείται όχι από τους Μουσουλμάνους αλλά από το ακροδεξιό στοιχείο το οποίο επίσημα καλεί σε πραξικόπημα. Συνεπώς ο Μουσουλμάνος είναι το τελευταίο σου πρόβλημα «φιλελεύθερε» Ευρωπαίε. 

Το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι τα πολιτικά κομματικά άκρα που συνεχώς κερδίζουν έδαφος μέσω δημαγωγικού λόγου. Στην προσπάθεια των κυβερνητών να ικανοποιήσουν την επηρεασμένη μάζα, για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους, ενοχοποιούνται οι Μουσουλμάνοι. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει διότι πέρα που είναι άδικο και ανήθικο, γεννά εξτρεμισμό και ριζοσπαστικοποίηση.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: