ΕΥΠ, Μουσουλμάνοι και παρακολουθήσεις

Θέλω να εκφράσω ορισμένες απορίες για όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και σαν Μουσουλμάνος υπεύθυνος κοινότητας να επιστήσω την προσοχή σε αδικίες και καταχρηστικές συμπεριφορές της υπηρεσίας προς τους Μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας, μόνο και μόνο επειδή είναι Μουσουλμάνοι.

Καταρχάς, τα αντανακλαστικά και οι ευαισθησίες του πολιτικού και του δημοσιογραφικού συστήματος ενεργοποιούνται μόνο όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν πολιτικά, δημοσιογραφικά η γενικότερα δημόσια πρόσωπα; Τι συμβαίνει στην περίπτωση απλών πολιτών που παρακολουθούνται άδικα, παράνομα και καταχρηστικά στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας»;

Αποκαλούμε ορθά ως «σκάνδαλο» τις καταχρηστικές παρακολουθήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Όταν όμως αυτές οι παρακολουθήσεις δεν περιορίζονται μόνο σε υποκλοπές συνομιλιών και καταγραφές, αλλά συνοδεύονται και με κάθε είδους κοινωνικής επίθεσης, αποκλεισμού, ζημιάς και στοχοποίησης, όπως για παράδειγμα επιτηδευμένου οικονομικού στραγγαλισμού, διοχέτευση ψευδών πληροφοριών για αμαύρωση, διαδικτυακή επίθεση κάθε είδους, δολοφονία χαρακτήρα; Σε αυτές τις περιπτώσεις τι έχουμε; Σκάνδαλο η εγκληματική πράξη;

Η ΕΥΠ, όπως και οποιαδήποτε υπηρεσία ασφαλείας και προστασίας της χώρας, είναι ο σημαντικότερος πυλώνας για την εθνική μας ασφάλεια. Οφείλουμε να τον σεβόμαστε και να μην τον υπονομεύουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε σε πρακτικές που όχι απλά αδικούν αλλά στραγγαλίζουν. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ανάγκη να περάσουν από μια διαδικασία αναθεώρησης, κάθαρσης και αλλαγής νοοτροπίας, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης του λεγόμενου «Ισλαμιστικού» εξτρεμισμού, οπου παρατηρούνται καταχρηστικές συμπεριφορές και πρακτικές απέναντι σε Μουσουλμάνους πολίτες και Μουσουλμανικές κοινότητες, εις το όνομα μιας αοριστολογίας περί απειλής και εθνικής ασφάλειας.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε λόγο για αλλαγή στο εσωτερικό της ΕΥΠ έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η κατάλληλη εκπαίδευση. Ελπίζουμε αυτό να τηρηθεί, ακόμα περισσότερο, με το κομμάτι της υπηρεσίας που ασχολείται με το Μουσουλμανικό στοιχείο, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται καταχρηστικές συμπεριφορές και πρακτικές σε Μουσουλμάνους πολίτες.

Από το 2012 τόνιζα ότι στα σώματα ασφαλείας υπάρχει ένα τεράστιο κενό εκπαίδευσης περί Ισλάμ. Η γνώση που λαμβάνουν οι αρμόδιοι περί Ισλάμ και Μουσουλμάνων προέρχεται, στην συντριπτική της πλειοψηφία, από οριενταλιστικά ισλαμοφοβικά ινστιτούτα και αναξιόπιστες, μη επιστημονικές, πηγές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται στερεότυπα και να μην υπάρχει η σωστή κρίση σε κομβικά θέματα ασφάλειας που αφορούν τους Μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Κατ’επέκταση, από την μια πλευρά, παρατηρούνται αδικίες προς ορισμένους Μουσουλμάνους, κοινότητες και δόγματα, ενώ από την άλλη πλευρά, οξύμωρα, παρατηρείται μια ανεκτικότητα προς ομάδες οι οποίες βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσουν πραγματική απειλή για την χώρα. Για παράδειγμα δεν είναι καθόλου τυχαία η ανίερη συμμαχία των Ελληνικών αρχών με οπαδούς εξτρεμιστικών οργανώσεων (Αδελφοί Μουσουλμάνοι), στους οποίους χορηγούν άδειες για χώρους λατρείας και ταυτόχρονα τους ανάγουν σε θεσμικά όργανα ενώ την ίδια ώρα στοχοποιούνται Μουσουλμάνοι που σέβονται την κοινωνία και την πατρίδα τους, ασκούν πολεμική στον εξτρεμισμό και συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για αρμονική συνύπαρξη. Το μοναδικό πρόβλημα τους με αυτούς τους Μουσουλμάνους είναι ότι τηρούν την θρησκεία τους. Ένας θρησκευόμενος Μουσουλμάνος είναι το πρόβλημα τους.    

Ο φάκελος «ΕΥΠ και Μουσουλμάνοι» είναι τεράστιος και χρονολογείται από το 1988 στην Ελλάδα. Ένας φάκελος που για πρώτη φορά θα ανοίξει με αποκαλύψεις στις πρώτες εκπομπές του Eldin’s Journal (Podcast – 3ος κύκλος) στη νέα σεζόν 2022-2023.

Στο AhmadEldin.blog θεωρώ ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υιοθετώ τις απόψεις αυτές. Το κάθε σχόλιο εκφράζει τον σχολιαστή και μόνο. Παρακαλώ πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Σχόλια με ύβρεις, ειρωνείες, προκλήσεις, χλευασμούς, θα διαγράφονται αυτόματα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: