Η νοοτροπία του Μουσουλμάνου απέναντι στην βλασφημία προς τα ιερά του από τους εχθρούς του Ισλάμ. Τι πρέπει να προσέχουμε από τους μπαχαλάκηδες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις για πολιτικά συμφέροντα
Απο το Podcast του Eldin’s Journal # 51
🔵 Ηύρα πραγματικά θεάρεστη, ευλαβή, νούσιμη, και εμπνευσμένη την προσέγγιση σας προς το θέμα. Ομολογώ πως δεν την ανέμενα! – κυρίως λόγω της άγνοιας μου για το τι συνιστά το Ισλάμ έναντι προς την βλασφημία (είναι μια τοποθέτηση που αποτελεί αληθινή πνευματική ασκητική εφηρμοσμένης θεολογίας), αλλά και διότι συχνά στην κοινωνία μας υπερισχύουν οι λανθασμένες εντυπώσεις για το Ισλάμ, αφ’ ενός λόγω αρνητικής προπαγάνδας, αφ’ ετέρου όμως και λόγω λανθασμένων πράξεων από ηλίθιους που προσποιούνται πως δρουν «εν ονόματι του Ισλάμ».
🔵 Μπορεί να έχει αξία να γράψω εδώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θεωρηθώ ούτε καλός χριστιανός, ούτε καλός μουσουλμάνος, ούτε καλός ακόλουθος του εβραϊσμού – για διάφορους λόγους δεν μπορώ να συγκαταλεχθώ στο εκκλησίασμα καμίας από αυτές τις θρησκείες, παρ΄όλο που έχω μεγάλο σεβασμό για τις πνευματικές αλήθειες που όλες τους περιέχουν. Ίσως θα ήταν πιο ορθό να αυτοπροσδιορίζομαι ως μέτοχος της ελληνικής θρησκείας (που είναι ταυτόσημη με την ελληνική φιλοσοφία, επιστήμη, κοσμολογία και θεολογία) – ο λόγος που το αναφέρω είναι διότι πιθανόν να σας ενδιαφέρει το τι είδους άνθρωποι εκτιμούν το έργο, την πορεία, και την προσφορά σας στα θεία.
🔵 Το Θείο – η Υπέρτατη Συμπαντική Υπερσυνείδηση – ενυπάρχει παντού μες το ορατό και αόρατο Σύμπαν, σε όλα τα επίπεδα ύπαρξης της φυσικής και μεταφυσικής Κτίσης• οι διάφοροι δρόμοι προς το Θείο έχουν και ομοιότητες και αποκλίσεις (ανομοιότητες) ανάμεσα τους, οπότε η θεολογική σύγκριση μεταξύ αυτών των πνευματικών οδών αν γίνεται καλόπιστα (χωρίς μισαλλοδοξία και προκαταλήψεις) μπορεί να έχει όφελος για άτομα που αναζητούν την πνευματική αλήθεια. Επ’ αυτού λοιπόν, αν και ο εβραϊσμός και ο χριστιανισμός έχουν πολλή συνάφεια με το Ισλάμ (κυρίως λόγω παραδόσεως και ιστορικής εξέλιξης), νομίζω πως η ελληνική θρησκεία έχει πολύ περισσότερη τέτοια συνάφεια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι στην ελληνική θρησκεία και πολιτισμό η Υπέρτατη Θεότητα είναι ο Λόγος, που αν προστρέξουμε στις μεταπτώσεις που παρουσιάζουν οι ήχοι, γράμματα και λέξεις θα αντιληφθούμε ότι πρόκειται περί αυτού του ιδίου Θείου Όντος που εμπνέει τα εξής ονόματα και λέξεις: Ηλί, Ήλιος, Σέλας, Ελλάς, Σελήνη, Ελόα, Ελί, Ελοχίμ, Λόγος, Αλλάχ, Αλληλούϊα! (Helios, Selene, Selas, Hellas, Eloah, Eli, Elohim, Logos, Allah, Halleluja!) Αν τα προσεγγίσουμε με ευλύγιστη αντίληψη, με πρόθεση κατανόησης και σύλληψης του Άφατου, με ευσέβεια και με λατρεία προς το Θείο μπορούμε να δούμε την αλληλουχία, την ταύτιση και ομοιότητα τους• ο μικρός ανθρώπινος νους, παλεύοντας να κατανοήσει το Άπειρο Όν του προσδίδει λέξεις και ονόματα που όντως, κατέχουν κάποιες από τις ιδιότητες του, αλλά ταυτόχρονα αντιστοιχούν σε περιορισμένες (περατές) έννοιες που ΔΕΝ μπορούν να εμπερικλείσουν το Μεγαλείο του Θείου σε μια μόνο λέξη ή όνομα. Παρ’ όλα αυτά, Αλλάχ, Λόγος, Ελί, και Ηλί αναφέρονται στο ίδιο Όν. Και αυτό είναι εν δυνάμει κατανοητό από τους πιστούς όλων των θρησκειών της περιοχής μας – το ότι δηλαδή λατρεύουμε το ίδιο Υπέρτατο Πνευματικό Όν που διαπερνά τον χωρόχρονο και τον ανθρώπινο νου, που υφίσταται ταυτόχρονα και ως προέκταση του Λόγου /Αλλάχ, αλλά και ως αυτή ταύτη η Θεά, η Θεία Παρουσία, η Θεία Υπερσυνείδηση.
🔵 Με αυτές τις αφετηρίες λοιπόν βρίσκω πως η προσέγγιση σας προς τους βλάσφημους, προς τους ανθρώπους που πράττουν και ομιλούν με θρησκευτικό μίσος, είναι θεοσεβής, ενάρετη, και σε αρμονία με τα πραγματικά ηθικά διδάγματα όλων των θρησκειών και πνευματικών δρόμων. Σας ευχαριστώ που τα εξηγήσατε τόσο καλά!